Župnijski list za april 2018

POJMO GOSPODU PESEM LJUBEZNI

(Iz govorov sv. Avguština, škofa)

 

Pojte Gospodu novo pesem, njegova hvala naj se razlega pri svetem shodu.

Slišali smo opomin, naj pojemo Gospodu novo pesem. Novi človek zna novo pesem. Pesem je izraz veselja; in če natančneje premislimo, izraz ljubezni. Kdor torej zna ljubiti novo življenje, zna peti novo pesem. Zaradi nove pesmi nam je torej potrebno opozorilo, da gre za novo življenje. V isto področje spadajo: novi človek, nova pesem, nova zaveza. Novi človek bo torej pel novo pesem, pripadal bo novi zavezi.

Ni ga človeka, ki bi ne ljubil. Toda vprašanje je, kaj ljubi. Opomin se torej ne glasi, naj ne ljubimo, marveč da bodimo izbirčni v tem, kaj naj ljubimo. Toda kaj naj izvolimo, če nismo prej sami izvoljeni? Saj tudi ne ljubimo, če nismo prej sami ljubljeni. Čujte apostola Janeza: Mi ljubimo, ker nas je on prej ljubil. Vprašaj, od kod ima človek, da ljubi Boga! Ne najdeš in ne najdeš odgovora razen tega: Boga ljubimo, ker nas je Bog prej ljubil. Dal je samega sebe, ki ga ljubimo, dal je moč, da ga ljubimo. Čujte apostola Pavla, ki to bolj odkrito pove: Božja ljubezen je izlita v naša srca. Od kod? Mar od nas? Nikakor ne. Od kod pa? Po Svetem Duhu, ki nam je bil dan.

Ker torej upamo v tako božjo pomoč, ljubimo Boga zavoljo Boga. Čujte še bolj odkrito Janezovo besedo: Bog je ljubezen in kdor ostane v ljubezni, ostane v Bogu in Bog ostane v njem. Premalo je reči: Ljubezen je iz Boga.  Kdo izmed nas bi se drznil reči: Bog je ljubezen? A tako je rekel mož, ki je vedel, kaj je imel.

Bog se nam pa po kratki poti sam ponuja; kliče nam: Ljubite me, pa me boste imeli, kajti če me nimate, me niti ljubiti ne morete.

O bratje, o otroci, o sinovi in hčere katoliške Cerkve, o sveti in nebeški rod, vi v Kristusu prerojeni in od zgoraj rojeni, poslušajte me! Še več: po meni pojte Gospodu novo pesem! Čuj, saj pojem, mi praviš. Poješ, kajpada poješ; slišim te. Toda pričevanju tvojega jezika ne sme nasprotovati tvoje življenje!

Pojte na ves glas, pojte s srcem, pojte z usti, pojte z vsem življenjem! Pojte Gospodu novo pesem!  Bi li rad vedel, kaj naj pojete o njem, ki ga ljubite? Seveda hočete peti o njem, ki ga ljubite; toda ne veste, kaj bi peli o njem. Slišali ste: Pojte Gospodu novo pesem. In kakšna bodi ta hvalnica? Njegova hvala naj se razlega pri svetem shodu. Pevec sam naj bo hvala njemu.

Hočete hvaliti Gospoda? Vi sami bodite tisto, kar mu želite povedati. Gospodova hvala pa boste, če boste lepo živeli.

 

30 LET ŽUPNIJE VSTALEGA JEZUSA NA FUŽINAH

 

V torek po veliki noči, 3. aprila, bomo na Fužinah praznovali 30 letnico obstoja naše župnije Vstalega Jezusa. Takšna praznovanja so priložnost za veselje in hvaležnost. V treh desetletjih se je v tej župnijski skupnosti zgodilo marsikaj lepega. Za vse to se bomo ta dan skupno zahvaljevali in obenem prosili Gospoda, da nas še naprej vodi in navdihuje.

Praznovanje se bo začelo zjutraj s sveto mašo ob 9h. Potem bo celodnevno češčenje, h kateremu smo povabljeni v čim večjem številu, kadar kdo more. Posebni molitveni uri bosta ob 16h, ko ste povabljeni birmanci in vaši starši, ter ob 17h, ko boste prišli učenci 1. in 2. razreda s svojimi starši. Zvečer ob 19h bo imel slovesno sveto mašo g. nadškof Stanislav Zore ob somaševanju nekaterih duhovnikov, ki so v preteklosti delovali v župniji. Pričakujemo, da bo prišel tudi naš prvi župnik g. Janez Rihar. Po maši bomo pripravili pogostitev. V ta namen prosim vse župljane, da prinesete pecivo in kakšne narezke, ki jih bomo postavili na skupno mizo.

V avli bo postavljena priložnostna razstava o življenju župnijske skupnosti.

 

BREZJE – DEKANIJSKI MOLITVENI DAN

 

V nedeljo 15. aprila bo naša dekanija zopet na vrsti za molitev za duhovne poklice, ki se mesečno organizira na Brezjah. Ob lanskih spremembah glede duhovne oskrbe obeh župnij, Moščanske in Fužinske, smo se morda bolj zavedli tega perečega vprašanja prihodnosti naše krajevne Cerkve. Tudi predvidevanja za prihodnost niso rožnata. Trenutno je v naši škofiji malo kandidatov za duhovniški in redovniški poklic, povprečna starost duhovnikov pa se že nekaj časa stalno veča.

Vabim vas, da se udeležite te molitvene pobude, in s tem pokažete svojo soodgovornost za prihodnost Cerkve na naših prostorih. Za odhod na popoldansko srečanje na Brezjah bo organiziran  tudi avtobusni prevoz. Najprej bo avtobus pobral udeležence v Mostah (na Partizanski ulici) ob 13h, nato pa še na Fužinah (pred garažami pri trgovini Eurospin) ob 13.10. Vrnemo se okoli 18h. Cena za prevoz je 7 EUR.

Za tiste, ki boste poromali s svojimi avtomobili: začetek molitvene ure je ob 15h, maša pa bo ob 16h v baziliki na Brezjah.

 

FUŽINE - ROMANJE PO POTI DANIELA HALASA

 

Župnija Fužine organizira v soboto 21. aprila tradicionalno spomladansko enodnevno romanje v kraje, kjer je živel božji služabnik duhovnik Danijel Halas. Rodil se je leta 1908 v Črenšovcih. Leta 1933 je bil posvečen za duhovnika in deloval v več župnijah. Bil je zelo dejaven in priljubljen pri vernikih. V času druge svetovne vojne je bil zaprt s strani madžarske vojske, leta 1945 pa so ga ubili slovenski komunisti. Za njega se vodi postopek beatifikacije.

Romarska pot nas bo vodila iz Ljubljane v Črenšovce. Tam bomo v cerkvi, kjer je bil Halas krščen, obnovili svoje krstne obljube. Potem bomo odšli do Hotize, kjer je postavljen poseben Halasov križev pot. Okoli poldne bomo imeli v župnijski cerkvi v Veliki Polani sveto mašo in potem v Domu Danijela Halasa skupno kosilo. Popoldne bomo nadaljevali pot do Turnišča, kjer je glavna Prekmurska romarska cerkev. Dan bomo zaključili z obiskom Plečnikove cerkve v Bogojini in s tem nekako zaključili 'Plečnikovo leto', ki smo mu več pozornosti namenili prejšnje pastoralno leto.

Odhod avtobusa s Fužin (ali pri cerkvi ali pri trgovini Eurospin) je ob 7h, vrnili pa se bomo ob 20h. Cena za prevoz in kosilo je 23 EUR. Prijavite se čim prej v župnijski pisarni ali po telefonu.

 

ROMANJE SKUPNOSTI SVETEGA JOŽEFA

(Sežana – Lokev – Divača)

 

Skupnost Svetega Jožefa iz Most organizira spomladansko romanje in izlet na Slovenski Kras. V soboto 12. maja nas bo pot vodila najprej v Sežano, kjer bomo obiskali botanični vrt. Imeli bomo strokovno vodstvo. Pot bomo nadaljevali do vasi Lokev. V župnijski cerkvi bomo imeli mašo in si ogledali poslikavo priznanega slikarja Toneta Kralja. Sledi kosilo v znani kraški gostilni Muha v Lokvi. Popoldne bo ogled dveh zasebnih muzejskih zbirk: Fabjanove muzejske trgovine (ki jo ureja in vodi moščanski župljan  g. Miro Slana) in bogatega Vojaškega muzeja Tabor, ki je prejel že veliko priznanj v svoji kategoriji. Nazadnje se bomo ustavili še v Divači, kjer je zanimiv filmski muzej.

Avtobus nas bo pobral na klasičnem mestu na Partizanski ulici ob 7h. Vrnili se bomo okoli 20h. Cena za kosilo, prevoz in tri vstopnine je 32 EUR. Prijavite se v župnišču ali po telefonu.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

 

2. april: Maša na velikonočni ponedeljek bo ob 9h.

3. april: Praznovanje 30 letnice župnije na Fužinah.

6. april: Obisk bolnikov po domovih.

7. april: Prva sveta spoved in vaje za prvoobhajance.

8. april: Ob 9.30 bo slovesnost prvega svetega obhajila.

9. april: Ob 18.45 bo srečanje članov Skupnosti sv. Jožefa. Predstavljena bo pobožnost Pot luči, ki je primerna za velikonočni čas.

10. april: Ob 18.30 bo srečanje biblične skupine.

13. april: Ob 18.30 je srečanje 1. zakonske skupine.

15. april: Molitveni dan za duhovne poklice na Brezjah. 

18. april: Ob 18.30 bo v Marijini dvorani literarni večer, ki ga bo vodila ga. Marjeta Žebovec. Povabljeni ste vsi župljani, posebej pa bralska skupina. Tema večera bo Janez Jalen in družinske vrednote v njegovi literaturi.

20. april: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

22. april: Pri maši ob 9.30 bo srečanje bolnikov in ostarelih. Po maši je za njih organizirano druženje in pogostitev.

23. april: Ob 20h je v župnijski dvorani na Fužinah drugo predavanje o Rimu, kot priprava na prvomajsko romanje.

24. april: Župnijo bo obiskal birmovalec, upokojeni nadškof Anton Stres, ki bo imel najprej mašo ob 18h, potem pa še posebno pripravljalno srečanje z birmanci in njihovimi starši.

28. april – 1. maj: Romanje v Rim.

4. maj: Obisk bolnikov po domovih.

6. maj: Ob 9.30 bo slovesnost svete birme.