Župnijski list za marec 2018

SPODBUDA ZA POSTNI ČAS

(Iz govorov sv. Leona Velikega, papeža)

 

Sedaj pa so dnevi, ki na poseben način razodevajo skrivnosti odrešenja in nas pripravljajo na prihodnje praznike velike noči. Zato se moramo nanje skrbneje pripraviti z duhovnim očiščevanjem.

Za velikonočne praznike je značilno ravno to, da se vsa Cerkev raduje odpuščanja grehov. Niso ga namreč deležni samo tisti, ki jih prerodi krst, marveč z njimi tudi vsi, ki že dalj časa uživajo srečo božjega otroštva.

Čeprav predvsem prerojevalna kopel dela ljudi nove, moramo vseeno vsak dan sproti prenavljati svojo umrljivo naravo. Na kateri koli stopnji napredka naj že bomo, smo vseeno potrebni izpopolnjevanja. Prizadevati si moramo, da ne bo praznik odrešenja našel nikogar v starih grehih.

Ker se mora kristjan nenehno izpopolnjevati, se mora pa sedaj truditi še z večjo gorečnostjo, da bo izpolnil apostolsko zapoved štiridesetdnevnega posta, ki ni samo v odpovedi hrani, ampak predvsem v življenju brez greha.

 

PRIPRAVA NA ROMANJE V RIM

(Ars catholica)

S toplejšimi dnevi bomo spet začeli s srečanji Ars catholica, odprte skupine ljubiteljev umetnosti naše župnije. Ker se župnija pripravlja na romanje v Rim, se spodobi, da se na potovanje tudi ustrezno pripravimo. Zato bomo marca in aprila posvetili dve predavanji Rimu. V večnem mestu (žal) ne bomo dovolj dolgo, da bi počasi in natančno spoznavali njegove skrivnosti. Naš cilj je romanje, kar zahteva veliko duhovne pripravljenosti in molitve. Poleg tega, odpravljamo se v zibelko evropske umetnosti, zato si želim, da bi spoznali tudi to plat Rima. Predavanji bosta uvod v našo Rimsko zgodbo. Na prvem srečanju se bomo dotaknili predkrščanskega Rima, da bi razumeli zakaj je ravno Rim postal središče krščanstva. Spoznali bomo, kaj smo kristjani iz te poganske tradicije prevzeli, pa tudi kakšna je bila takratna miselnost, kultura, filozofija... Na aprilskem predavanju bomo govorili o apostolih v Rimu, prvih krščanskih skupnostih in razvoju Rima kot krščanske prestolnice. Na ta način bomo lažje razumeli začetke naše vere, z razumevanjem občudovali umetnost in v miru molili, ko bomo na samem kraju. Na predavanja ste povabljeni vsi, ki se boste udeležili romanja, pa tudi tisti, ki vas zanima tematika. Predavala bo vodja skupine Ars catholica, dipl. umetnostna zgodovinarka in licencirana vodnica Nataša Flek, ki bo strokovno vodila župnijsko romanje v Rim.

Srečanja bodo v župnijski dvorani na Fužinah.

Predavanje RIM - CENTER MEČA, ponedeljek 19. 03. ob 20.00

Predavanje RIM - CENTER KRIŽA, ponedeljek 23. 04. ob 20.00

 

ORATORIJSKI DAN – FUŽINE

Ekipa animatorjev pripravlja v nedeljo 18. marca oratorijski dan za otroke. Začetek bo z mašo ob 11h v cerkvi, potem pa program v župnijski dvorani in ostalih prostorih do 17h. Prijavnice čimprej oddajte duhovniku ali animatorjem. Prijavite se lahko tudi otroci iz Most.

 

LITERARNA VEČERA NA FUŽINAH IN V MOSTAH

V sodelovanju z ga. Marjeto Žebovec pripravljamo dva literarna večera. Prvi bo na Fužinah 22. marca ob 20h, drugi pa v Mostah v sredo 18. aprila ob 18.30 (v povezavi s srečanjem bralske skupine).

Marjeta Žebovec je bila rojena maja 1960 na Jesenicah, otroštvo je preživela v Bohinju, mladost v Radovljici, od poroke naprej pa z družino živi v Smledniku. Po maturi na kranjski gimnaziji se je vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer A – slovenski jezik s književnostjo; B – etnologija in diplomirala s temo Tematska klasifikacija Jalnove kratke pripovedne proze. Zdaj lektorira, uredila je več knjig, tudi prevaja, zadnja leta pa vse več piše – zlasti o književnikih, sestavlja programe za literarne večere in jih izvaja v sodelovanju z različnimi posamezniki, kulturnimi društvi in ustanovami.

Na Fužinah bo literarni večer na temo 1. svetovne vojne. Leta 2014 so izšle tri antološke knjige, in sicer zbirka poezije V vojni pokrajini, zbirka dramskih del Vojaki, družine, begunci in zbirka kratke pripovedne proze Zlo, ki se mu reče vojna, letos pa knjiga Vinka Bitenca Sončne pege, v kateri je zbrano leposlovje tega avtorja o prvi svetovni vojni.

V Mostah bo literarni večer temeljil na delih pisatelja Janeza Jalna, ki so ob 120 letnici njegovega rojstva spet postala aktualna. Nekaj njegovih manj znanih del je ga. Žebovec uredila in izdala v samozaložbi. Pogovor bo tekel o Jalnovem videnju družine, saj je družina v središču njegovega pisanja, tako v daljših delih, seveda v obeh trilogijah Bobri in Vozarji kot tudi v kratkih zgodbah, ki so izšle v knjigi Previsi, niz dogodkov.

 

POHOD BIRMANCEV PO JAKOBOVI POTI

V soboto 24. marca se bomo z birmanci in njihovimi družinami odpravili na peš romanje po delu Jakobove poti, od Viča do Vrhnike. Pot je speljana po ravnini Ljubljanskega barja in kot taka ni zahtevna. Odsek, ki ga bomo prehodili, je dolg približno 15 km. Vsak naj si priskrbi primerno obutev in oblačila, ter hrano in pijačo. V primeru dežja bo romanje odpadlo.

Pot bomo začeli na Viču, na parkirišču P+R pri Dolgem mostu. Tam bomo pustili svoje avtomobile, ker nas bo popoldne avtobus pripeljal iz Vrhnike na to parkirišče.

 

DELAVNICA IZDELOVANJA BUTARIC - MOSTE

Oratorijski dan, na katerem bomo delali butarice, bo v soboto 24. marca. Zbirali se bomo od 8.30 do 8.45 na Nazareškem dvorišču župnije Moste. Sledil bo pester program do 11h, ko bomo začeli z izdelovanjem svojih butaric. Starši, stari starši in ostali ste lepo povabljeni, da se nam pridružite ob 11h. Animatorji in kuharice bomo poskrbeli za polne trebuščke in nasmeh na obrazu. Na Cvetno nedeljo pa ste vsi lepo povabljeni, da prinesete svoje butarice tudi blagoslovit. Otroci bodo pri tej maši na Cvetno nedeljo tudi sodelovali. Veselimo se vsakega izmed vas.

                                                                                                                      Vaši animatorji

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

9. marec: Ob 18.30 je srečanje 1. zakonske skupine.

V Stični se ob 18h začnejo duhovne vaje za birmance.

11. marec: V Stični bo z mašo ob 12.30 zaključek duhovnih vaj za birmance. K maši ste povabljeni vsi starši in ostali družinski člani birmancev.

Ob 20h bo pri sv. Urhu križev pot za mlade naše dekanije.

12. marec: Ob 18.45 bo srečanje članov Skupnosti sv. Jožefa. Gostja večera bo ga. Tanja Mlakar iz sosednje župnije sv. Križa. Govorila bo o alzheimerjevi demenci, bolezni s katero se je srečala v svoji družini. O tej svoji izkušnji je napisala tudi knjigo. Povabljeni ste vsi župljani.

13. marec: Ob 18.30 bo srečanje biblične skupine.

16. marec: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

19. marec: Praznik sv. Jožefa. Maša bo ob 18h.

Ob 20h je v dvorani na Fužinah prvo predavanje o Rimu, kot priprava na prvomajsko romanje. (več glej v posebnem članku)

21. marec: Po maši bo srečanje bralske skupine.

24. marec: Danes praznujemo Gospodovo oznanjenje. Maši bosta ob 8h in 18h.

Z birmanci in njihovimi družinami se bomo odpravili po delu Jakobove poti od Viča do Vrhnike. (več glej v posebnem članku)

Delavnica izdelovanja butaric. (več glej v posebnem članku)

Ponoči prestavimo ure na poletni čas.

25. marec: Praznujemo Cvetno nedeljo. Maša bo samo ena ob 9h. Prične se zunaj na dvorišču, kjer bo blagoslov oljčnih vejic in butaric. Nato bomo šli skupaj v cerkev.

26. marec: Od 17h do 18.30 bo v cerkvi priložnost za sveto spoved.

28. marec: Obisk in obhajilo bolnikov po domovih.

29. marec: Ob 18h bomo obhajali sv. mašo Velikega četrtka.

Po maši sledi še skupna  molitev.

30. marec: Ob 15h bo v cerkvi križev pot.

Ob 18h bomo obhajali obrede Velikega petka.

31. marec: Ob 7h bo na župnijskem dvorišču blagoslov ognja. Prinesite stare butarice in oljčne vejice, ki jih bomo skurili v ognju. Ker v stanovanjih nimamo več kurišč, lahko namesto velikonočnega ognja domov odnesemo plamen sveče. V ta namen prinesite s seboj kakšno svečo. Lahko pa jih boste dobili tudi pri samem blagoslovu.

Dopoldne od 9h do 12h bo v cerkvi skupno češčenje pri božjem grobu. Ob 9h verniki iz Zelene jame, ob 10h verniki iz Most in ob 11h vsi otroci s svojimi starši.

Blagoslov velikonočnih jedi bo ob 13h, 14h, 15h in 16h.

Velikonočna vigilija se začne ob 20h.

1. april: Velikonočna procesija in vstajenjska maša ob 8h.

2. april: Maša na velikonočni ponedeljek bo ob 9h.