JASLICE NA FUŽINAH

Letošnje jaslice smo izdelali v Rokodelnici Marte in Marije, ki deluje v naši župniji že peto leto. Prve lutke smo ukrojili že januarja in vse do zadnjih dni decembra pridno šivali, pletli, kvačkali in vezli, na koncu pa tudi nabirali mah, zvijali žico, tesarili ter tuhtali, kako jih oblikovati in postaviti, da bodo kar najbolje prikazovale čudež božične noči.

Za izdelavo posamične figure smo potrebovali približno dvajset ur dela in skoraj vsaka je šla skozi več parov spretnih rok. Veliko materialov za njihovo izdelavo ste darovali župljani, za kar se vam iskreno zahvaljujemo. Tudi v prihodnje bomo z veseljem sprejeli vse, kar lahko uporabimo pri ročnih delih.

Izdelovanje jaslic nam je predstavljalo precejšen izziv in hkrati neizmerno veselje. Z njimi vam voščimo blagoslovljen božič. Naj bo »slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem!« (Petra Anžlovar)

MESEC VERSKEGA TISKA  IN NEDELJA SVETEGA PISMA

Januar je že vrsto let posvečen promociji verskega tiska. Krščanske revije so izvrsten pripomoček za stalno katehezo tako mlajših kot tudi odraslih. Na voljo je toliko različnih publikacij, da se lahko najde nekaj za vsak okus. Otrokom je namenjena Mavrica z izvrstnimi zgodbami in nalogami, da lahko služi kot dodatek k verouku. Za mladince izhaja revija Najst, najbolj znano pa je Ognjišče. Za malo starejše zelo priporočam Božje okolje, ki na dva meseca prinaša niz pričevanj in spodbudnih zgodb o krščanskem življenju danes. Tisti, ki so sposobni nekoliko težjih vsebin, se lahko spopadejo z revijo Tretji dan. Mislim, da je to ena najboljših revij z poglobljenimi premisleki in prevodi aktualnih tujih avtorjev v Sloveniji. Kdor želi imeti bogato molitveno življenje, lahko najde pomoč v reviji Magnificat ali Božja beseda. Poleg tega je na voljo še veliko bolj strokovnih revij za posamezne pastoralne delavce (pevci, kateheti…) ali revij z bolj poljudno in zabavno vsebino. Stalnica za osnovno informiranje o cerkvenih dogodkih pa je tednik Družina.

Danes ni nikakršna težava naročiti katerokoli revijo po pošti na dom. V prejšnjem režimu je moralo iti vse preko župnijskih uradov. Spodbujam vas, da čim več investirate tudi v svoje versko znanje in duhovno življenje. Sploh pa sem v to prepričan po novembrskem predavanju dr. Mihe Kramlija na Fužinah, ko je poudaril pomen branja in pripovedovanja zgodb za razvoj človeških intelektualnih sposobnosti, za razliko od gledanja televizijske in sploh vsakršne vizualne medijske produkcije.

Nedeljo Svetega pisma – Božje besede bomo na željo papeža Frančiška od letos naprej obhajali v vsej Cerkvi na 3. nedeljo med letom, letos je to 26. januarja 2020. Praznovanje daje priložnost, da bi bolje razumeli neizčrpno bogastvo, ki izhaja iz neprestanega pogovora Boga z njegovim ljudstvom. Skupnosti naj poiščejo način, kako bodo to nedeljo živele kot slovesen dan. Biblično gibanje vabi vse župnijske skupine, še posebej skupine bralcev, biblične in molitvene skupine ter duhovnike, da na vigilijo nedelje pripravijo bogoslužje Božje besede in postavijo na nedeljo pri župnijski maši Božjo besedo v središče praznovanja.

SPOŠTOVANJE TELES UMRLIH, KRŠČANSKI POGREB… 3. del

Pastoralne smernice za krščanski pogreb in žarni pokop - Splošna določila

1. Cerkveno pogrebno opravilo je urejeno s kanoni 1176 – 1185 Zakonika cerkvenega prava, določili Katekizma Katoliške Cerkve o spoštovanju do mrtvih (2299 – 2301), pogrebnim obrednikom Krščanski pogreb in upošteva področno civilno zakonodajo.

2. Pokop pokojnikovega telesa je za Katoliško Cerkev najprimernejša oblika slovesa od tistih, ki so se ločili od tega sveta in so odšli k Očetu, saj ohranja možnost spomina na pokojnega brata ali sestro in poudarja simbolno povezanost s Kristusovo velikonočno skrivnostjo.

3. Vsak kristjan mora gledati na smrt kot na srečanje z Gospodom; v smrti se namreč na edinstven in najbolj oseben način srečata Bog in človek.

4. Pogrebni obred je za svojce pokojnika posebna veroizpoved, s katero skupaj s krščanskim občestvom izpovedo svojo vero v posmrtno življenje in pričakovanje vstajenja teles poslednji dan.

5. S polaganjem telesa v zemljo na blagoslovljenem pokopališču se na simbolni ravni spominjamo Kristusove velikonočne skrivnosti: trpljenja, smrti, polaganja v grob in vstajenja od mrtvih. Svetopisemska besedila (prim. Mt 27,60.64-66; Mt 28,1.8; Mr 15,46; Mr 16,3.5; Lk 23,53.55; Jn 19,41-42; Jn 20,6) navajajo podobe polaganja telesa v grob, praznega groba in poveličanega telesa vstalega Jezusa Kristusa kot dokončno Božjo zmago nad smrtjo, dobrega nad zlom, večnega nad minljivim. Kristjani smo povabljeni, da premišljujemo o velikonočni skrivnosti v povezavi z lastnim telesom, ki je bilo krščeno, maziljeno, je prejemalo zakramente in je tempelj Svetega Duha. Telo je v zemeljskem življenju sicer minljivo in podvrženo smrti, vendar je po Kristusovem vzoru namenjeno vstajenju.

6. (določilo glede pogreba duhovnika…)

7. Simboli, obredi, kraj in besedila ob pogrebnem slovesu izražajo skrb in spoštovanje, ki ju imamo kristjani do telesa vsakega pokojnika, predvsem pa vero v vstajenje od mrtvih. Bogoslužna znamenja tako pri klasičnem pogrebu kakor pred upepelitvijo naj odsevajo krščansko upanje in vero v posmrtno življenje. Pri obredih naj sodeluje v čim večji meri župnijsko občestvo, da se tudi na tak način izrazi povezanost pokojnika in svojcev z župnijo ter zmanjša možnost dvomljivih zasebnih pobud.

(prihodnjič se nadaljuje)

V januarskem uradnem glasilu Slovenske škofovske konference je izšlo Pojasnilo glede raztrosa pepela pokojnih na pokopališčih. V skladu z zahtevami Kongregacije za nauk vere in ob upoštevanju razmer v Sloveniji, so škofje na 114. redni seji SŠK, ki je potekala 7. oktobra 2019 v Novem Mestu, določili, da voditelj pogreba v mrliški vežici, cerkvi oz. na drugem primernem mestu ob žari pokojnika pred samim raztrosom opravi ustrezen del pogrebnega obreda (lahko tudi pogrebno sv. mašo) in ga tam zaključi. Voditelj pogreba ne sme prisostvovati pri prenosu pepela pokojnika na mesto raztrosa (sprevodu) in pri dejanju raztrosa.

(povzel Simon Kvaternik, župnik)

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

3. januar: Župnik bo obiskal bolnike po domovih.

5. januar: Ta dan je 2. nedelja po Božiču in obenem tretji sveti večer. Pred praznikom Gospodovega razglašenja blagoslovimo stanovanja.

6. januar: Praznik Gospodovega razglašenja ali Treh kraljev. Sveta maša bo zvečer ob 18h. Pri maši bo nabirka za trikraljevsko akcijo, ki je namenjena slovenskim misijonarjem.

7. januar: Po maši je srečanje svetopisemske skupine.

10. januar: Po maši je srečanje 1. zakonske skupine.

13. januar: Po maši je srečanje skupnosti sv. Jožefa. Na začetku novega leta je na vrsti skupščina skupnosti. Pregledali bomo preteklo delovanje in se ozrli tudi v prihodnost življenja skupnosti.

15. januar: Po maši je srečanje bralske skupine. 

16. januar: Ob 18h je v molilnici sestanek Karitas.

17. januar: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

19. januar: Popoldne ob 15h bo v Izlakah dekanijsko srečanje članov župnijskih pastoralnih svetov. Gost srečanja bo dr. Alojzij Slavko Snoj, salezijanski profesor, ki nam bo predstavil življenje božjega služabnika Andreja Majcna.

20. januar: Ob 18.30, takoj po maši, bo v cerkvi sestanek za starše birmancev in prvoobhajancev. Dogovorili se bomo glede obeh slovesnosti.

27. januar: Ob 20h bo v Marijini dvorani sestanek Župnijskega pastoralnega sveta. Verjetno bo to zadnji sestanek v tej sestavi, ker je pred nami izbor novih članov. Vsi lepo povabljeni.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

2. januar: Po maši bo cerkev odprta za molitev in češčenje do 22h.

3. januar: Župnik bo obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine.

5. januar: Po jutranji maši je srečanje za starejše. Ob 16h je maša v Domu starejših občanov. Ta dan je 2. nedelja po Božiču in obenem tretji sveti večer. Pred praznikom Gospodovega razglašenja blagoslovimo stanovanja.

6. januar: Praznik Gospodovega razglašenja ali Treh kraljev. Sveta maša bo zvečer ob 19h. Pri maši bo nabirka za trikraljevsko akcijo, ki je namenjena slovenskim misijonarjem. Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

9. januar: Ob 20h je sestanek župnijske Karitas (v dvorani). Ob 20h je tudi srečanje 1. zakonske skupine (v knjižnici).

10. januar: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

16. januar: Ob 20h bo v dvorani kratek filmski večer, kjer si bomo ogledali nov dokumentarno igrani film o blaženem Alojziju Grozdetu Srce se ne boji.

19. januar: Popoldne ob 15h bo v Izlakah dekanijsko srečanje članov župnijskih pastoralnih svetov. Gost srečanja bo dr. Alojzij Slavko Snoj, salezijanski profesor, ki nam bo predstavil življenje božjega služabnika Andreja Majcna.

23. januar: Ob 19.30, takoj po maši, bo v dvorani sestanek za starše birmancev in prvoobhajancev. Dogovorili se bomo glede obeh slovesnosti.

24. januar: Po maši je srečanje Bratovščine odraslih skavtov.

26. januar: Pri mašah bo nabirka za obnovo naše cerkve.

30. januar: Po maši bo v knjižnici sestanek Župnijskega pastoralnega sveta. Verjetno bo to zadnji sestanek v tej sestavi, ker je pred nami izbor novih članov. Vsi lepo povabljeni.