Vnesite vaš naslov

ŠMARNICE – MISIJONAR OB NILU

Zgodbe za otroke Misijonar ob Nilu nas spominjajo na svetniškega kandidata, misijonarja Ignacija Knobleharja ob dvestoletnici njegovega rojstva. Bil je velik Slovenec, ki je ob predanem misijonarjenju v Sudanu veljal za pomembnega raziskovalca afriškega sveta sredi 19. stoletja, a mu je prezgodnja smrt preprečila številne misijonarske in raziskovalne načrte.

Knoblehar Ignacij, začetnik misijonov v Sudanu in prvi pionir evropske civilizacije ob Belem Nilu, se je rodil 6. julija 1819 v Škocijanu pri Mokronogu, umrl pa 13. aprila 1858 v Neaplju v Italiji, kjer je tudi pokopan. Ljudsko šolo je obiskoval v Kostanjevici, Celju in v Novem mestu, kjer je dovršil tudi 6 letno gimnazijo, filozofijo v Ljubljani. 1837 je v Ljubljani videl Friderika Barago, čigar osebnost je tako vplivala na dijaka, da je sklenil iti v misijone.

Ignacij Knoblehar je bil nekoč zvedav otrok. Zato je lahko vzornik vsakemu otroku. Bil je vztrajen kot dijak v domačih in tujih šolah. Zato je lahko vzornik vsem mladim ljudem. Bil je dosleden v svojem poklicu in pri svojem delu. Zato je lahko vzornik vsem staršem, duhovnikom, redovnikom, današnjim misijonarjem, ljudem vseh poklicev. Bil je popolnoma predan Božji previdnosti, zato je svetniški vzornik vsem nam.

Šmarnice bodo vsak dan: v Mostah ob 18h (tudi takrat, ko je maša zjutraj); na Fužinah ob 19h (tudi ob sobotah).

 

PRIČEVANJE Z MISIJONA NA MADAGASKARJU

Na majskem srečanju Skupnosti sv. Jožefa bomo 13. maja gostili ga. Martino Jež. Je poročena in mati treh otrok, po poklicu ekonomistka. Vendar že 22 let dela na Misijonskem središču Slovenije. Sodeluje v projektu Botrstvo, ki se je začelo na pobudo misijonarjev iz Zambije. Prevzela je tudi projekt MIVA, ki namenja vsa sredstva za nakup avtomobilov v misijonih. Ravno tako koordinira Trikraljevsko akcijo in ostale projekte, ki jih vodijo naši misijonarji.

Leta 2014 je bila na kratkem obisku v Etiopiji. Vedno pa si je želela obiskati Madagaskar, o katerem so veliko govorili povsod po svetu, predvsem zaradi našega misijonarja Pedra Opeke. Lani poleti je ga Martina z možem tam preživela tri tedne, o čemer bo pričevala na našem srečanju.

 

SREČANJE BOLNIKOV V MOSTAH

V nedeljo 19. maja ob 9.30 bomo pripravili letošnje srečanje za naše ostarele in bolne brate in sestre. Mnogi med njimi se ne morejo več redno udeleževati bogoslužja. Zato se potrudimo vsi, da jim to nedeljo omogočimo prevoz do cerkve in sodelovanje pri maši. Župniku se javite vsi, ki bi lahko z avtomobilom pomagali pri prevozu starejših ali pa pri pripravi pogostitve za njih, ki jo bomo pripravili po maši na župnijskem dvorišču.

Za pogostitev prosimo vse, da spečete in prinesete kakršno koli pecivo. Za pijačo bo poskrbel župnik.

Med mašo bo bolnikom in ostarelim omogočeno prejeti tudi zakrament bolniškega maziljenja. Spodbudite jih, da se na to pripravijo s sveto spovedjo.

 

SREČANJE PEVCEV V MOSTAH

 

Vsakoletno srečanje sedanjih in nekdanjih pevcev župnijskega zbora iz Most bo ob zaključku šmarnic, v petek 31. maja. Lepo povabljeni k maši ob 18h, po njej pa bomo pripravili agape za vse. Ta dan praznujemo Obiskanje Device Marije. Podobno kot je Marija s svojim obiskom prinesla sorodnici Elizabeti veliko veselja, tako lahko tudi pevci s svojim služenjem v župniji prinašate ostalim vernikom veselje in lepoto bogoslužja. Saj preko pesmi oznanjate in prinašate Njega, ki ga je Marija nosila v svojem telesu in rodila za rešitev vsega sveta. Kakor je bilo Marijino in Elizabetino srečanje prežeto s prepevanjem hvalnic, naj bo tudi naše srečanje polno veselja.

 

ROMANJE V GORSKI KOTAR

Po prijetnem in bogatem aprilskem romanju po Notranjski, nam bo ga. Alenka Veber iz Babnega polja pripravila še en zanimiv program za enodnevno romanje: Gorski kotar - na stiku Slovenije in Hrvaške preko Babnega Polja. To romanje organizira župnija Ljubljana Fužine v soboto 1. junija. Veseli pa bomo, če se nam pridružite romarji tudi iz sosednjih Most.

Odhod iz Fužin (pri garažah ob Eurospinu) bo ob 7h. Če bo dovolj prijavljenih iz Most, bo avtobus prišel tudi po romarje k cerkvi v Moste. Na Uncu se nam bo pridružila vodnica Alenka. Po prestopu državne meje Babno Polje - Prezid (obvezen veljavni osebni dokument - osebna izkaznica ali potni list) bomo nadaljevali vožnjo proti Kozjemu Vrhu in v dolino reke Čabranke.

Sveto mašo bomo imeli v cerkvi Svete Trojice v Plešcih, večerno molitev pa v romarski cerkvi na Žalosnem Vrhu (10 minut hoje). Priporočamo udobno obutev. 

Cena za celodnevni vodeni program, vse vstopnine, degustacijo sira, kosilo in prevoz je 32 EUR. Prijavite se lahko v obeh župnijskih uradih.

 

IZLET VEROUKARJEV OB ZAKLJUČKU LETA

Tudi letos bo tik pred zaključkom veroučnega leta, v soboto 8. junija, celodnevni izlet za veroučence. Obiskali bomo Kekčevo deželo; se sprehodili do planine Krnica (lahka makadamska pot, 1h v eno smer); najpogumnejši se boste lahko kopali v jezeru Jasna ali vsaj namočili noge v hladni vodi; obiskali bomo Kranjsko goro. Nekje na tej poti bomo imeli mašo, morda v naravi ali v cerkvi v Kranjski gori. Gotovo bo tudi priložnost za sladoled.

Avtobus bo šel iz Most ob 8h in nato pobral otroke tudi na Fužinah (pri garažah v bližini Eurospina). Prispevek za vožnjo je 10 EUR. Hrano in pijačo za ves dan vzame vsak s seboj. Zelo bomo veseli, če nas bo spremljal tudi kdo od staršev.

Vsi, ki bi radi šli na ta izlet, se čim prej prijavite in rezervirajte mesto na avtobusu.

 

PLANINSKO ROMANJE (KOČA NA LOKI POD RADUHO, 1534 m)

V soboto 22. junija bomo šli na pohod v Kamniško Savinjske Alpe, na planino Loka, ki se nahaja pod Raduho. Tam je lepa kapelica, kjer bomo imeli sveto mašo, in koča, kjer je možnost počitka in okrepčila. Kdor pa bo imel dovolj moči, bo lahko šel še na vrh Raduhe (2062m).

Zberemo se ob 5.30 pri cerkvi na Fužinah ali ob 7.00 v Lučah, na parkirišču pri izhodišču poti. Podrobnejša navodila in dogovor sledi z vsemi prijavljenimi udeleženci. Hoje do koče na Loki je za 3.00 ure. Za vzpon na vrh Raduhe pa še dodatnih 1.40 ure. Pot je lahka in označena. Višinska razlika do koče je 1012m, do vrha Raduhe pa 1540m. Obstaja tudi možnost, da se z avtom zapelje precej višje, skoraj do planine, v bližino Snežne jame, a je za navodila potrebno vprašati boljše poznavalce planin.

Nekaj kondicije je seveda treba imeti (glede na dolžino poti) in primerno pohodniško opremo, za vrh Raduhe tudi planinsko.

Da se bomo lažje organizirali za prevoz, je zaželena predhodna prijava pri župniku.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

6. maj: Nadaljuje se verouk.  

10. maj: Župnik bo obiskal bolnike. Po maši je srečanje 1. zakonske skupine.

13. maj: Po maši je srečanje Skupnosti sv. Jožefa. V prvem delu srečanja bomo slišali pričevanje z obiska misijona na Madagaskarju. (glej poseben članek)

14. maj: Po maši je srečanje biblične skupine.

16. maj: Ob 20h je zadnje predavanje Boštjana Harija. Tudi tokrat bo na Fužinah (sprememba)! Glej razpored za Fužine.

19. maj: Pri maši ob 9.30 bo srečanje za bolnike. (glej poseben članek)

21. maj: Ob 20h bo v Mostah skupno srečanje ŽPS obeh župnij: Ljubljana Moste in Fužine.

22. maj: Po maši je srečanje bralske skupine.

24. maj: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

30. maj: Praznik Gospodovega vnebohoda. Maša bo izjemoma zvečer ob 18h.

31. maj: Ob zaključku šmarnic se bodo pri maši zbrali sedanji in nekdanji pevci župnijskega zbora. (glej poseben članek)

1. junij: Romanje z župnijo Fužine v Gorski kotar. (glej poseben članek)

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

6. maj: Ob 19h se pri maši zberejo starši in otroci prvoobhajanci. Po maši se bomo dogovorili glede sodelovanja pri prvoobhajilni slovesnosti. Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

8. maj: Ob 17h je za prvoobhajance slovesnost prve svete spovedi.

9. maj: Ob 20h je sestanek skupine Karitas (v dvorani). Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine (v knjižnici).

10. maj: Župnik bo obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

11. maj: Srečanje 3. zakonske skupine.

12. maj: Ob 11h bo slovesnost prvega svetega obhajila.

16. maj: Ob 20h je v dvorani na Fužinah (pozor na spremembo lokacije!) zadnje predavanje Boštjana Harija. Naslov srečanja je: Kako Bog ozdravlja bolečino? Človek nosi v sebi in na sebi najrazličnejše bolečine. Eni večje, drugi manjše. Dobro je vedeti, ko se znajdemo v bolečini, kaj narediti. Bog želi vstopiti vanjo in jo ozdraviti, a tega ne more brez našega sodelovanja. 

21. maj: Ob 20h bo v Mostah skupno srečanje ŽPS obeh župnij: Ljubljana Moste in Fužine.

23. maj: Po maši je srečanje Bratovščine odraslih skavtov.

25. – 26. maj: Obljube in zaključni piknik za skavte stega Ljubljana 5.

30. maj: Praznik Gospodovega vnebohoda. Maša bo zvečer ob 19h.

1. junij: Romanje za našo župnijo v Gorski kotar. (glej poseben članek)

2. junij: Po jutranji maši ste vsi povabljeni na druženje ob pecivu in kavici. Ob 16h je maša v DSO Fužine.