Župnijski list za maj 2018

ŠMARNICE MOJEGA OTROŠTVA

V svežem aprilskem jutru
sem šla po zeleni potki
posuti z marjeticami...
in pod cvetočim drevesom
začutila vonj pomladi.
In drobni cvetovi
so me spomnili,
da prihaja maj.

Spomnila sem se
na davne dni,
na travnik na Mlakci,
ko smo nabirali šopke,
naredili venčke
in okrasili Marijino podobo
na oltarčku v kotu kuhinje.

Vsak večer
smo se zbirali v cerkvi,
da bi slišali novo zgodbo
o Mariji in pastirčkih,
o Mariji in Bernardki,
o Mariji in Urški.

V cerkvi je dišalo
po šmarnicah,
po maju, drevesih,
novi pomladi
in otroški iskrenosti.
Šmarnice.
Šmarnice mojega otroštva.

Ester, maj 2018

 

ŠMARNICE 2018

V letošnjih šmarnicah prebiramo zgodbo o božjem služabniku, škofu Frideriku Ireneju Baragi. Mineva 150 let od njegove smrti. Tudi oratorijska zgodba bo letos zgrajena na njegovem življenjepisu. Tako boste lahko otroci, pa tudi vsi ostali, dobro spoznali tega velikega Slovenskega moža in pričevalca, ki je zaslovel predvsem s svojim misijonskim delovanjem med severnoameriškimi Indijanci.

Da bi lahko v čim večjem številu sodelovali pri šmarnicah, bo šmarnična pobožnost vsak dan zvečer.

V Mostah bo to ob 18h (tudi ob četrtkih in sobotah, ko je maša zjutraj), na Fužinah pa ob 19h (v maju bo tudi ob sobotah maša zvečer). Ob nedeljah bomo šmarnično zgodbo brali po maši: v Mostah ob 9.30, na Fužinah ob 11h.

 

MESO IN DUH: DVA NAČINA ROJSTVA, ŽIVLJENJA IN SMRTI

(Raniero Cantalamessa, Sveti Duh in Binkošti, Ljubljana 2006)

Skušajmo pojasniti predvsem pomen izrazov meso in Duh. V vsakodnevni rabi pomeni »meso« telesno sestavino človeka, ki se še posebej nanaša na področje spolnosti, medtem ko označuje »duh« razum ali dušo, to je človekovo duhovno sestavino. V tem smislu govorimo, denimo, o užitkih ali o grehih mesa ali o gojenju lastnega duha. Ta uporaba je pogosto zatemnila pristen svetopisemski pomen obeh izrazov. … Meso pomeni tako telo kakor tudi dušo, to je človekov um in voljo, kot popolnoma naravni resničnosti, poleg tega pa še zaznamovani z izkušnjo greha, ki ju dela nagnjeni k zlu. Meso označuje, z drugimi besedami, celotnega človeka v njegovi nestalnosti, tako fizični kakor tudi nravstveni, kot neskončno oddaljeni od Boga, ki je Duh (prim. Jn 4,24). … In kaj potem označuje beseda Duh? Označuje Božjo resničnost, milost in vse, kar človek je in dela, ko ga giblje to novo in višje počelo. V nasprotju meso-Duh Duh vedno neposredno ali posredno označuje Svetega Duha in bi ga bilo zato treba pisati z veliko črko.

Če naj si ustvarimo predstavo o raznolikosti teh dveh rab – sodobne rabe in svetopisemske rabe – zadošča reči, da je dejanje, ki ga v splošnem imajo za najbolj »mesenega« od vseh, v svetopisemski viziji lahko duhovno dejanje v najodličnejšem pomenu besede, če se zgodi znotraj zakona, z ljubeznijo in v spoštovanju Stvarnikove volje. Nasprotno, dejanje, ki velja za najbolj duhovno od vseh, kot je filozofiranje, je, če ga presojamo s svetopisemskimi merili, delo mesa, če se človek z njim ukvarja v skladu z logiko egoizma, da bi poveličeval samega sebe ali lastno raso ali če z njim poučuje zmoto in laž. Sveti Pavel namreč vse to imenuje »mesena modrost«, »meseno mišljenje« (Rim 8,7). Sicer pa vemo, da je to, kar normalno pojmujemo z besedo »duh«, ko govorimo o »duhu časov« ali o »duhu sveta«, prav tisto, kar bi Sveto pismo imenovalo »meso«.

V svetopisemskem nasprotju meso-Duh torej ni v igri samo nasprotje med nagoni in razumom ali med telesom in dušo, ampak tudi bolj radikalno nasprotje med naravo in milostjo, med človeškim in božanskim, med tem, kar je zemeljsko, in tem, kar je večno, med egoizmom in ljubeznijo. Meso in Duh označujeta dvoje svetov in dve različni področji delovanja. Potem ko smo pojasnili ta drugačni pomen izrazov, lahko zdaj ilustriramo našo zgornjo trditev, namreč da za Sveto pismo obstajata dva načina rojstva: iz mesa in iz Duha; in dva načina življenja: po mesu in po Duhu; in tudi dva načina, kako skleniti življenje: ali s smrtjo ali z večnim življenjem. …

 

ZAKLJUČEK VEROUKA – IZLET OTROK

Letos bo zaključek veroučnega leta v nedeljo 10. junija pri glavnih mašah: v Mostah ob 9.30 in na Fužinah ob 11h. Zahvalili se bomo Bogu za veroučno in šolsko leto, blagoslovili otroke in podelili veroučna spričevala.

V soboto pred tem, 9. junija, bo za vse otroke zaključni izlet. Z avtobusom se bomo odpravili najprej v kraje škofa Friderika Ireneja Baraga (Trebnje, Mala vas ob Dobrniču), potem pa še na grob mučenca Lojzeta Grozdeta (Zaplaz, Mirna). Podrobnejši program bo objavljen kasneje. Odhod iz Ljubljane bo ob 8h, vrnili pa se bomo ob 17h. Za malico poskrbi vsak sam. Cena za prevoz je 10 EUR. Če je več otrok iz iste družine, bomo dali tudi kakšen popust. Lepo in za vodenje skupine koristno bi bilo, če se nam pridruži tudi kdo od staršev.

Ker bosta potrebna verjetno dva avtobusa, prosim otroke, oziroma njihove starše, da se čim prej prijavite. Če boste šli z nami tudi starši, ki imate predšolske otroke, se nam lahko pridružijo tudi oni. Prijave zbiramo v obeh župnijah in po telefonu.

 

ROMANJE K MARIJI SNEŽNI NA KREDARICO

Sredi poletja se tudi letos odpravljamo na planinsko romanje k Mariji Snežni na Kredarico. V spomin na našega nekdanjega župnika Janeza Riharja, ki je taka romanja pripravljal vsako leto, in iz ljubezni do naših slovenskih planin, se bomo v gore okoli Triglava odpravili v petek in soboto 3. in 4. avgusta (god Marije Snežne je letos v nedeljo 5. avgusta). Tokrat bo izhodišče dolina Vrat. Poleg Kredarice in Triglava se bomo povzpeli še na kakšen vrh (morda Cmir) in se potem vrnili v dolino. Program bo pripravila in pot vodila naša izkušena planinska vodnica Marija Magajne. Za podrobnosti je še prezgodaj, ni pa prezgodaj, da si rezerviramo omenjene dni ter začnemo nabirati kondicijo.

Vsak, ki se želi udeležiti tega romanja, mora imeti določene izkušnje v visokogorju. Pred našim odhodom na pot, mora imeti letos opravljena vsaj dva vzpona nad 2000m. Poleg tega je pomembno poskrbeti tudi za ustrezno opremo (predvsem obutev: planinski čevlji, in to uhojeni).

Ker pa je v tistih tednih sredi poletja največji obisk naših gora, moramo dovolj zgodaj rezervirati prenočišča. Zato prosim, da se prijavite do 1. julija. Poznejših prijav ne bomo mogli sprejeti.

 

ORATORIJ

Vsak čas bo tu konec šolskega leta in takrat pridejo za otroke najlepši dnevi, ko se srečujejo na Oratoriju. Animatorji so že pripravili prijavnice. Prosimo vas, da jih čim prej oddate animatorjem ali pa v župnišču. Za kakšno družino je problem, ker ravno v času oratorija odhajajo na družinske počitnice. V takem primeru se lahko otroci vključijo v oratorijski program sosednje župnije. Letos bo taka možnost ravno v naših dveh župnijah, saj bo na Fužinah oratorij od torka 26. junija do nedelje 1. julija, v Mostah pa od ponedeljka 2. julija do nedelje 8. julija.

Animatorji se bodo potrudili, da bo program zanimiv, razigran in poučen. Starši in ostali župljani pa se lahko vključite v oratorijsko dogajanje s svojimi donacijami, delavnicami, predlogi in sodelovanjem pri zaključni maši.

V Mostah je zelo lep povezovalni dogodek v okviru Oratorija piknik, ki ga pripravijo starši. Tudi na Fužinah bi se dalo kaj podobnega pripraviti. Naj bo to izziv staršem, saj sami animatorji piknika ne bodo mogli organizirati.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

10. maj: Praznik Gospodovega vnebohoda. V župniji bosta dve sveti maši; zjutraj ob 8h in zvečer ob 18h.

11. maj: Po večerni maši bo srečanje 1. zakonske skupine.

12. maj: Romanje na Kras. Obiskali bomo Sežanski botanični vrt, vas Lokev pri Divači (maša, kosilo in dva privatna muzeja) ter filmski muzej v Divači. Še je možna prijava. Odhod s Partizanske ulice je ob 7h, vrnili pa se bomo ob 20h. Cena je 32 EUR.

13. maj: Pri mašah bo nabirka za socialno zavarovanje duhovnikov.

14. maj: Ob 18.45 bo srečanje članov Skupnosti sv. Jožefa.

15. maj: Ob 18.30 bo srečanje biblične skupine.

18. maj: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

20. maj: Praznik Binkošti, s katerim se zaključuje velikonočni čas.

Pri obeh mašah se bo predstavila ekipa mladih, ki v okviru združenja POTA letos poleti odhaja na enomesečni misijon na Madagaskar. Sodelovali bodo pri maši, predstavili svoje poslanstvo ter zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bodo potem odnesli s seboj k misijonarjem.  

30. maj: Ob zaključku šmarnic se bodo pri večerni maši zbrali nekdanji in sedanji člani župnijskega pevskega zbora. Poleg sodelovanja pri maši, bo potem še druženje v kletnih prostorih.

31. maj: Zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi letos pade prav na zadnji dan meseca maja. Maši bosta dve: ob 8h zjutraj in zvečer ob 18h. Po večerni maši bo tudi slovesna procesija. Vse, ki ste v preteklih letih pripravljali oltarje za procesijo, prosim, da tudi letos poskrbite za to. Otroci naj zvečer prinesejo s seboj košarice s cvetjem, ki ga bodo posipali med procesijo.

1. junij: Obisk bolnikov po domovih.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

7. maj: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

10. maj: Praznik Gospodovega vnebohoda. V župniji bosta dve sveti maši; zjutraj ob 8h in zvečer ob 19h.

Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine.

11. maj: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

13. maj: Pri mašah bo nabirka za socialno zavarovanje duhovnikov.

20. maj: Praznik Binkošti, s katerim se zaključuje velikonočni čas.

25. - 27. maj: Skavti imajo zaključek skavtskega leta z obljubami in zaključnim piknikom.

30. maj: Birmanci in njihovi starši imajo ob 18h v cerkvi srečanje z birmovalcem, opatom Janezom Novakom. Na srečanju lahko sodelujete tudi ostali župljani.

Ob 19h, ko bo sveta maša, bo tudi priložnost za spoved (predvsem za starše in ostale družinske člane birmancev).

31. maj: Zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi letos pade prav na zadnji dan meseca maja. Maši bosta dve: ob 8h zjutraj in zvečer ob 19h. Po večerni maši bo tudi slovesna procesija. Otroci naj zvečer prinesejo s seboj košarice s cvetjem, ki ga bodo posipali med procesijo. Letošnje prvoobhajance še posebej vabim, da se udeležijo te večerne maše.

Ker je češčenje Najsvetejšega že tako vključeno (s procesijo) v ta praznik, ne bo po maši dodatnega češčenja, ki ga imamo običajno na začetku meseca.

1. junij: Obisk bolnikov po domovih.

Birmanci naj pridejo ob 19h k maši, po njej pa bomo imeli še vaje za birmo.

Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine.

2. junij: Ob 9h je za birmance spoved in še ena vaja. K spovedi boste lahko šli tudi starši.

3. junij: Danes ne bo srečanja za starejše in upokojence. Prestavljeno je za en teden kasneje.

Ob 11h je slovesnost svete birme. Vsi ste lepo povabljeni, da se udeležimo tega praznovanja in se skupaj veselimo z našimi dvajsetimi birmanci in njihovimi družinami. Kdor more in je pripravljen kaj prinesti, naj speče pecivo in druge dobrote, ki jih bomo po maši postavili na skupno mizo.

Ob 16h je maša tudi v DSO Fužine.