OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA

Pred nami je znova marijanski mesec oktober, ki ga posebej zaznamuje praznik Rožnovenske Matere Božje in molitev rožnega venca. V nadaljevanju je nekaj misli iz Direktorija za ljudske pobožnosti in bogoslužje, ki v posebnem oddelku za marijanske pobožnosti govori tudi o tej molitvi.

Rožni venec ali psalterij Device Marije je ena izmed najbolj vzvišenih molitev h Gospodovi Materi. Zato so papeži ponovno spodbujali vernike k pogostni molitvi rožnega venca, molitvi, ki ima svetopisemski značaj, je osredotočena na premišljevanje odrešenjskih dogodkov Kristusovega življenja, kateremu je bila tesno pridružena Devica Marija. …

Rožni venec je izrazito premišljevalna molitev, kajti po svojem bistvu terja, da se odvija v mirnem ritmu molitve in poglobljenega duhovnega zrenja. Tako se molivec laže mudi v premišljevanju skrivnosti Kristusovega življenja. …

Cerkev izraža spoštovanje do molitve rožnega venca s tem, da daje poseben blagoslov rožnega venca. Blagoslov poudarja občestveni značaj molitve rožnega venca. Pri tem se blagoslov rožnega venca združuje z blagoslovom oseb, ki premišljujejo skrivnosti Gospodovega življenja, smrti in vstajenja, da bi mogli vzpostaviti popolno soglasje med molitvijo in življenjem. …

V nekaterih primerih ima lahko molitev rožnega venca slovesni značaj, in sicer z oznanilom svetopisemskih odlomkov, lastnih vsaki skrivnosti, s prepevanjem nekaterih njegovih delov, z modro razdelitvijo raznih vlog, s slovesnim začetkom in sklepno molitvijo.

Za tiste, ki molijo le en del rožnega venca, navada svetuje za določene dneve tedna razne izbire skrivnosti: veseli del v ponedeljek in soboto, svetli del v četrtek, žalostni del v torek in petek, častitljivi del v sredo in nedeljo. …

Če se strogo držimo te razdelitve, pride včasih lahko do nasprotja med vsebino skrivnosti in liturgično vsebino dneva. Pomislimo na molitev žalostnega dela, če božič obhajamo v petek. V teh primerih lahko sodimo, da liturgični značaj nekega dneva prevlada nad njegovim mestom v tednu: prav tako ni v nasprotju z naravo rožnega venca, če v posebnih dneh liturgičnega leta izvršimo ustrezno zamenjavo skrivnosti, ki dovoljuje nadaljnje usklajevanje pobožne vaje z liturgičnim časom. Tako na primer prav ravnajo verniki, ki na praznik Gospodovega razglašenja (6. januarja) molijo veseli del rožnega venca in kot peto skrivnost premišljujejo poklonitev modrih z vzhoda namesto najdenje dvanajstletnega Jezusa v jeruzalemskem templju. Vsekakor je potrebno take zamenjave opraviti s premislekom v skladu s Svetim pismom in liturgičnimi značilnostmi. …

Rožni venec je gotovo odlična vrsta molitve, toda kristjan naj se čuti v odnosu do njega notranje svobodnega; naj ga predvsem notranja lepota rožnega venca nagiblje, da ga bo opravljal, in sicer v mirni zbranosti. (Kongregacija za bogoslužja in zakramente, Direktorij za ljudske pobožnosti in bogoslužje, CD 102, Družina 2003)

 

ROMANJE NA GORIŠKO: TONE KRALJ

Že prejšnji mesec ste bili seznanjeni, da skupnost sv. Jožefa iz Most 19. oktobra organizira jesensko romanje. Tukaj je podrobnejši opis poti.Ob 7h je odhod avtobusa iz Most (na Partizanski ulici v bližini župnišča). Pobrali bomo tudi romarje na Fužinah (pred garažami v bližini trgovine Eurospin). Najprej bomo obiskali župnijsko cerkev v Šturjah pri Ajdovščini z likovnimi deli Toneta Kralja, ter si ogledali trg s spomenikom Filipa Terčelja.

Nadaljevali bomo v Dornberku, kjer bomo tudi obiskali župnijsko cerkev s poslikavami Toneta Kralja in Lojzeta Čemažarja.

Okrog poldne bomo prispeli v Lig nad Kanalom, kjer bo v romarski cerkvi, imenovani Marijino Celje, sveta maša. Sledi skupno kosilo v gostišču Križnič.

Popoldne se bomo ustavili v Mostu na Soči, kjer je župnijsko cerkev sv. Lucije z likovnimi deli tudi okrasil Tone Kralj. Časa bo za kratek ogled mesta. Sledi vožnja domov, kamor bomo prispeli okoli 19h.

Po omenjeni poti nas bo vodil umetnostni zgodovinar in vodič g. Andrej Doblehar. Cena celodnevnega programa (vožnja, kosilo, vodič) pride 30 EUR po osebi. Nekaj prostih mest na avtobusu je še na voljo.

 

RITEM SRCA

Radio Ognjišče vabi mlade po letih in po srcu na festival sodobne krščanske glasbe s slavljenjem, Ritem srca, ki bo v četrtek, 10. oktobra, ob 19.30, v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani. "Glasbeno ogrevanje" se začne ob 18. uri v avli osnovne šole, kjer bo skupina Dominik predstavila svojo zgoščenko. Mladi, pridite in slavite Boga s pesmijo in svojo prisotnostjo! Vstopnice po 6 € bodo na voljo na dan festivala od 18. ure naprej pri vhodu v dvorano. Več na: ritemsrca.ognjisce.si

 

MOLITEV ZA POKOJNE V NOVEMBRU

Po prazniku Vseh svetih in spominu vernih rajnih bomo začeli vsakodnevno molitev za naše pokojne. Ta molitev se bo opravila na koncu vsake delavniške maše, kot je bil običaj že do sedaj. V ta namen bodo sredi oktobra pripravljeni posebni listi, na katere boste lahko napisali imena pokojnih, za katere želite to skupno molitev v novembru. Na njih čitljivo napišite imena in priimke pokojnih. Če je iz ene družine veliko pokojnih, priporočam da se ne piše vseh imen, ampak samo priimek te družine. Na listu bo prostora za 15 molitvenih namenov.

Ko bomo proti koncu meseca zbrali vaše želje, bo izdelan koledar po dnevih, kjer bo za vsak dan navedeno, koga se bomo v molitvi posebej spomnili. Ta spisek bo objavljen na oglasni deski v cerkvi.

Nekateri ob tej priložnosti darujete tudi denar. Kar se od tega zbere, na koncu razdelimo na dva dela: polovica gre v dobrodelne namene (župnijski Karitas), polovica pa za mašne namene z oznako – za vse pokojne. Te mašne namene potem opravimo duhovniki čez leto, ko ni drugih mašnih namenov.

 

FUŽINE – SREČANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV

Na zahvalno nedeljo, 3. novembra, bo na Fužinah tradicionalno srečanje letošnjih zakonskih jubilantov. Vse, ki ste ali boste letos praznovali 5., 10., 15., 20., 25…. obletnico poroke, vabimo k maši ob 8h. Pri njej se bomo zahvalili za vsa ta leta skupnega življenja in vse blagoslove, ki ste jih zakonci v tem času prejeli. Obenem bomo prosili moči in varstva tudi za naprej.

Da bomo lahko lepo pripravili to praznovanje, vabim vse zakonce jubilante, da se javite in prijavite v pisarni ali po telefonu.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

3. oktober: Župnik bo že v četrtek pred prvim petkom obiskal bolnike po domovih.

8. oktober: Po maši je srečanje biblične skupine.

10. oktober: Ob 18h je sestanek Karitas v župnijski pisarni.

11. oktober: Po maši je srečanje 1. zakonske skupine.

13. oktober: Pri maši ob 9.30 bodo sodelovali letošnji birmanci.

14. oktober: Po večerni maši je srečanje skupnosti sv. Jožefa. Tokrat bomo skupaj pogledali film režiserja Pavla Lunguineja: Otok. Film je posnet leta 2006. Prikazuje življenje v ruskem pravoslavnem samostanu in neverjetno usodo meniha, ki je prepričan o svoji krivdi za umor. Predvsem pa pokaže moč molitve. Film traja skoraj dve uri. Prisrčno povabljeni na srečanje.

16. oktober: Po maši se bo srečala bralska skupina.

18. oktober: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

19. oktober: Romanje na Goriško, v cerkve, ki jih je poslikal Tone Kralj. (podrobno glej poseben članek)

20. oktober: Misijonska nedelja. Pri obeh mašah bo nabirka za misijone.

26. – 28. oktober: Romanje v Medžugorje.

31. oktober. Župnik bo že v četrtek pred prvim petkom obiskal bolnike po domovih.

1. november: Praznik vseh svetnikov. Maši sta ob 9.30 in zvečer ob 18.00. Ob 17h bo v cerkvi molitev dveh rožnih vencev za pokojne.

2. november: Spomin vseh vernih rajnih. Maša bo samo zvečer ob 18h, čeprav je sobota. Ob 17h bo zopet molitev dveh rožnih vencev za pokojne.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

3. oktober: Župnik bo že v četrtek pred prvim petkom obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je sestanek Karitas. Cerkev bo danes odprta za molitev do 22h.

4. oktober: Danes je srečanje 3. zakonske skupine ob 20h.  

6. oktober: Po jutranji maši je srečanje starejših, ki ga pripravlja naša Karitas. Ob 16h je maša v DSO Fužine, pri kateri bo tudi podelitev zakramenta bolniškega maziljenja.  

7. oktober: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

10. oktober: Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine.

11. oktober: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

13. oktober: Pri maši ob 11h sodelujejo birmanci.

19. oktober: Romanje na Goriško, v cerkve, ki jih je poslikal Tone Kralj. (podrobno glej poseben članek)

20. oktober: Misijonska nedelja. Pri obeh mašah bo nabirka za misijone.

26. – 28. oktober: Romanje v Medžugorje.

27. oktober: Pri mašah bo nabirka za obnovo cerkve.

31. oktober. Župnik bo že v četrtek pred prvim petkom obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je sestanek Karitas. Cerkev bo odprta za molitev in češčenje do 22h.

1. november: Praznik vseh svetnikov. Maša bo samo ob 8h. Ob 18h bo v cerkvi molitev dveh rožnih vencev za pokojne.

2. november: Spomin vseh vernih rajnih. Maša bo samo zvečer ob 19h, čeprav je sobota. Ob 18h bo zopet molitev dveh rožnih vencev za pokojne.

3. november: Pri maši ob 8h bo srečanje letošnjih zakonskih jubilantov. Vsi, ki ste letos praznovali 5., 10., 15., 20., 25…. letnico poroke, se javite predhodno župniku v pisarni ali po telefonu. Ob 16h je maša v DSO Fužine.