TEDNIK DRUŽINA »Družina v vsak slovenski dom«

3. februarja 2019 bo izšla prenovljena številka Družine, ki bo obogatena z novimi vsebinami in sodobnejšo podobo.

Izkoristite priložnost, saj bodo to nedeljo na voljo posebne naročilnice, ki vam bodo omogočile prejemanje treh zaporednih številk tednika brezplačno, ob tem vam bomo poklonili priložnostno darilo (prejmejo ga tudi vsi naročniki skupaj z Družino): kuharsko knjižico Praznične dobrote.
Čim več bomo brali, globlje premišljevali, tem laže bodo prišle vsebine evangelija v srca in tam tudi ostale, da bomo tudi živeli in ravnali kot kristjani. Svet tako ne bo šel mimo nas, ampak ga bomo razumeli in sprejemali, spodbujali zares pomembne vrednote, ki spreminjajo svet in bodo ostale zapisane v srcu vsakega izmed nas in vseh, ki prihajajo za nami.
Berite dobre zgodbe, resnične novice.

LOVRAN 2019 ZA ZAKONSKE PARE

Letošnjo jesen smo uspeli zopet organizirati duhovni vikend za zakonske pare v Lovranu. Potekal bo od petka 20. septembra do nedelje 22. septembra. Program bo sestavil in vodil dr. Stanko Gerjol.

Stanko Gerjolj (*1955) je študiral teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani, magisterij (1982) in doktorat (1986) pa je naredil na Teološki fakulteti Univerze v Innsbrucku. Paralelno s podiplomskim študijem teologije je vpisal pedagogiko in psihologijo na Fakulteti za humanistične vede Univerze v Innsbrucku. Tudi ta študij je zaključil z doktoratom (1995). Dodatno se je izobraževal v geštalt pedagogiki in od leta 2001 sodeluje kot trener in supervizor pri Inštitutu za integrativno geštalt pedagogiko v Gradcu (Avstrija), ob tem pa že tretji mandat predseduje Zvezi inštitutov in društev za integrativno geštalt pedagogiko na evropski ravni.

Že nekajkrat smo ga gostili v župniji Fužine. Zaradi izredno dobrega odziva zakoncev na njegova predavanja in že izvedene duhovne vaje, sem ga povabil, da bi še enkrat posvetil svoj čas in izkušnje našim zakoncem. Zato vas vabim, da se čim prej prijavite za omenjeni duhovni vikend v Lovranu. Prostora je za okoli 30 zakonskih parov. Cena namestitve, hrane in programa bo približno enaka kot lani, okoli 110 EUR po osebi. Prijavite se v župnijski pisarni, stroške pa bomo poravnali v Lovranu.

ORATORIJ IN POČITNICE NA MORJU

Letošnji poletni oratorij bo v obeh župnijah potekal istočasno, prvi teden v juliju. Animatorji že pripravljajo program. Pravočasno boste prejeli tudi prijavnice. Skupna tema vseh oratorijev v Sloveniji letos bo legendarni Peter Klepec. Razlogov za takšno izbiro je več.

Peter Klepec je najprej slovenski junak, čigar zgodba je globoko zakoreninjena v naših pripovedkah. Lahko rečemo, da pooseblja tisto najboljše v slovenskem narodu, ki je na videz majhen in slaboten, a v sebi skriva neizmerno moč, ki zlomi katero koli velesilo. Vrednote, po kateri živi in se ravna, pa so temeljne krščanske vrednote: odpuščanje, zaupanje, vera, ljubezen, ponižnost, delo, pomoč bližnjemu ...

Peter je preprost, slaboten fantič brez očeta iz Osilnice, ki si služi kruh kot pastir. A zaradi njegove slabotnosti ga izkoriščajo drugi pastirji in si ga naredijo za pravega hlapca. V svoji stiski prosi Boga za moč, da bi se jih lahko obranil in Bogu mu željo izpolni. Od takrat se pastirji in sovaščani bojijo njegovega maščevanja, toda Klepec jim odpusti in se odloči svojo moč uporabiti za to, da bo sebi in svoji materi uredil njivo na prej neuporabni zemlji, da se bosta lahko sama preživljala.

Nekega dne v vas pripotuje kraljevi sel, ki išče junaka, ki bi se bojeval z velikanskim bojevnikom napadajočih Tatarov in tako kraljestvo ubranil pred vojno. Peter se odloči, da bo kralju priskočil na pomoč. Velikana premaga in Tatare prežene, vendar kralj snede svojo besedo in odlaša s Klepčevo nagrado.

Koliko časa bo trajala Petrova potrpežljivost in kako se bo njegova zgodba končala? Izvedeli bomo na ORATORIJU 2019!

Po oratoriju pa nas letos čaka še počitniški teden na morju. Od torka 9. julija do nedelje 14. julija bomo odšli z otroki in mladimi v Sečovlje. V prijetnem obmorskem kraju bomo doživeli nepozabne počitnice z veliko igre in novih prijateljskih vezi. Ker je organizacija takšnega tedna kar precejšen zalogaj, prosimo za čim prejšnje prijave. Povabljeni so v prvi vrsti vsi animatorji, ministranti in mladi pevci iz obeh župnij. Ker pa je veliko prostora, vabimo tudi ostale otroke, ki se nam želijo pridružiti na morju.

PUSTNI PLES

Moščanska župnija tudi letos organizira pustni ples. Ta bo v soboto 2. marca ob 20h v kletnih prostorih cerkve v Mostah. Povabljeni ste vsi, mladi in starejši, da se nam pridružite v svojih izvirnih maskah. Na zabavno srečanje so povabljeni tudi vsi mladi iz naše dekanije. Sami pa lahko povabite še svoje prijatelje. Prostora je dovolj za vse. Za pijačo in kakšen prigrizek bo poskrbljeno. Ob polnoči pa se maske snamejo in…

DUHOVNE VAJE ZA BIRMANCE

Prvi vikend v marcu bodo v Stični duhovne vaje za generacijo bodočih birmancev. V tem mesecu boste otroci prejeli prijavnice, katere je potrebno čim prej vrniti v župnišče, skupaj s prispevkom za stroške organizacije.

Ker nekateri birmanci ne boste mogli iti v tem terminu, si morate izbrati nek alternativni vikend v marcu, ko boste sodelovali z drugo skupino.

KATEHEZE

V nedeljo 10. februarja nas bodo najprej dopoldne pri mašah obiskali katehisti in povabili na kateheze. To so laiki iz župnije Ljubljana Stolnica, ki že opravljajo Neokatehumenat v svoji skupnosti, in bodo letos vodili kateheze v naši župniji. Povabljeni ste vsi župljani starejši od 14 let. S seboj lahko pripeljete tudi prijatelje, ki ne hodijo v cerkev in s krščanstvom nimajo osebnih izkušenj.

Srečanja se bodo odvijala v Marijini dvorani nad cerkvijo, vsako nedeljo in torek ob 18.45. Prvo srečanje pa bo že kar v nedeljo 10. februarja. Če se zgodi, da na kakšno srečanje ne moreš priti, to ni ovira, da ne bi prišel na naslednje srečanje. Vsak večer je unikaten in prinaša bogato vsebino za življenje.

VABILO NA VSESLOVENSKO SREČANJE MOŽ

Voditelji in predstavniki moških skupin po Sloveniji pripravljajo drugo vseslovensko  srečanje očetov, mož in sinov z naslovom Srečen in uspešen?. Srečanje bo v soboto 16. marca 2019, v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. Začne se s slavljenjem mož ob 8.45 in nadaljuje s sveto mašo, ki jo vodi p. Branko Cestnik CMF. Glavni govornik bo gost Bill Morey iz Teksasa, ZDA, ki bo imel dve predavanji. Znotraj programa je predviden tudi čas za pogovor v majhnih skupinah in za štiri delavnice: o uspehu v poslu in družini; o boju s pornografijo; o slavilni molitvi; pričevanja mož. Srečanje se zaključi ob 17h z blagoslovom in zakramentom bolniškega maziljenja.

Na srečanje so lepo vabljeni vsi možje: škofje, duhovniki, redovniki in laiki, tako poročeni kot samski, ločeni ali ovdoveli. Za več informacij in za prijavo na dogodek obiščite spletno stran: moskaduhovnost.si.

Luka Mavrič, tajnik Urada za družino Nadškofije Ljubljana

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

8. februar: Po sv. maši ima srečanje 1. zakonska skupina.

10. februar: Zvečer ob 18.45 je začetek katehez – 1. srečanje.

11. februar: Zvečer je srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Začeli bomo z mašo ob 18h. Po maši nam bo ga. Marija Šušteršič Čampa predstavila svoje delo z dementnimi osebami v Domu sv. Janeza Krstnika v Trnovem.

12. februar: Po maši je srečanje biblične skupine.

15. februar: Ob 20h je novo srečanje 2. zakonske skupine.

17. februar: Pri mašah bo nabirka za Teološko fakulteto v Ljubljani.

20. februar: Po maši je srečanje bralske skupine.

21. februar: Ob 20h bo novo srečanje z Boštjanom Harijem. Spregovoril bo o duhovnem zdravju in krščanstvu. Na srečanje povabljeni vsi župljani, posebej pa starši veroučencev.

25. februar – 1. marec: Otroci imajo veroučne počitnice.

1. – 3. marec: V Stični potekajo duhovne vaje za bodoče birmance.

1. marec: Na prvi petek bo duhovnik obiskal bolnike po domovih.

2. marec: V večernih urah bo v župnijskih kletnih prostorih pustni ples v maskah.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

4. februar: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

7. februar: Ob 20h je sestanek skupine Karitas.

8. februar: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

14. februar: Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine.

15. - 17. februar: Zimovanje volčičev in bobrov. Neokatehumenska skupnost ima 2. prehod.

17. februar: Pri mašah bo nabirka za Teološko fakulteto v Ljubljani.

21. februar: Ob 20h bo v Mostah novo srečanje z Boštjanom Harijem. Spregovoril bo o duhovnem zdravju in krščanstvu. Na srečanje povabljeni vsi župljani, posebej pa starši veroučencev.

24. februar: Nedeljska nabirka bo namenjena za obnovo cerkve.

25. februar – 1. marec: Otroci imajo veroučne počitnice.

28. februar: Cerkev bo nocoj odprta do 22h, za molitev in adoracijo. Po maši bo srečanje Bratovščine odraslih skavtov.

1. – 3. marec: V Stični potekajo duhovne vaje za bodoče birmance.

1. marec: Na prvi petek bo duhovnik obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine.

2. marec: V večernih urah bo v Mostah v župnijskih kletnih prostorih pustni ples v maskah. Povabljeni tudi vsi iz Fužin.

3. marec: Po jutranji maši bo srečanje upokojencev. Ob 16h je sveta maša v Domu starejših občanov.