Vnesite vaš naslov

MIKLAVŽ

Na začetku decembra in adventnega časa nas vsako leto razveseli obisk svetega moža, kristjana in škofa sv. Miklavža (Nikolaja). Vsi smo veseli in hvaležni, ko nas kdo preseneti s svojo darežljivostjo. Njegov god je spodbuda vsem nam, da tudi sami razveseljujemo druge s svojo dobroto.

V zadnjih desetletjih se je razširila navada, da tudi v župnijah pripravimo srečanje s sv. Miklavžem. Tako bo tudi letos v obeh naših župnijah.

Najprej bo v sredo 5. decembra na Fužinah kratka predstava o sv. Miklavžu, ki jo pripravlja skupinica otrok. Na koncu nas bo obiskal in obdaril s sladkarijami. Povabljeni vsi otroci in njihovi starši.

V soboto 8. decembra bo v Mostah velika igra o sv. Miklavžu, ki nam bo pripovedoval zgodbo o svojem nebeškem prijatelju Ireneju Frideriku Baragi. Vsi svetniki so med seboj tesno povezani po uresničevanju Jezusove ljubezni. V igri sodeluje več kot 30 otrok in odraslih. Gotovo nam bo v spodbudo, kako lahko tudi v naših časih živimo velikodušno. Zato ste na predstavo povabljeni verniki obeh župnij, odrasli in mlajši, povabite pa lahko tudi svoje prijatelje in sorodnike. Miklavž bo na koncu predstave obdaroval vse otroke do 3. razreda.

Obe predstavi bosta ob 17.00 uri v cerkvi. Pri tem boste lahko starši in ostali odrasli darovali prostovoljne prispevke, s katerimi bomo krili stroške organizacije in darilc.

SVETA DRUŽINA – PRAZNIK MOŠČANSKE ŽUPNIJE

Na praznik sv. Štefana, 26. decembra, bo tudi letos v Mostah župnijsko praznovanje Svete Družine, ki je zavetnica naše župnije. Ob 16h bo slovesna maša, ki jo bo vodil upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojzij Uran. Na slovesnost povabite svoje sorodnike in nekdanje člane naše župnijske skupnosti.

Po maši pripravljamo v kletnih prostorih tradicionalno druženje in zabavo ob dobri hrani in pijači. Organizirali bomo tudi tombolo, pri kateri bo zopet glavna nagrada brezplačno romanje za prvi maj, tokrat na Češko za štiri dni. Poleg glavne nagrade bomo poskrbeli še za nekaj tolažilnih nagrad.

Na praznovanje vabimo tudi vernike s Fužin in ostalih župnij.

LMB: Delimo plamen – zanetimo mir!

Pred 27 leti smo skavti prvič prinesli luč v Slovenijo pod geslom »Mir je čas brez vojne«. Sporočilo je bilo takrat predvsem odmevno in na mestu. Danes je to sporočilo že tako daleč nazaj, da smo nanj morda že malo pozabili.

Letošnje geslo povzema vzporednico med plamenom in mirom, ki je vzpostavljena v poslanici in jo izraža v obliki vabila. Poslanica pa govori o tem, da je plamen pri meni. Odločil sem se, da ga sprejmem in sedaj imam priložnost, da ga širim naprej. Ta priložnost je hkrati tudi odgovornost, da pomagam bližnjemu – že od samega začetka je bila akcija ustanovljena z namenom, da bi pomagali otrokom, ki potrebujejo pomoč. V nadaljevanju poslanice se poistovetim s svečo, ki je simbol luči in ugotavljam, da le-ta z gorenjem izginja. Sam pa se zavedam, da človek s svojim darovanjem in s pomočjo bližnjemu ne bo nikoli izginil, če bo gorel iz ljubezni. Na koncu se zavem, da nisem edini, ki gori. Vem, da nas je več, in da lahko skupaj zgradimo velik ogenj ljubezni, ki ga ne bo mogel pogasiti noben nemir.

Skavti nam bojo prinesli Luč miru iz Betlehema:

  • v Mostah v petek 21. decembra pri maši ob 18h,
  • na Fužinah v soboto 22. decembra pri maši ob 19h.

Luč miru boste lahko sprejeli in odnesli na dom še v naslednjih dneh do Božiča.

ADVENTNA AKCIJA / TRIKRALJEVSKA AKCIJA

Otroci po župnijah so vsako leto v adventu spodbujeni k dobrodelnosti. Za ta namen pripravimo ADVENTNI KOLEDAR, ki služi kot pomoč otrokom, staršem in katehetom pri doživljanju adventnega časa in pripravi na Jezusovo rojstvo. Koledar pa jih spodbuja tudi k njihovi solidarnosti z otroki po svetu, ki živijo v revščini in velikem uboštvu.

Prihranki, ki jih v decembrskih dneh podarijo otroci za svoje vrstnike, revne otroke po svetu, pomagajo zgraditi otroške vrtce, šole in dispanzerje v deželah v razvoju. Lahko bi rekli: »Zrno na zrno pogača, evro na evro …«

Letos je že 175 leto od rojstva te »otroške« dobrodelne akcije. Adventni koledar nas zopet popelje v čas delovanja našega svetniškega kandidata Ireneja Friderika Barage.

Koledar je izjemna priložnost za družine, da na preprost način oblikujete domače adventno bogoslužje ob večerih. 

Trikraljevska akcija pa poteka v povezavi s praznikom Treh kraljev - 6. januarja. Ima pet glavnih namenov:
duhovni namen
Pomembno je, da se zavedamo, da smo vsi lahko misijonarji in oznanjevalci evangelija. Poklicani smo, da prinašamo veselo oznanilo, da smo nosilci upanja. Koledniki postajajo pogumni znanilci vesele novice o Jezusovem rojstvu.
kulturni namen
Koledniška tradicija je bila na Slovenskem pred II. svetovno vojno zelo živa. Trikraljevska akcija obuja to koledniško izročilo in ga plemeniti z globljim pomenom – solidarnostjo z revnejšimi in potrebnimi pomoči.
izobraževalni namen
Spoznavanje dežel in različnih kultur. Preko darov trikraljevske akcije, ki so vsako leto namenjeni slovenskim misijonarjem, navzočih na vseh kontinentih, spoznavajo koledniki vsako leto novo deželo, življenje ljudi, naravne in kulturne znamenitosti …
vzgojni namen
Vzgoja za odprtost in solidarnost z drugimi je v veliki meri pomanjkljiva v današnjem vzgojnem in izobraževalnem programu šolstva, saj je vse večji poudarek na izobraževanju. Vzgoja k pripravljenosti za pomoč, dobrodelnost, sodelovanje … pa bo otrokom šele kazala smer k tistim vrednotam, za katere nas navdušuje evangelij.
dobrodelni namen
Zbiranje prispevkov za projekte slovenskih misijonarjev je nenazadnje namen, ki daje nov pomen koledovanju. Ni več le ljudski običaj, temveč se povezujemo z misijonarji po vsem svetu in preko njih z ljudstvi, plemeni ali narodi, ki so materialno ubogi in potrebni pomoči. Prav je, da imamo odprte oči za stiske bližnjih in tudi za stiske ljudi po svetu.

Vsi darovi, ki jih boste darovali na praznih Treh kraljev bodo namenjeni slovenskim misijonarjem.

OBVESTILA – Ljubljana Moste

7. december: Prvi petek v mesecu. Čez dan bo župnik obiskal bolnike po domovih.

8. december: Praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. Maša bo samo zjutraj ob 8h. Popoldne ob 17h bo v cerkvi Miklavževa igra in srečanje sv. Miklavža z otroki. Na prireditev ste povabljeni vsi župljani (več glej v posebnem obvestilu).

10. december: Po maši se bo srečala Skupnost sv. Jožefa. Obiskal nas bo sv. Miklavž.

11. december: Po maši je srečanje biblične skupine.

14. december: Po maši bo srečanje 1. zakonske skupine. Ob 20h je na Kodeljevem adventno srečanje mladih in priložnost za sveto spoved.

15. december: Z ministranti bomo imeli v cerkvi ob 8.30 vaje in pripravo na božične praznike.

17. december: Ob 20h bo sestanek Župnijskega pastoralnega sveta.

19. december: Po maši bo srečanje bralske skupine.

20. december: Na vrsti je tretje srečanje z Boštjanom Harijem, ki bo imel predavanje na temo: Meditacija (vzhodna in zahodna). Srečanje je ponovno v Mostah v Marijini dvorani ob 20h.

21. december: Eno uro pred mašo, ob 17h bo priložnost za spoved. Pri maši bodo navzoči skavti, ki nam bodo prinesli Luč miru iz Betlehema. Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

24. december: Na Sveti večer bosta dve maši. Prva božična maša (»otroška polnočnica«) bo ob 18h. Pri njej bodo sodelovali otroci in pripravili poseben program. Ob 24h se začne slovesna polnočna maša. Imeli bomo ofer za potrebe župnije (ogrevanje, popravila…). Po maši bo pred cerkvijo druženje ob kuhanem vinu in pecivu.

25. december: Na dan Božiča bosta maši po običajnem nedeljskem razporedu.

26. december: Praznik sv. Štefana in državni praznik samostojnosti in enotnosti. Za našo župnijo pa tudi slovesno obhajanje župnijskega praznika Svete družine z mašo ob 16h (več v posebnem obvestilu).

30. december: Na nedeljo Svete Družine bo pri maši ob 9.30 blagoslov otrok.

31. december: Na silvestrovo ob 18h bo zahvalna maša za vse, kar smo doživeli v iztekajočem koledarskem letu.

1. januar: Praznik Božje Matere Marije in začetek novega koledarskega leta. Maša bo ob 9.30.

4. januar: Obisk bolnikov po domovih.

6. januar: Praznik Gospodovega razglašenja – Treh kraljev. Ker se letos ujema z nedeljo, bo razpored maš nedeljski.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

3. december: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

5. december: Srečanje sv. Miklavža z otroki bo v cerkvi ob 17h. Ta dan ne bo verouka (podrobneje v posebnem obvestilu).

6. december: Ob 20h je sestanek Karitas. Po maši je cerkev odprta za molitev do 22h.

7. december: Čez dan bo župnik obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine.

8. december: Praznik Brezmadežnega spočetja device Marije. Maša bo zato namesto zjutraj, zvečer ob 19h. Skavti v župnišču pečejo piškote, ki jih bodo nato v nedeljo ponudili župljanom. Velika Miklavževa igra v Mostah bo ob 17h (podrobneje v posebnem obvestilu).

13. december: Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine.

14. december: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

14. december: Ob 20h je na Kodeljevem adventno srečanje mladih in priložnost za sveto spoved.

15. december: Z ministranti bomo imeli v cerkvi ob 10.00 vaje in pripravo na božične praznike.

20. december: Na vrsti je tretje srečanje z Boštjanom Harijem, ki bo imel predavanje na temo: Meditacija (vzhodna in zahodna). Srečanje je ponovno v Mostah v Marijini dvorani ob 20h.

22. december: Ob 18h bo v cerkvi spovedovanje. Sveta maša bo zvečer ob 19h, pri njej pa bodo sodelovali skavti in nam prinesli Luč miru iz Betlehema.

23. december: Danes bo možnost svete spovedi ob 10h, eno uro pred drugo nedeljsko mašo.

24. december: Na Sveti večer bosta dve maši. Prva božična maša (»otroška polnočnica«) bo ob 19h. Ob 24h se začne slovesna polnočna maša. Nabirka bo namenjena za obnovo naše cerkve. Po maši bo pred cerkvijo druženje ob kuhanem vinu in pecivu.

25. december: Na dan Božiča bosta maši po običajnem nedeljskem razporedu. Ob 16h bo maša tudi v DSO Fužine.

26. december: Praznik sv. Štefana in državni praznik samostojnosti in enotnosti. Maša bo samo zjutraj ob 8h. V Mostah bo ta dan slovesno obhajanje župnijskega praznika Svete družine (več v posebnem obvestilu). Tudi fužinski verniki ste lepo povabljeni.

30. december: Na nedeljo Svete Družine bo pri maši ob 11.00 blagoslov otrok.

31. december: Na silvestrovo ob 19h bo zahvalna maša za vse, kar smo doživeli v iztekajočem koledarskem letu.

1. januar: Praznik Božje Matere Marije in začetek novega koledarskega leta. Maša bo ob 11.00.

3. januar: Ob 20h je sestanek Karitas. Po maši je cerkev odprta za molitev do 22h.

4. januar: Obisk bolnikov po domovih. Začne se animatorski vikend. Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine.

6. januar: Praznik Gospodovega razglašenja – Treh kraljev. Ker se letos ujema z nedeljo, bo razpored maš nedeljski.