JUNIJ 2021

MISLI BIRMANCEV IN PRVOOBHAJANCEV

Maša mi je bila včeraj noro všeč. Počutila sem se zelo zmedeno. Ampak je bilo vse super.  (Judita)

Maša je bila super. Počutil sem se vredu. Jedu sem 12 pic, čokoladno torto in dva paketa mafinov. Všeč mi je bilo, ko smo praznovali skupaj. (Jakob)

Najbolj mi je bila všeč hrana, ker sem bil zelo lačen. Do 1.00 zjutraj nisem spal. Ko sem pojedel hostijo sem bil takoj počen. Tudi ko sem nesel kelih, sem bil zelo srečen, in zelo vroče mi je bilo. (Martin)

Maša je bila super. Počutila sem se posebno. Najbolj mi je bilo všeč, ko sem prejela svetega duha. (Sinja)

Na birmo bom ohranil lepe spomine. Žal v teh časih ni bilo mogoče praznovati v polni cerkvi ter z zborom.  Ampak je maša presegla vsa moja pričakovanja. Povabljenim je bila maša všeč, tako kot tudi prenos. (Matija)

Škof Anton Jamnik je car. Super vreme. Pozabila sem se priklonit pred berilom. Z birmanci gremo v Pariz (zrihtal je škof). (Lucija)

Meni je bila birma zelo umirjena in sproščena. Popestril pa jo je škof Anton Jamnik, ki nam je zrihtal izlet v Pariz. Pričakovala sem več ljudi in mislila, da bo vse bolj stresno. In všeč mi je bilo to, da je bilo lepo sončno vreme.  (Iva)

Po birmi želim, da bi vero, ki jo imam, sedaj še bolj nadgradila in da bi jo razdelila v širšo družino. Želim si tudi, da bi od sv. Duha dobila še več moči, s katero bi premagovala različne težave, še več potrpežljivosti, da bi lažje živela z ljudmi, ki mi grejo strašno na živce. (Maša)

Dobri Bog, z birmo bi rada prejela moč, s katero bi lahko prenašala žalitve sošolcev, ter pogum, s katerim bi pregnala vse strahove.  (Klara)

Moj Bog, želim si, da mi daš krotkost in potrpežljivost. Zdi se mi, da to dvoje  rabim zelo veliko. Prosim te, da mi daš vse te darove preko Sv. Duha pri birmi. (Pavao)

Dobri Bog! Upam da mi bo po birmi Sveti Duh pomagal pri obvladovanju, iskanju miru, da bi me prepričal v delovanju dobrega in pri premagovanju sporov. (Gašper)

Dobri Bog, od birme si želim, da bom bolj vesel in potrpežljiv, ko mi gre kdo na živce. Želim si tudi, da sem bolj dobroten, da bi rad pomagal, dajal… (Gašper)

 

ROMANJE V LURD 1-5. oktober 2021

1. dan: Ljubljana – Monako – Azurna obala     

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev in maša še na slovenski strani meje. Pot nadaljujemo po severni Italiji mimo Benetk in Brescie, skozi številne predore do Ligurskega zaliva ter po italijanski Rivieri di Ponente na slovito Azurno obalo do kneževine MONAKO. Med vožnjo po panoramski cesti uživamo ob pogledu na knežjo palačo, pristanišče in mondeni Monte Carlo, ki slovi po igralnicah, avtomobilskih dirkah, slavnih osebnostih, ki se tukaj zbirajo, ... Pot nas vodi v NICO, enega izmed najbolj mondenih letoviških mest v Franciji. Vožnja po znameniti »Angleški promenadi« in naprej do hotela. Večerja in nočitev.

2. dan: Azurna obala – Montpellier – Lurd

Zajtrk. Današnja moderna avtocesta je speljana po ozemlju nekoč slavne rimske Galije, ki so jo krasila cvetoča mesta: Narbonne, Avignon, Nimes, … Pot nas vodi skozi osrčje čarobne pokrajine Provanse naprej v MONTPELLIER, privlačno mesto na jugu Francije ob obali Sredozemskega morja. Tukaj se je 1295 leta rodil sv. Rok, zavetnik pred kužnimi boleznimi. Že od srednjega veka naprej, časov uničujočih kug, so se verniki zatekali k njemu po pomoč. Tudi danes v času te epidemije ni prav nič drugače. Po maši še ogled mesta: Place du Peyrou, Place de la Comedie, slavolok posvečen Ludviku XIV., sodna palača, akvadukt,  gotska katedrala sv. Petra… Nadaljevanje poti po razgibani pokrajini Languedoca mimo »rdečega mesta« Toulousa in Tarbesa do LURDA, kamor prispemo prav v času, ko nas v hotelu v središču mesta pričaka prava francoska večerja. Nočitev.

3. dan: Lurd

Po zajtrku se udeležimo »maše narodov« v veličastni Pijevi podzemni baziliki, ki sprejme kar petindvajset tisoč vernikov. Obiščemo Marijina svetišča, lurško votlino, trg Esplanade z Marijinim kipom, Bernardkino rojstno hišo in nekdanjo mestno ječo »cachot«. Po kosilu opravimo tudi križev pot, sledi vrnitev v hotel in večerja. Zvečer z lučkami v rokah v mogočni procesiji romarjev iz celega sveta pojemo in molimo v čast lurške Matere Božje. Nočitev.

4. dan: Lurd – Carcassonne – Aix-en-Provence

Po zajtrku in maši je do kosila prosto za osebne pobožnosti, nakup spominkov in samostojne oglede. Po kosilu slovo od Lurda in povratek proti Provansi. Med potjo krajši postanek za ogled najbolje ohranjenega in z mogočnim obzidjem utrjenega mesta – gradu CARCASSONNA. Domačini so mu nadeli ljubkovalno ime »Langedoška devica.« Med sprehodom po ozkih uličicah si ogledamo glavne znamenitosti in si pred odhodom privoščimo še kakšno osvežilno pijačo v eni izmed mnogih privlačnih gostilnic. Možnost večerje v lastni režiji pred prihodom v Aix-en-Provence. V poznih večernih urah prihod v hotel in nočitev.

5. dan: Aix-en-Provence – Saint-Maximin-la-Sainte-Baume – Ljubljana

Po zajtrku vožnja v majhno mestece SAINT-MAXIMIN-LA-SAINTE-BAUME, nad katerim kraljuje velikanska bazilika sv. Marije Magdalene. Maša v eni najlepših in najpomembnejših gotskih cerkva v Provansi, kjer je v kripti svetničin grob z njenimi relikvijami. Po ogledih zapustimo Provanso ter se preko Azurne obale napotimo nazaj v Italijo ter naprej mimo Genove in Brescie odpeljemo proti Sloveniji, kamor se vrnemo v poznih nočnih urah.

CENA: 399 EUR (45 oseb), 459 EUR (35 oseb)                                                     

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, med potjo 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 3*, 2 polna penziona v Lurdu v hotelu 4* v bližini lurške votline (dvoposteljne sobe, TWC), prispevek za romarje v Lurdu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo: enoposteljna soba 100 EUR.

Odstopnina: 20 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, ostalo možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

V času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19, bo program izveden v skladu s priporočili NIJZ in veljavnimi ukrepi v tej zvezi na celotni poti.

Prijavite se lahko v župnijski pisarni ali preko telefona.

 

ODPRTOST CERKVE NA FUŽINAH

Cerkev na Fužinah bo v prihodnje odprta za osebno molitev tudi ob nedeljah med 9.00 in 11.00 uro. Do sedaj je bila odprta vsak dan od ponedeljka do petka med 9.00 in 10.00. Tako ostaja tudi v prihodnje.

Tako bo po novem tudi ob nedeljah možnost za osebno molitev v dopoldanskem času. Ob 10.30 se bo začela tudi skupna molitev rožnega venca pred drugo nedeljsko mašo.

 

PRIPOROČAMO V BRANJE

IRENEJ LYONSKI, Zoper krivoverstva, Kud Logos, 2018; V tem delu je Irenej podal celostno teološko sintezo antike. V soočenju z različnimi skupinami krivovercev, predvsem gnostiki, je miselno artikuliral temeljne nauke krščanstva, ki zadevajo vprašanja Božjega razodetja, smisla stvarjenja, odrešenjske zgodovine, trinitarične teologije, Kristusove bogočloveškosti, človekove bogopodobnosti… Ireneja upravičeno imenujemo za očeta katoliške teologije.

EGERIJA, Potopis, Celjska Mohorjeva družba, 2020; Egerijin potopis s konca 4. stoletja ponuja neprecenljiv zaklad informacij za različna področja proučevanja, kot so arheologija in topofgrafija Svete dežele, oblikovanje krščanskega bogoslužja, zgodovina meništva, razvoj latinskega jezika… pojav romanj v pozni antiki.

KROMACIJ OGLEJSKI, Govori – Razprave o Matejevem evangeliju, Celjska Mohorjeva družba, 2018; Kromacij Oglejski velja za najvidnejšega predstavnika oglejske Cerkve iz poznorimskega obdobja. Kot škof si je močno prizadeval, da bi krščansko skupnost oblikoval v pravi katoliški veri in skrbel za njeno duhovno rast.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

3. junij: Praznik Sv. rešnjega telesa in krvi. Tudi letos ne bo procesije zunaj. Maši bosta ob 8h in ob 18h. Za večerno mašo vabimo prvoobhajance, da prinesejo košarice s cvetjem. Pripravili bomo vsaj manjšo pobožnost s češčenjem Najsvetejšega znotraj cerkve.

4. junij: Prvi petek. Dopoldne bo župnik obiskal bolnike.

5. junij: Ob 18h bo v naši cerkvi sveta maša za zaključek skavtskega leta stega Ljubljana 5.

9. junij: Srečanje biblične skupine.

11. junij: Praznik Srca Jezusovega.

14. junij: Srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Po maši bo gost g. Miro Šlibar, duhovnik, ki je bil veliko let zadolžen v škofiji za pastoralo bolnikov v bolnišnicah. Govoril nam bo o svojih izkušnjah, možno pa bo tudi postaviti svoja vprašanja.

24. junij: Predvidevamo koncert Ljubljanskih madrigalistov v naši župnijski cerkvi. Koncert organiziramo ob 30 letnici samostojne Slovenije. Temu primeren bo tudi program. Koncert bo ob 19h.

25. junij: Srečanje 2. zakonske skupine v Strugah.

29. junij: Praznik Sv. Petra in Pavla.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

2. junij: Po maši bo sestanek župnijske Karitas v dvorani.

3. junij: Praznik Sv. rešnjega telesa in krvi. Maši bosta ob 8h in ob 19h. Otroci četrtega in tretjega razreda naj ta dan k večerni maši prinesejo košarice s cvetjem. Po maši bo namreč procesija znotraj cerkve z dvema priložnostnima oltarjema, za češčenje Najsvetejšega. Po večerni praznični maši bo v cerkvi še priložnost za tiho češčenje in molitev do 22.00 ure.

4. junij: Prvi petek. Dopoldne bo župnik obiskal bolnike.

5. junij: Ob 18h bo v cerkvi v Mostah sveta maša za zaključek skavtskega leta stega Ljubljana 5.

7. junij: Srečanje 2. zakonske skupine ob 20h v živo v župnijski dvorani.

7. – 13. junij: V župniji bo ta teden posebna nabirka za potrebe skupnosti Misijonarke ljubezni, ki deluje na Ježici. Skrbijo predvsem za brezdomce. Prinesli boste lahko predvsem hrano (z daljšim rokom uporabe) in sredstva za higieno, kar najbolj potrebujejo za svoje služenje ubogim. Darovane stvari odložite na hodniku cerkve.

11. junij: Praznik Srca Jezusovega.

13. junij: Zadnji rok za oddajo prijavnic za letošnji oratorij.

19. junij: Srečanje 4. zakonske skupine ob 9h na Vrhniki.

28. junij – 2. julij: Oratorij za otroke.

 

Za ostala srečanja se skupine dogovorijo same glede na epidemiološke razmere.