Vnesite vaš naslov

MESEC ROŽNEGA VENCA

Vstopamo v mesec oktober, mesec molitve, mesec rožnega venca. »Molitev lepa za vsak dan, le moli rad jo, o, kristjan …« nas bo vabila cerkvena pesem. V svojem apostolskem pismu »Rožni venec Device Marije« je blaženi papež Janez Pavel II. zapisal: »Moliti rožni venec ni nič drugega kakor premišljevati Kristusovo obličje skupaj z Marijo.« Tudi mi se v oktobru zbiramo, da bi – skupaj z Marijo, Jezusovo in našo materjo – premišljevali o Kristusovem obličju, da bi se srečali z Božjim Sinom, ki se je učlovečil, se ponižal in nam postal enak v vsem, razen v grehu. V molitvi bomo spremljali Gospoda, ki je posvetil naš svet s svojo Božjo navzočnostjo, in se tako učili hoditi po njegovi poti, ki nas vodi k našemu nebeškemu Očetu. Potrebujemo krščanstvo, ki se bo oblikovalo predvsem po umetnosti molitve. Vsi lepo vabljeni, da vsaj kdaj v tem mesecu pridete v župnijsko cerkev, kjer bomo vedno pol ure pred sveto mašo molili rožni venec, za naše družine, za naš kraj, župnijo, duhovne poklice … vabljen k molitvi tudi doma, kot družina, vsaj kakšno desetko rožnega venca.

 

ROMANJE PO POTI MALTEŠKIH VITEZOV

V soboto 20. oktobra bo Moščanska Skupnost sv. Jožefa, ki povezuje upokojence in starejše župljane, zopet pripravila zanimiv izlet in romanje po poti Malteških vitezov. Obiskali bomo Polzelo, Goro Oljko in Petrovče.

Romarsko pot bomo začeli na Gori Oljki. Tam bomo imeli sveto mašo v znamenitem romarskem svetišču sv. Križa. Znamenit je tabernakelj z mizo, ob kateri sedijo Jezus in apostoli v naravni velikosti pri zadnji večerji. Obiskali bomo tudi skrivnostno podzemno svetišče z božjim grobom.

Ko se spustimo z Gore, se bomo sprehodili do parka in graščine Šenek v Polzeli. Zgodovina tega gradu sega v čas Celjskih grofov. Park je razglašen za kulturni spomenik. Obiskali bomo župnijsko cerkev sv. Marjete, v kateri so tudi dragocene relikvije sv. Teodorja. Sledi ogled gradu Komenda s predstavitvijo Suverenega malteškega viteškega reda. Ta od svoje ustanovitve leta 1099 v Jeruzalemu do danes deluje nepretrgoma. V gradu se nahaja soba pesnice in pisateljice Neže Maurer z njenimi osebnimi predmeti.

V Malteškem hramu na gradu Komenda bomo imeli skupno kosilo. Če bo kaj časa preostalo, bomo obiskali še kakšen manjši muzej v mestu.

Popoldne bomo pot nadaljevali v Petrovče, kjer je zelo lepa bazilika Matere Božje. Odkar imamo novo ureditev Slovenskih škofij, je ta cerkev glavno romarsko svetišče Celjske škofije. Oskrbujejo jo redovniki dominikanci. V cerkvi bomo imeli še kakšno krajše bogoslužje za zaključek prijetnega dneva.

Vsi ogledi v Polzeli bodo vodeni s strani lokalnih turističnih vodičev. Cena za prevoz, vse oglede in kosilo je 25 EUR. Odhod avtobusa iz Most bo ob 8h, vrnemo pa se okoli 19h. Poskrbite za primerna oblačila in obutev, glede na vreme. Pot pa ne bo naporna, ne bo veliko hoje. Smo računali na starejše udeležence.

Prijavite se čimprej v pisarni ali po telefonu. V primeru, da bo kaj prostih mest, vabimo tudi prijatelje iz župnije Fužine.

 

ČETRTA SEZONA ROKODELNIC MARTE IN MARIJE

Začenjamo že četrto sezono ustvarjalnega druženja v rokodelnici Marte in Marije v župniji Fužine, kjer bomo ob jesenskih in zimskih sobotnih popoldnevih znova koristno zaposlili svoje roke, oči, usta in ušesa.

Po začetni navdih se bomo letos odpravili v Narodno galerijo na razstavo Ivana Kobilca - Slikarija je vendar nekaj lepega ...

Dobimo se v nedeljo, 21. oktobra, ob 10:45 pred cerkvijo na Fužinah.

Obvezno se prijavite osebno pri meni (največkrat sem pri enajsti maši) ali na petra.anzlovar@gmail.com, in sicer čim prej, ker se vodstva zelo hitro zapolnijo. Vstopnina je 7 eur, vodstvo 2,5 eur + vožnja z urbano.

 

Srečevali se bomo približno enkrat mesečno, ob sobotah od 16h do 20h v spodnji dvorani, datum pa bo vsakokrat objavljen v župnijskem lističu, pri oznanilih in na notranjih steklenih vratih. Opomnik pride tudi po elektronski pošti ali sms-ju.

 

Veselim se že skupnega ustvarjanja! Petra

 

PREDAVANJA ZA STARŠE

V letošnjem pastoralnem letu smo uspeli pripraviti poseben sklop predavanj za starše, pa tudi za vse ostale župljane, ki boste prepoznali aktualnost ponujenih tem. Ta predavanja bodo potekala vsak tretji četrtek v mesecu ob 20h, vsak mesec v drugi župniji, po naslednjem razporedu:

18. 10. v Mostah: Joga in krščanstvo

15. 11. na Fužinah: New age in krščanstvo

20. 12. v Mostah: Meditacija (vzhodna in zahodna)

17. 1. na Fužinah: Alternativa medicina in krščanstvo

21. 2. v Mostah: Duhovno zdravje in krščanstvo (1. del)

21. 3. na Fužinah: Duhovno zdravje in krščanstvo (2. del)

V aprilu ni srečanja zaradi Velikonočnih praznikov

16. 5. v Mostah: Duševno zdravje in krščanstvo.

 

Predavanja bo vodil g. Boštjan Hari, ki je magister teologije, katehet, voditelj seminarjev za notranje ozdravljenje in osebnostno rast, duhovnih obnov, predavatelj na bibličnih, zakonskih, mladinskih, molitvenih skupinah in različnih evangelizacijskih dogodkih. Predava biblične in dogmatične vsebine, v zadnjem obdobju pa se ukvarja tudi s preučevanjem vzhodnih filozofij in new agea. Slednje primerja s krščanstvom, o čemer tudi piše in predava.

Vsako srečanje bo trajalo približno uro in pol, od tega bo vedno pol ure na voljo za postavljanje vprašanj in pogovor.  

 

RITEM SRCA

Radio Ognjišče vabi mlade po letih in po srcu na festival sodobne krščanske glasbe s slavljenjem, Ritem srca, ki bo v četrtek, 11. oktobra, ob 19.30, v telovadnici Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani. Cena vstopnice je 5 €. Lahko jih rezervirate prek spleta, kupite na Radiu Ognjišče, v prodajalnah založbe Ognjišče, Slomškove knjigarne in eno uro pred festivalom. "Glasbeno ogrevanje" se začne ob 18. uri v avli osnovne šole, kjer bo skupina Svetnik predstavila novo zgoščenko. Mladi, pridite in slavite Boga s pesmijo in svojo prisotnostjo! Več na: ritemsrca.ognjisce.si

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

 

5. oktober: Ne bo obiska bolnikov. Prestavi se za en teden, na četrtek 11. 10.

8. oktober: Po maši bo srečanje Skupnosti svetega Jožefa. Gost večera bo ga. Urška Šeme, ki bo skupaj z g. Jožetom Kregarjem in drugimi gosti pripravila program, v katerem bo predstavila svoje pesmi in razmišljanja.

9. oktober: Po maši bo srečanje biblične skupine.

11. oktober: V dopoldanskem času bo župnik obiskal bolnike po domovih.

12. oktober: Po maši je srečanje 1. zakonske skupine.

13. oktober: V primeru lepega vremena in če se uspemo organizirati, bomo šli z mladimi obeh župnij na Porezen.

14. oktober: Popoldne bo v Zalogu začetek skavtskega leta. Program bo trajal od 13h do 20h. Povabljeni stari in novi skavti. Podrobnejša navodila boste prejeli ob prijavi od voditeljev.

17. oktober: Po maši bo srečanje bralske skupine.

18. oktober: Ob 20h bo v Marijini dvorani 1. srečanje za starše in ostale župljane, ki ga bo vodil g. Boštjan Hari. Tema bo: Joga in krščanstvo. Več informacij je v posebnem članku zgoraj.

19. oktober: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

20. oktober: Romanje po poti malteških vitezov. Informacije so zgoraj v posebnem članku.

21. oktober: Na misijonsko nedeljo nas bodo pri mašah obiskali mladi zdravniki, ki pripravljajo humanitarno odpravo v Kenijo. Predstavili bodo projekt in tudi zbirali prostovoljne prispevke v podporo odpravi. Nabirka pri maši bo danes v celoti namenjena slovenskim misijonarjem.

27. oktober: Ob prehodu iz sobote na nedeljo bomo premaknili ure na zimski čas.

29. 10. – 2. 11. Otroci imajo jesenske počitnice. Verouka ne bo.

1. november: Praznik Vseh svetnikov. Maši bosta ob 9.30 in 18.00. Ob 17h bo molitev rožnega venca za vse naše pokojne.

2. november: Spomin vseh vernih rajnih. Maši bosta ob 9.30 in 18.00. Ob 17h bo zopet molitev rožnega venca za vse naše pokojne.

3. november: Z mladimi bomo šli nabirati mah za jaslice. (V primeru slabega vremena nabiranje prestavimo na 17. 11.)

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

4. oktober: Ob 20h je sestanek Karitas. Po večerni maši bo cerkev odprta vse do 22h za osebno molitev.

5. oktober: Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine. Ne bo obiska bolnikov. Prestavi se za en teden, na petek 12. 10.

7. oktober: Po jutranji maši je znova srečanje za upokojence in starejše. Popoldne ob 16h bo maša v DSO Fužine.

8. oktober: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

11. oktober: Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine.

12. oktober: Dopoldne bo župnik obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

13. oktober: V primeru lepega vremena in če se uspemo organizirati, bomo šli z mladimi obeh župnij na Porezen.

14. oktober:  Popoldne bo v Zalogu začetek skavtskega leta. Program bo trajal od 13h do 20h. Povabljeni stari in novi skavti. Podrobnejša navodila boste prejeli ob prijavi od voditeljev.

18. oktober: Ob 20h bo v Marijini dvorani cerkve v Mostah 1. srečanje za starše in ostale župljane, ki ga bo vodil g. Boštjan Hari. Tema bo: Joga in krščanstvo. Več informacij je v posebnem članku zgoraj.

19. oktober: Po maši je srečanje Bratovščine odraslih skavtov.

21. oktober: Misijonska nedelja. Nabirka te nedelje je v celoti namenjena slovenskim misijonarjem.

27. oktober: Ob prehodu iz sobote na nedeljo bomo premaknili ure na zimski čas.

28. oktober: Nabirka zadnje nedelje v mesecu bo namenjena za obnovo naše cerkve.

29. 10. – 2. 11. Otroci imajo jesenske počitnice. Verouka ne bo.

1. november: Praznik Vseh svetnikov. Maša na Fužinah bo samo ob 8.00. Čez dan je na Žalah maša vsako uro. Za druga Ljubljanska pokopališča morate informacije poiskati na spletnih straneh. Ob 19h bo v cerkvi skupna molitev rožnega venca za vse naše pokojne.

2. november: Spomin vseh vernih rajnih. Maša bo ob 19.00. Ob 18h bo zopet molitev rožnega venca za vse naše pokojne. Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine.

3. november: Z mladimi bomo šli nabirati mah za jaslice. (V primeru slabega vremena nabiranje prestavimo na 17. 11.)

4. november: Zahvalna nedelja. K jutranji maši ste povabljeni vsi zakonski pari, ki ste letos praznovali okroglo obletnico svoje poroke (5, 10, 15, 20….let). Med mašo bo poseben blagoslov namenjen vam. Skupaj se bomo veselili, zahvaljevali in Boga prosili novih moči za skupno življenje. Prosimo pare, da se v pisarni predhodno prijavite, da bomo lahko pripravili lepo slovesnost za vas.

 

PRED NAJSVETEJŠIM

Pred Najsvetejšim glavo sem sklonila 

in tiho, tiho sem molila:

Gospod, odpelji me v dolino tiho,

daleč stran, v puščavo skrito.

 

Glej, utrujena sem, brez moči,

brez spanja dolge so noči.

Daj mi piti žive vode,

da mir bo našlo srce moje.

 

Napolni z dobroto mi dlani,

da z njo osrečevala bom ljudi,

ko poslušala Božjo bom besedo,

naj srce bo moje spet veselo.

 

BOŽJI HRAM

V Novih Fužinah cerkev stoji

čisto ob cesti je skrita.

Vstali Jezus v njej milost deli,

vsakemu, ki jo prejeti želi.

 

Pridi le k meni ti, ki lačen in žejen si

ki tarejo te skrbi,

pri meni se duša odpočila bo,

ko moje boš prejel telo.

 

Obišči popotnik ta Božji hram

Vstali Jezus te čaka tam

Blagoslavljaj nas in ljubi nas

O Vstali Jezus zdaj in vekomaj. 

Amen

 

(Pesmi je napisala Melita Vogrin)