MOLITEV ZA DUHOVNE POKLICE – FUŽINE; 9. MAREC

Molitveni dan za duhovne poklice bo v soboto 9. marca 2019 v župnijski cerkvi  Ljubljana Fužine. Razpored, kdaj katera župnija moli:

 • 9h maša – Dol in Zadobrova
 • 10h Črnuče in Kodeljevo
 • 11h Ljubljana Polje in Moste
 • 12h Dolsko
 • 13h Zalog
 • 14h Sostro in Javor
 • 15h Ljubljana Štepanja vas
 • 16h Ljubljana sv. Križ
 • 17h Šentjakob in Šmartno ob Savi
 • 18h Fužine

Povabljeni k jutranji ali večerni maši, ter k molitveni uri s svojo župnijo. Če pa kdo ne more ob terminu svoje župnije, se lahko pridruži kakšni drugi molitveni skupini.

Fužinske vernike prosimo, da za ta dan pripravijo pecivo in ga prinesejo zjutraj ali že prejšnji dan v cerkev, da bomo lahko vse udeležence pogostili. Prijavite se lahko tudi v ekipo, ki bo skrbela za organizacijo pogostitve.

POST

Križev pot:

bo tudi letos vsak petek pol ure pred mašo v obeh župnijah. Za župnijo Fužine je že določeno po tednih, kdo ga bo pripravil. V Mostah pa je še prosto in se lahko skupine same javijo za pripravo in vodenje križevega pota.

V nedeljo 24. marca smo ob 15h vsi povabljeni na skupni dekanijski križev pot pri cerkvi sv. Urha v župniji Sostro.

 

Filmski večeri na Fužinah:

V postnem času bo nekaj četrtkov rezerviranih za filmske večere. Predvajali bomo dokumentarne filme režiserja Davida Sipoša o nekaterih osebnostih, ki so zaznamovale slovensko in tuje krščansko okolje. V marcu bomo tako videli film Goreči škof, o nadškofu Antonu Vovku, ter film Pastir, ki prikazuje delo škofa Janeza Frančiška Gnidovca v Makedoniji. Filmi so kratki in so zato primerni tudi za mlajše, saj se večer ne bo zavlekel v noč. S svojim življenjem in sporočilom nam bodo te osebnosti spodbuda v postni pripravi na velikonočne praznike.

 

SPOMLADANSKO SREČANJE ŽPS IN DRUGIH ŽUPNIJSKIH SODELAVCEV

Škofijsko spomladansko srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev bo v soboto, 23. marca. Srečanje bo potekalo v Zavodu sv. Stanislava, od 8.30 do 13.00.

Program srečanja

 • 8.30     Sprejemanje prijav
 • 9.00     Molitev
 • 9.20     Pozdrav g. nadškofa
 • 9.30     Predavanje Petra Kokotca, Kaj pomeni biti Cerkev?
 • 10.00   Odmor
 • 10.30   Delo po skupinah
 • 12.45   Sklep srečanja
 • 13.00   Kosilo

Program srečanja bo vključeval predavanje Petra Kokotca na temo Kaj pomeni biti Cerkev? V drugem delu srečanja bomo z udeleženci v različnih skupinah prepoznavali, kaj dela našo župnijo živo in enkratno.

Udeleženci boste lahko izbirali med naslednjimi področji dela oz. skupinami:

BOGOSLUŽJE: 1. Oblikovanje pobožnosti in bogoslužja; 2. Liturgični sodelavci.

OZNANJEVANJE:  1. Kateheza mladih (samo 1. termin); 2. Kateheza odraslih; 3. Urejanje spletnih in Facebook strani, župnijskega lista/oznanil; 4. Kako voditi svetopisemsko skupino? (samo 2. termin)

DOBRODELNOST: 1. Župnija ‒ skupnost, ki daje.

ŽIVO OBČESTVO: 1. Kako organizirati župnijski dan/žegnanje?

VODENJE/ORGANIZACIJA: 1. Vodenje sej ŽPS in pastoralnih skupin; 2. Koordinacija sodelavcev in dejavnosti ob povezovanju župnij.

 

Vabljeni člani ŽPS, župnijski sodelavci, ki opravljate različne cerkvene službe ter vsi, ki vas tematika zanima! Ker moramo udeležence prijaviti, naj se vsi čim prej  javijo župniku.

 

3. APRIL – ŽUPNIJSKI PRAZNIK NA FUŽINAH

Vsako leto, na dan ustanovitve župnije Vstalega Jezusa na Fužinah, praznujemo župnijski praznik ali žegnanje. Podobno kot rojstnodnevno praznovanje vsako osebo navdaja s hvaležnostjo za življenje, tako tudi rojstni dan župnije občestvo napolnjuje z veseljem, da smemo biti skupaj, da imamo prostor, kjer se srečujemo, da smo drug drugemu spodbuda in bogastvo.

Letošnji 3. april bo sreda v četrtem postnem tednu. Program celodnevnega češčenja se bo začel dopoldne ob 9h s sveto mašo, ki jo bo vodil župnik Simon. Potem se bodo čez dan v cerkvi razvrščale skupine vernikov pri molitvenih urah za različne namene. Razpored bomo sestavili v tem mesecu. Ker pa imamo mnogi svoj poseben urnik obveznosti, ste povabljeni vsi, da se udeležite molitve pač takrat, ko vam bo to mogoče. Posebno povabilo velja našim sosedom iz župnije Moste, da se nam ta dan pridružite. 

Zvečer ob 19h bo slovesno sveto mašo vodil upokojeni nadškof Alojzij Uran. Po maši bo kratek koncert naših veroukarjev z različnimi instrumenti.

 

SKAVTSKA HIŠA

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) je prostovoljna nacionalna mladinska organizacija s statusom društva v javnem interesu v mladinskem sektorju ter na področju vzgoje in izobraževanja. S 5200 člani so med največjimi mladinskimi organizacijami v državi.

Ker se jim izteka najemna pogodba za osrednje prostore društva brez možnosti podaljšanja, hkrati pa se ponuja priložnost izgradnje skavtske hiše v Ljubljani, se obračajo na vse nas s prošnjo po pomoči. Gradnja skavtske hiše predstavlja za ZSKSS velik finančni strošek. Ocenjena investicija znaša predvidoma 500.000 EUR (z DDV).

V kolikor se odločite, da kot donator finančno podprete gradnjo skavtske hiše, pošljite obvestilo na e-naslov: info@skavti.si ali po telefonu na številko 01 433 21 30. Predloge donatorskih vlog vam bodo predstavili v osebnem kontaktu. Denarna sredstva lahko nakažete na transakcijski račun številka SI56 0214 0001 1096 119 odprt pri NLB d.d., s sklicem na številko 88 in s pripisom Za skavtsko hišo.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

6. marec: Pepelnična sreda; ob 18h maša in obred pepelenja. Strogi post.

8. marec: Dekanijsko srečanje mladih v cerkvi v Zalogu. Ob 20h bo češčenje in nato druženje.

9. marec: Dekanijski molitveni dan za duhovne poklice na Fužinah. Naša župnija sodeluje pri molitveni uri ob 11h, skupaj z župnijo Ljubljana Polje. Podrobnosti glej v posebnem članku.

11. marec: Po maši je srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Naš župljan, dr. Andrej Fink nam bo predstavil zgodovino Argentine, v kateri je živel dolga leta. V enem od spomladanskih srečanj pa nam bo bolj podrobno predstavil slovensko skupnost v Argentini.

12. marec: Po maši je srečanje biblične skupine.

15. marec: Po sv. maši ima srečanje 1. zakonska skupina. Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

18. marec: Ob 18.45 je sestanek Karitas.

19. marec: Praznik Svetega Jožefa. Povabljeni k sveti maši ob 18h.

20. marec: Po maši je srečanje bralske skupine.

21. marec: Ob 20h bo na Fužinah 2. del predavanja Boštjana Harija o duhovnem zdravju in krščanstvu.

23. marec: Člani ŽPS in ostali župnijski sodelavci imajo spomladansko škofijsko srečanje v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Glej poseben članek.

24. marec: Po drugi maši bodo otroci pripravili kratek program za materinski dan. K maši povabljene vse družine. Ob 15h je pri Sv. Urhu dekanijski križev pot.

25. marec: Praznik Gospodovega oznanjenja. Povabljeni k sveti maši ob 18h.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

4. marec: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

6. marec: Pepelnična sreda; ob 19h maša in obred pepelenja. Strogi post.

7. marec: Ob 20h je sestanek skupine Karitas.

8. marec: Ob 18h bo začetek spovedovanja. Namenjeno je vsem župljanom na začetku postnega časa. Ob 18.30 je molitev križevega pota, ki ga bodo pripravili člani ŽPS. Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine. Dekanijsko srečanje mladih v cerkvi v Zalogu. Ob 20h bo češčenje in nato druženje.

9. marec: Dekanijski molitveni dan za duhovne poklice na Fužinah. Naša župnija sodeluje pri molitveni uri ob 18h. Podrobnosti glej v posebnem članku.

14. marec: Ob 19.30 bo namesto molitve filmski večer s predstavitvijo filma režiserja Davida Sipoša: Goreči škof. Po filmu je srečanje 1. zakonske skupine.

15. – 17. marec: Duhovne vaje za 4. zakonsko skupino v Olimju.

15. marec: Ob 18.30 je molitev križevega pota, ki ga bodo pripravili člani Karitas.

16. marec: Ob 16h se začne druženje in spretnosti v rokodelnici.

19. marec: Praznik Svetega Jožefa. Povabljeni k sveti maši ob 19h.

21. marec: Ob 20h bo na Fužinah 2. del predavanja Boštjana Harija o duhovnem zdravju in krščanstvu.

22. marec: Ob 18.30 je molitev križevega pota, ki ga bodo pripravili birmanci.

23. marec: Člani ŽPS in ostali župnijski sodelavci imajo spomladansko škofijsko srečanje v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Glej poseben članek. V župniji bo potekal spomladanski oratorijski dan za otroke, ki ga pripravljajo animatorji. Natančne informacije boste prejeli na prijavnicah.

24. marec: Ob 15h je pri Sv. Urhu dekanijski križev pot.

25. marec: Praznik Gospodovega oznanjenja. Povabljeni k sveti maši ob 19h. Po maši bo sestanek za starše prvoobhajancev.

28. marec: Ob 19.30 bo namesto molitve filmski večer s predstavitvijo filma režiserja Davida Sipoša: Pastir. Po filmu je srečanje Bratovščine odraslih skavtov.

29. marec: Ob 18.30 je molitev križevega pota, ki ga bodo pripravili mladi.

30. marec: Skavti pripravljajo za starše in goste poseben program KULTURNIK.

31. marec: Pri mašah bo nabirka za obnovo cerkve.

 

Postna pesem iz brevirja:

Poslušaj nas, dobrotni Bog,

v spokornosti te prosimo,

naj duše posveti nam post,

spokornih štirideset dni.

 

Ti veš, kako slabotni smo,

srce je tvoje usmiljeno,

glej, spet se k tebi vračamo

in odpuščanja prosimo.

 

Grešili smo, to vsak prizna,

kesamo se iz dna srca:

imenu tvojemu bo v čast,

če odpustiš nam vse dolgé.

 

Pomagaj s svojo milostjo,

da zdržnost ukroti telo

in duh se dvigne, okrepi,

da tebi zvesto služimo.

 

Nakloni, troedini Bog,

kar verni vsi te prosimo,

da mnogo nam sadov rodi

pobožna vnema postnih dni. Amen.