ADVENTNI VENCI

ROMANJE V LURD IN PROVANSO (petdnevno romanje z avtobusom za prvomajske praznike)

V prihodnjem letu bomo za prvomajske praznike organizirali romanje v Lurd. Odločili smo se, da bo romanje z avtobusom, ker je ugodnejša cena, je pa seveda zato bolj naporno. Prijave zbiramo v obeh župniščih do konca februarja. Če bo premalo prijavljenih iz naših dveh župnij, bo agencija Aritours ponudbo razširila na vso Slovenijo. Pri prijavi je potrebno oddati zahtevane podatke romarja in vplačilo 100 EUR akontacije. Polno ceno se potem plača po dogovoru z agencijo. Celotna cena romanja je 399 EUR. Program romanja bo:

1. dan: sreda, 29. april                Slovenija – Monako – Azurna obala               

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenega kraja in maša še na slovenski strani meje. Pot nadaljujemo po severni Italiji mimo Benetk in Brescie, skozi številne predore do ligurskega zaliva ter po italijanski Rivieri di Ponente na slovito Azurno obalo do kneževine MONAKO. Med vožnjo po panoramski cesti uživamo ob pogledu na knežjo palačo, pristanišče in mondeni Monte Carlo. Pot nas vodi v NICO, enega izmed najbolj mondenih letoviških mest v Franciji. Vožnja po znameniti »Angleški promenadi« in naprej do hotela. Večerja in nočitev.

2. dan: četrtek, 30. april      Azurna obala – narodni park Camargue – Saintes Maries-de-la Mer – Lurd

Današnja moderna avtocesta je speljana po ozemlju nekoč slavne rimske Galije, ki so jo krasila cvetoča mesta: Narbonne, Avignon, Nimes, … Zapeljemo se v osrčje čarobne dežele Provanse, v delto reke Rone, ki se tukaj izliva v dveh glavnih rokavih v »Levji zaliv.« V trikotniku med Malo in Veliko Rono je NARODNI PARK CAMARGUE, ki se deli na poljedeljski in močvirni del, na peščine z živim peskom in vinograde, kjer pridelujejo »peščeno vino.« Obiščemo slikovito »romsko romarsko mestece«, turistično središče Camargua SAINTES MARIES-DE-LA MER. Maša v starodavni baziliki, v kateri se nahaja grob sv. Sare, zavetnice Romov. Popoldan vožnja po razgibani pokrajini Languedoca mimo »rdečega mesta« Toulousa in Tarbesa do LURDA.

3. dan: petek, 1. maj                                Lurd

Po zajtrku obiščemo veličastno Pijevo podzemno baziliko, ki sprejme kar petindvajset tisoč vernikov, Marijina svetišča, lurško votlino, trg Esplanade z Marijinim kipom, Bernardkino rojstno hišo in nekdanjo mestno ječo »cachot.« Po kosilu opravimo križev pot. Popoldne nekaj prostega časa. Vrnitev v hotel in večerja. Zvečer z lučkami v rokah v mogočni procesiji romarjev iz celega sveta pojemo in molimo v čast lurške Matere Božje.

4. dan: sobota, 2. maj                     Lurd – Carcassonne – Aix-en-Provence

Po zajtrku in maši je do kosila prosto za osebne pobožnosti, nakup spominkov in samostojne oglede. Po kosilu slovo od Lurda in povratek proti Provansi. Med potjo krajši postanek za ogled najbolje ohranjenega in z mogočnim obzidjem utrjenega mesta – gradu CARCASSONNA. Možnost večerje v lastni režiji pred prihodom v Aix-en-Provence.

5. dan: nedelja, 3. maj     Aix-en-Provence – Saint-Maximin-la-Sainte-Baume – Slovenija

Po zajtrku vožnja v majhno mestece SAINT-MAXIMIN-LA-SAINTE-BAUME, nad katerim kraljuje velikanska bazilika sv. Marije Magdalene. Maša v eni najlepših in najpomembnejših gotskih cerkva v Provansi, kjer je v kripti svetničin grob z njenimi relikvijami. Po ogledih zapustimo Provanso ter se preko Azurne obale napotimo nazaj v Italijo ter naprej mimo Genove in Brescie odpeljemo proti Sloveniji, kamor se vrnemo v poznih nočnih urah.

 

SPOŠTOVANJE TELES UMRLIH, KRŠČANSKI POGREB… 2. del

Pastoralne smernice za krščanski pogreb in žarni pokop

Preambula

Vprašanje smrti in pogreba najdražjih se dotika človekovih zelo osebnih čustev, ki so pogosto povezana z nemočjo, žalostjo in strahom. Zato Cerkev od vsega začetka ponuja iz svoje duhovne zakladnice bogato simboliko in bogoslužna besedila, ki so namenjena tolažbi svojcev pokojnika, pa tudi občestva vernih. Po simbolih in besedilih, ki nam jih namenja Cerkev, nas Sveti Duh Tolažnik usmerja v Kristusovo velikonočno daritev, da bi smrt razumeli v tesni povezanosti z veliko nočjo: kakor je Jezus Kristus trpel in umrl za nas ter tretji dan vstal od mrtvih, tudi mi upamo in verujemo, da se bo naša duša srečala s svojim Stvarnikom in bo naše telo deležno vstajenja.

Pogrebno bogoslužje ni samo izročitev telesa rajnega v kraj zadnjega počitka v pričakovanju vstajenja od mrtvih, ampak je namenjeno tudi tolažbi svojcev in krščanske skupnosti ter izraža krščansko upanje v večno življenje.

Visok odstotek žarnih pokopov, ki Slovenijo uvršča v sam svetovni vrh (82,9 % upepelitev vseh rajnih v letu 2014), zahteva, da se Cerkev na Slovenskem odzove na prevladujočo kulturo smrti uničenja z novo obliko »evangelizacije smrti«. Ta mora na novo ovrednotiti telo ter smrt povezati s krščanskim velikonočnim oznanilom.

(prihodnjič se nadaljuje)

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

3. december: Po sveti maši bodo imeli učenci glasbene šole Ljubljana Moste – oddelek Polje v cerkvi ob 19h krajši koncert, s katerim želijo svojim najbližjim pa tudi širšemu občinstvu pokazati svoje znanje. zato ste tudi verniki naše župnije toplo povabljeni ta večer na njihov koncert.

5. december: Župnik bo obiskal bolnike po domovih že v četrtek pred prvim petkom.

7. december: Ob 17h gledališka skupina pripravlja Miklavževo igro z naslovom: Ignacij. Kdo? Vsi lepo vabljeni v našo cerkev. Na koncu igre nas bo obiskal tudi sveti Miklavž in obdaril otroke.

8. december: Na današnjo drugo adventno nedeljo bomo praznovali praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije.

9. december: Po maši je srečanje skupnosti sv. Jožefa. Tokrat bo v znamenju obiska sv. Miklavža. Pridite vsi.

10. december: Po maši je srečanje svetopisemske skupine.

13. december: Po maši je srečanje 1. zakonske skupine. Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

14. december: V naši župniji bo Prenova v Duhu organizirala Seminar za novo evangelizacijo: Veselite se. Program se začne ob 15h, vseboval pa bo: molitev sv. rožnega venca, kateheze, spovedovanje, sv. mašo, molitve za osebne potrebe, druženje ob čaju in pecivu. Zaradi tega dogodka bo maša zvečer ob 18h. Povabljeni vsi župljani.

18. december: Po maši je srečanje bralske skupine.  

22. december: Skavti bodo pri obeh mašah delili luč miru iz Betlehema. Svečke boste lahko ponesli na svoj dom.

23. december: Od 17h dalje bo v cerkvi organizirano spovedovanje več spovednikov (otroci bodo imeli spovedi v času verouka en teden prej).

24. december: Na sveti večer bo prva božična maša ob 18h (za družine z malimi otroki), druga pa ob polnoči. Pol ure pred polnočnico bo program pesmi in recitacij. Po polnočnici sledi priložnostna pogostitev.

25. december: Na božični dan bo razpored maš nedeljski.

26. december: Praznik sv. Štefana in državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti. V naši župniji ta dan praznujemo župnijski praznik Svete Družine. Vsi ste povabljeni na slovesno sveto mašo ob 16h. Vodil jo bo naš arhidiakon mons. mag. Franci Petrič. Po maši sledi druženje v kleti, kjer bomo pripravili dobro hrano in živo glasbo. Tudi letos bomo igrali tombolo z lepim glavnim dobitkom. Povabite svoje sorodnike in prijatelje.

29. december: Nedelja Svete Družine. Pri maši ob 9.30 bo blagoslov otrok in dojenčkov.

31. december: Na sv. Silvestra bo ob 18h zahvalna maša ob koncu starega leta.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

5. december: Župnik bo obiskal bolnike po domovih že v četrtek pred prvim petkom. Ob 20h je sestanek župnijske Karitas. Po maši bo cerkev odprta za molitev in češčenje do 22h.

6. december: Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine.

7. december: V Mostah je ob 17h Miklavževa igra in obisk Miklavža, ki bo obdaroval otroke. Vabljene tudi družine iz Fužin. Ob 16h je v župnijski dvorani novo srečanje rokodelnice.

8. december: Na današnjo drugo adventno nedeljo bomo praznovali praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. Pri mašah bo nabirka za obnovo naše cerkve.

9. december: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

11. december: Dopoldne bo v župnijskih prostorih dekanijsko srečanje duhovnikov, ki se bo začelo ob 9h s slovesno mašo. Povabljeni vsi, ki lahko pridete.

12. december: Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine.

13. december: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

14. december: Povabljeni na srečanje Prenove v Duhu v Moste (glej obvestila za Moste).

20. december: Od 17h dalje bo v cerkvi organizirano spovedovanje več spovednikov (otroci bodo imeli spovedi v času verouka en teden prej).

21. december: Maša bo zvečer ob 19h. Skavti bodo prinesli Luč miru iz Betlehema, ki jo boste lahko ponesli na svoje domove. Tudi ta dan bo možnost svete spovedi od 18h naprej.

22. december: Na 4. adventno nedeljo bo tudi možnost spovedi pred in po sveti maši.

24. december: Na sveti večer bo prva božična maša ob 19h (za družine z malimi otroki), druga pa ob polnoči. Pol ure pred polnočnico bo v cerkvi program pesmi. Po polnočnici sledi priložnostna pogostitev.

25. december: Na božični dan bo razpored maš nedeljski. Ob 16h bo še dodatna sveta maša v DSO Fužine.

26. december: Praznik sv. Štefana in državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti. Maša bo samo zjutraj ob 8h. Popoldne ob 16h ste povabljeni na župnijski praznik v Moste (glej obvestila za Moste).

29. december: Nedelja Svete Družine. Pri maši ob 11h bo blagoslov otrok in dojenčkov.

31. december: Na sv. Silvestra bo ob 19h zahvalna maša ob koncu starega leta.