MIR Z VAMI - Potem ko odmolimo Očenaš, se pripravimo na obhajilo in molimo za mir…

Kaj pomeni podariti mir drug drugemu? Mnogim je podajanje rok, s katerim si izrazimo mir, neprijetno dejanje. Poljubiti družinskega člana ali prijatelja je še nekako sprejemljivo, težje je zaželeti mir nekomu, ki ga ne poznamo! Dve leti sem v Parizu živel skupaj s sobratoma Yvesom Congarjem in Marie-Dominiqueom Chenujem, ki sta bila udeleženca drugega vatikanskega koncila. Njuno razmišljanje, da bi se ob pozdravu miru poljubili, je bilo zelo zanimivo.

Za Congarja je bilo to težko in slovesno dejanje, medtem ko me je Marie-Dominik ob pozdravu miru ljubeče poljubil in potegnil za lase! V srednjem veku je bil poljub miru slovesen trenutek in priložnost za spravo, pri kateri so se reševali socialni spori; skupnost, ki je bila navzoča pri evharistiji, se je morala, preden je pristopila k obhajilu, najprej pokesati, odpustiti in znova stopiti na pot ljubezni. Eno prvih pridigarskih poslanstev, ki je bilo zaupano dominikancem in frančiškanom, je bila »velika pobožnost« iz leta 1233. Nekatera mesta na severu Italije so bila med seboj sprta in sovražno nastrojena. Prihajalo je celo do civilnih vojn. Vrhunec dominikanskega pridiganja je bila obredna izmenjava poljuba miru med sovražniki.

Najlepši primer take prakse je legenda o spravi med prebivalci iz Gubbia in volkom, ki jih je dolgo teroriziral. Sveti Frančišek se je obrnil nanje z besedami:

»Poslušajte, dragi moji prijatelji! Naš brat volk, ki je skupaj z nami, mi je obljubil, da bi se rad spravil z vami in vam ne bo storil nič žalega, pod pogojem, da boste vi poskrbeli za njegove vsakdanje potrebe. Tudi sam vam obljubljam kot človek in prijatelj brata volka, da bom resnično spoštoval vaš mirovni dogovor.« Potem so vsi, ki so bili zbrani, na glas obljubili, da bodo redno hranili volka. Nato je Frančišek Asiški pred vsemi rekel volku: » In ti, brat volk, ali obljubiš, da boš spoštoval mirovni dogovor, in sicer, da ne boš nobenemu človeku, živali in stvarstvu storil ničesar hudega?« Volk je pokleknil, sklonil glavo, se stresel s telesom, pomignil z repom in ušesi ter s tem dal vsem jasno vedeti, da bo spoštoval dano obljubo.

Podarjati Kristusov mir je več, kot se oddolžiti za besede, ki so izgovorjene v jezi. Pomeni sprejeti to, zaradi česar smo se zbrali. Kot sem že prej omenil, grška beseda ekklesia – cerkev pomeni »občestvo«. Zbrati se kot občestvo je znamenje, da sprejemamo neuničljiv Kristusov dar milosti. S tem ko smo prišli v cerkev, pa ne priznamo samo, da smo prijatelji, da cenimo vzdušje, ki je v tem prostoru, ali da imamo enako mnenje o teologiji, temveč da smo eno v kristusovem miru.

(Iz knjige: Timothy Radcliffe, Zakaj hoditi v cerkev?, Društvo Znamenje, Petrovče, 2018, str. 211 – 214.)

 

VEROUK 2019/2020

Čeprav smo komaj končali eno veroučno leto, mnogi starši skupaj z otroki že načrtujete in usklajujete urnike za naprej. Da bi vam olajšali delo, smo že pripravili urnik verouka za prihodnje šolsko leto. Čisto vseh terminov še ni mogoče natančno določiti zaradi drugih obveznosti katehetov. Za skupine, ki jih bo vodil župnik, pa je urnik skoraj gotov.

 

MOSTE:

PONEDELJEK ob 17.00:

8. in 9. razred (župnik)

1. razred (Alenka Lučka Črtanec)

2. razred (Nada Souidi)

PONEDELJEK ob 18.00: 3. razred (župnik) – prvoobhajanci skupaj s starši najprej sodelujejo pri maši in nato sledi še 20 minut verouka.

Za skupini 6. in 7. razred, ter 4. in 5. razred, ki jih bo še prihodnje leto vodila Ema Kregar, bo potrebno usklajevanje jeseni. Poskušali bomo tudi ti dve skupini postaviti v ponedeljek.

 

FUŽINE: TOREK

15.00: 8. in 9. razred (župnik)

16.00: 6. in 7. razred (župnik)

17.00: 1. razred (župnik)

 

FUŽINE: SREDA

16.00: 5. razred (župnik)

17.00: 4. razred (župnik)

18.00: 3. razred (župnik) – prvoobhajanci imajo najprej verouk in nato skupaj s starši sodelujejo še pri maši.

19.00: 2. razred (župnik) – otroci skupaj s starši se udeležijo najprej maše in nato sledi še 20 minut verouka.

 

Kot je razvidno iz urnika, ohranjamo v obeh župnijah že ustaljene dneve namenjene verouku. Nekatere skupine, predvsem prvoobhajanci, bodo imele verouk povezan s sveto mašo, pri kateri boste sodelovali tudi starši. Maša v tem primeru ni opcija, ampak sestavni del verouka in priprave na prvo sveto obhajilo.

Tudi ostali starši ste naprošeni, da bolj redno spremljate otroke pri verouku in predvsem pri nedeljskem evharističnem bogoslužju. Verouk brez sodelovanja v življenju župnije nima prave vrednosti in smisla. Ne moremo ga enačiti s šolskim izobraževanjem, čeprav je dolgo časa tako delovalo. Srce krščanstva namreč ni védenje, temveč način življenja v krščanski skupnosti. Zato se tudi način izvajanja verouka spreminja, čeprav počasi in postopno.

Vpis otrok k verouku bo letos tudi malo drugačen. Na začetku septembra bomo imeli skupno srečanje za vse starše: v Mostah v ponedeljek 2. 9. ob 18h, na Fužinah pa v torek 3. 9. ob 19h. Takrat boste prevzeli katekizme za svoje otroke in dobili okvirni program za celo veroučno leto. Vsi, ki boste prvič vpisali otroka k verouku, pa boste izpolnili še poseben vpisni obrazec.

 

URADNE URE - V času počitnic in dopustov ni uradnih ur. Za vse potrebe pokličite po telefonu. V času župnikove odsotnosti bo poskrbljeno za zamenjave, o čemer boste obveščeni pri tedenskih oznanilih in na oglasni deski.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

 

1. – 7. julij: Oratorij za otroke. Končal se bo z mašo v nedeljo ob 9.30, pri kateri bodo otroci predstavili letošnji oratorij. Po maši sledi družabno srečanje na župnijskem dvorišču.

1. julij: Po maši je srečanje odbora Skupnosti sv. Jožefa.

5. julij: Župnik bo obiskal bolnike. Ta dan je praznik Slovanskih apostolov Cirila in Metoda. K maši povabljeni vsi, še posebej pa romarji, ki smo letos obiskali Velehrad, središče Metodovega misijonskega delovanja.

8. julij: Po maši je srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Znova nas bo nagovoril naš župljan g. Andrej Fink in nam predstavil življenje slovenske skupnosti v Argentini, katere član je bil sam dolga leta svojega življenja.  

9. – 14. julij: Počitnice za mlade in otroke v Sečovljah.

21. julij: Krištofova nedelja. Po mašah bo blagoslov avtomobilov in drugih prevoznih sredstev (motorji in kolesa). Pripeljite jih na župnijsko dvorišče. Ob tem bo posebna nabirka za MIVA-o, ki financira prevozna sredstva za slovenske misijonarje. Na vhodu v cerkev bo poseben nabiralnik, kjer lahko oddamo svoje darove. Spodbuda Misijonskega središča Slovenije se glasi, da bi za vsak srečno prevožen kilometer darovali en cent.

2. avgust: Prvi petek v mesecu. Župnik bo obiskal bolnike po domovih.

6. avgust: Praznik Jezusove spremenitve na gori.

15. avgust: Zapovedani paznik Marijinega vnebovzetja. V župniji bo maša samo ob 9.00.

31. avgust: Srečanje 2. zakonske skupine v Strugah.

2. september: Vpis otrok k verouku v naslednjem veroučnem letu. Po večerni maši bo sestanek z vsemi starši, razdelitev katekizmov in predstavitev programa.

6. september: Župnik bo obiskal bolnike.

8. september: Pri maši ob 9.30 bo blagoslov otrok in veroučnih pripomočkov ob začetku veroučnega leta.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

1. – 6. julij: Oratorij za otroke.

4. julij: Zvečer bo cerkev odprta do 22h za osebno molitev in češčenje pred Najsvetejšim.

5. julij: Župnik bo obiskal bolnike. Ta dan je praznik Slovanskih apostolov Cirila in Metoda. K maši povabljeni vsi, še posebej pa romarji, ki smo letos obiskali Velehrad, središče Metodovega misijonskega delovanja.

7. julij: V juliju in avgustu ne bo običajnega srečanja starejših po prvi maši na prvo nedeljo v mesecu. Ob 16h bo sveta maša v DSO Fužine.

9. – 14. julij: Počitnice za mlade in otroke v Sečovljah.

21. julij: Krištofova nedelja. Po mašah bo na parkirišču ob cerkvi blagoslov avtomobilov in drugih prevoznih sredstev (motorji in kolesa). Ob tem bo posebna nabirka za MIVA-o, ki financira prevozna sredstva za slovenske misijonarje. Na vhodu v cerkev bo poseben nabiralnik, kjer lahko oddamo svoje darove. Spodbuda Misijonskega središča Slovenije se glasi, da bi za vsak srečno prevožen kilometer darovali en cent.

2. avgust: Prvi petek v mesecu. Župnik bo obiskal bolnike po domovih. Namesto 1. 8. bo ta dan po maši odprta cerkev do 22h za osebno molitev.

4. avgust: Ob 16h bo sveta maša v DSO Fužine.

6. avgust: Praznik Jezusove spremenitve na gori.

15. avgust: Zapovedani paznik Marijinega vnebovzetja. V župniji bodo maše po nedeljskem razporedu.

1. september: Ob 16h bo sveta maša v DSO Fužine.

3. september: Vpis otrok k verouku v naslednjem veroučnem letu. Po večerni maši bo sestanek z vsemi starši, razdelitev katekizmov in predstavitev programa.

5. september: Zvečer bo cerkev odprta do 22h za osebno molitev in češčenje pred Najsvetejšim.

6. september: Župnik bo obiskal bolnike.

8. september: Po jutranji maši je znova srečanje starejših, ki ga pripravlja naša Karitas. Pri maši ob 11.00 bo blagoslov otrok in veroučnih pripomočkov ob začetku veroučnega leta.