O DRAGOCENI IN ČUDOVITI OBED (za praznik Kristusovega telesa)

Edinorojeni Božji Sin je sprejel našo človeško naravo, ker je hotel, da bi mi postali deležni njegove božje narave.

In še to, kar je sprejel našega, je obrnil nam v prid: svoje telo je na oltarju križa daroval Bogu Očetu v spravo za nas: svojo kri je prelil za odkupnino in očiščenje, da bi nas rešil sužnosti in očistil vseh grehov.

Da bi pa spomin na to daritev ostal vedno živ, nam je zapustil svoje telo kot jed in svojo kri kot pijačo – pod podobama kruha in vina.

O dragoceni in čudoviti obed, odrešujoč in prepoln svetosti! Kaj more biti dragocenejše od obeda, kjer niso pripravljeni junci in kozli kot v stari zavezi, temveč Kristus sam, pravi Bog. Kaj je čudovitejše kot ta zakrament?

Noben zakrament ni bolj zdravilen kakor ta, ki izbrisuje grehe, pomnožuje milosti in napolnjuje dušo z vsem bogastvom duhovnih darov.

Daruje se v Cerkvi za žive in mrtve: da bi vsem koristil, ker je postavljen v zveličanje vseh.

Nihče ne more popisati bogastva tega zakramenta, kjer uživamo vir sleherne duhovne dobrote in se spominjamo tiste nepopisne ljubezni, ki jo je Kristus pokazal s svojim trpljenjem.

Da bi pa globlje vtisnil to neskončno ljubezen v srca vernikov, je pri zadnji večerji, ko je jedel z apostoli velikonočno jagnje, preden je odšel s tega sveta k Očetu, postavil ta zakrament v večen spomin svojega trpljenja, kot spolnitev predpodob, kot največji čudež, kar jih je storil, in zapustil edinstveno tolažbo njim, ki so bili žalostni zaradi njegovega odhoda. (Iz spisov sv. Tomaža Akvinskega)

 

ROMANJE V MEDŽUGORJE

Na začetku jesenskih počitnic v sodelovanju z agencijo Aritours pripravljamo tridnevno romanje v Medžugorje. Spodaj je celoten program in opis romanja. Prednost pri prijavah imajo mladi, je pa sicer romanje namenjeno vsem. Prijave in akontacijo zbiramo v župnišču. Za animatorje oratorija obeh župnij je cena polovična (65 EUR), za vse ostale pa 129 EUR. Akontacija pri prijavi znaša 50 EUR.

1. dan: sobota, 26. oktober            Ljubljana – Zadar – Medžugorje

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz dogovorjenih krajev, vožnja na Hrvaško in naprej do ZADRA, ki velja za enega od biserov hrvaške obale. Mesto s slikovito okolico je bilo stoletja prestolnica Dalmacije, danes pa je pomembno turistično središče z bogato zgodovino, kulturo in arhitekturo, kar je vidno na vsakem koraku. Sprehodimo se skozi staro mestno središče mimo številnih palač do katedrale sv. Anastazije. Seveda pa Zadra ne moremo zapustiti, ne da bi se ustavili ob znamenitih morskih orglah, ki so pravi »orkester narave«.  Nadaljevanje poti v MEDŽUGORJE. Po nastanitvi v dobrem penzionu v središču mesta se povzpnemo na Crnico, kjer se je Marija prvič prikazala otrokom. Zvečer se udeležimo večernega molitvenega programa v Medžugorju (rožni venec, maša, češčenje). Večerja in nočitev.

2. dan: nedelja, 27. oktober           Medžugorje 

Zajtrk in maša. Dopoldne se povzpnemo na Križevac, visok hrib nad vasjo, kjer stoji velik križ postavljen ob 1900. obletnici Kristusove smrti. Med vzponom proti vrhu opravimo pobožnost križevega pota. Po kosilu obiščemo nekdanje zasvojence v skupnosti za zdravljenje odvisnosti, kjer s trdim delom iščejo pot v novo življenje. Prosto za osebne pobožnosti, nakup spominkov, … Večerja in nočitev.

3. dan: ponedeljek, 28. oktober     Medžugorje – Mostar – Vepric – Ljubljana

Po zajtrku slovo od Medžugorja ter vožnja v MOSTAR, slikovito mesto v dolini reke Neretve. Sprehod po starem mestnem jedru mimo številnih džamij, čaršij, do največje mestne znamenitosti, obnovljenega kamnitega mostu čez Neretvo (prvega je dal zgraditi leta 1566 Mimar Hajrudin) in ogled nove moderne frančiškanske cerkve. Prosto za kavico in že smo na poti proti domu. Zadnji postanek naredimo ob jadranski obali v VEPRICU, imenovanem tudi »hrvaški Lurd«. V podobnem okolju kot v Lurdu je tu urejena votlina z Marijinim kipom. Po maši nadaljujemo pot proti Ljubljani, kamor se polni novih doživetij vrnemo v nočnih urah.

 

POČITNIŠKI TEDEN V SEČOVLJAH

Letošnje poletje bo zopet polno doživetij, posebno za otroke, ki se tega letnega obdobja najbolj veselijo. Poleg oratorija, ki ga v obeh župnijah animatorji pripravljajo za prvi teden julija, bomo organizirali še nekaj dni počitnic na morju. Povabljeni ste vsi otroci in mladi, posebno animatorji, ministranti, pevci (tudi fužinski pevci, čeprav letos ni bilo otroškega zbora). Prostora bo dovolj za vse. Gostovali bomo v župnišču v Sečovljah od torka 9. julija do nedelje 14. julija. Vse podrobnosti o letovanju bodo napisane ob prijavnici, ki jo boste v teh dneh lahko dobili v župnišču. Starše bomo prosili predvsem za pomoč pri prevozu (najtežje bo v torek, ker je delovni dan) in da pokrijejo strošek bivanja v hiši (30 EUR). Za hrano in ostale stvari bo poskrbel župnik. Če pa kdo more, lahko kaj prispeva za hrano (v smislu da predhodno prinese v župnišče npr.: zelenjavo, paštete, mleko, krompir…).

Za mladoletne otroke boste morali starši izpolniti tudi posebno izjavo, da vaše otroke zaupate drugim polnoletnim osebam.

Program letovanja bo zares počitniški. Večino časa bomo preživeli na plaži, ob zanimivih družabnih igrah in plavanju, večere pa bomo zaključili v hiši z večernim programom in sveto mašo v župnijski cerkvi. Prostora je za 35 udeležencev.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

5. junij: Vsi dekanijski duhovniki gremo na enodnevni izlet, zato ta dan v župniji NE BO MAŠE.

7. junij: Župnik bo obiskal bolnike.

8. junij: Za otroke, ki so se prijavili, bo danes izlet v Kranjsko goro in okolico. Vse informacije so v majski številki lističa. S tem izletom zaključujem letošnje veroučno leto.

9. junij: Praznik Binkošti in zaključek velikonočnega časa.

10. junij: Po maši je srečanje Skupnosti sv. Jožefa. G. Janez Mausar nam bo znova pripravil zanimivo predavanje o čebelah. Tokrat ne na njegovem vrtu pri čebelnjaku, ampak kar v naši župnijski dvorani.

11. junij: Zaradi odsotnosti g. Tonija Bidovca ta mesec odpade srečanje biblične skupine.

14. junij: Po maši je srečanje 1. zakonske skupine.

19. junij: Po maši je srečanje bralske skupine.

20. junij: Praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Zvečer ob 18h bo slovesna sveta maša, zato ta četrtek ne bo jutranje maše. Telovsko procesijo pa bomo letos imeli v nedeljo 23. junija, ko bo samo ena maša ob 9h, ter po njej procesija. Tako smo se odločili na zadnjem sestanku ŽPS, v želji, da bi lahko sodelovalo čim več vernikov.

22. junij: Romanje vseh, ki radi hodite v hribe. Obiskali bomo Kočo na Loki pod Raduho, kjer je tudi mala kapelica. Informacije so bile objavljene v majskem lističu.

23. junij: Obhajali bomo zunanjo slovesnost Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Zato bomo imeli samo eno mašo, in sicer ob 9h. Po njej bo slovesna Telovska procesija. Ta dan bodo otroci dobili veroučna spričevala. Zato bomo po procesiji pripravili še zaključni piknik na župnijskem dvorišču. Vsi lepo povabljeni.

28. junij: Praznik Srca Jezusovega.

29. junij: Praznik apostolov Petra in Pavla in dan mašniških posvečenj.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

3. junij: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

5. junij: Vsi dekanijski duhovniki gremo na enodnevni izlet, zato ta dan v župniji NE BO MAŠE.

6. junij: Zvečer bo cerkev odprta do 22h za osebno molitev in češčenje pred Najsvetejšim. Ob 20h je sestanek Karitas.

7. junij: Župnik bo obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je srečanje 3. in 4. zakonske skupine.

8. junij: Za otroke, ki so se prijavili, bo danes izlet v Kranjsko goro in okolico. Vse informacije so v majski številki lističa. S tem izletom zaključujem letošnje veroučno leto.

9. junij: Praznik Binkošti in zaključek velikonočnega časa.

13. junij: Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine.

20. junij: Praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Zvečer ob 19h bo slovesna sveta maša, po njej pa kot običajno češčenje Najsvetejšega s prilagojeno malo procesijo znotraj bogoslužnega prostora. Otroci naj ta dan prinesejo košarico s cvetjem, ki ga bodo posipali pri procesiji.

22. junij: Romanje vseh, ki radi hodite v hribe. Obiskali bomo Kočo na Loki pod Raduho, kjer je tudi mala kapelica. Informacije so bile objavljene v majskem lističu.

23. junij: Otroci bodo prejeli veroučna spričevala. V župniji Moste bo ta dan Zunanje praznovanje Telovskega praznika s procesijo. Maša bo ob 9h. Po njej pa prirejamo piknik ob zaključku verouka in šole za vse župljane. Tudi s Fužin ste vsi povabljeni v Moste. S seboj lahko prinesete kakšno pecivo in pijačo.

27. junij: Po maši je srečanje Bratovščine odraslih skavtov.

28. junij: Praznik Srca Jezusovega.

29. junij: Praznik apostolov Petra in Pavla in dan mašniških posvečenj.