ORATORIJSKI DAN – FUŽINE

Animatorji na Fužinah pripravljajo poseben oratorijski dan za otroke. Kmalu bodo na voljo prijavnice.

Vedno navihana, igriva in pustolovska Pika Nogavička, nas bo letos v župniji obiskala na oratorijskem dnevu 7. marca. Skupaj bomo odkrivali pomen besede »vrednote«, ugotavljali katere najbolj zaznamujejo današnjo mladino in otroke, se družili in sklenili nova prijateljstva. Po vsem spoznavanju in lepih doživetjih, pa nas bo naša nova prijateljica Pika morda vzela še na kakšno svojo pustolovščino…

KOLPA 2020

Takoj po tednu oratorija bomo tudi letos imeli možnost z otroki in mladimi preživeti nekaj skupnih počitniških dni. Poiskali smo tudi zanimivo mesto, saj ne gremo na obalo, ampak bomo uživali na reki Kolpi. Za mnoge bo to prva taka izkušnja. Svoje prostore nam je ponudila župnija Podzemelj v Beli krajini. Počitniški teden bo trajal od ponedeljka 6. julija do sobote 11. julija. Povabljeni ste vsi otroci in mladi, ki kakorkoli sodelujete v naših župnijah. Je pa na voljo samo 35 mest in ko se bo število popolnilo, žal ne bomo mogli sprejeti dodatnih prijav. Otroci bodo teden preživeli v spremstvu župnika in še štirih odraslih oseb, ki bodo skrbeli za prehrano. Računamo tudi na animatorje, ki bodo pazili na mlajše udeležence in skrbeli za zanimiv dnevni program. Oprema, ki jo potrebujemo, je enaka, kot da bi šli na morje. Podrobnejše informacije bodo na voljo v prijavnici, ki jo bomo izdali takoj po velikonočnih praznikih. Prispevek staršev za enega otroka bo 30 €, kjer pa je več otrok v družini, bo tudi popust.

LOVRAN ZA ZAKONCE

Zakonci iz obeh župnij boste imeli letos znova priložnost sodelovati v vam namenjeni duhovni obnovi v Lovranu. Že lani smo se dogovorili, da bo vikend vodil tudi tokrat prof. Stanko Gerjol. Zaradi njegovih številnih obveznosti smo morali nekoliko spremeniti samo termin. Duhovne vaje bodo tako že drugi vikend v septembru, od petka 11. 9. do nedelje 13. 9. 2020. Sedaj imamo rezerviran prostor za 17 parov. Glede na zelo dober odziv lani, je za pričakovati morda letos še večjo udeležbo. Ker je dom, kjer duhovne vaje potekajo, precej zaseden, bi morali čim prej vedeti število parov, ki želijo letos sodelovati. Zato prosimo vse pare, da se župniku čim prej prijavite. In ni pomembno ali ste v zakonski skupini ali niste. Namenjeno je vsem zakoncem. Cena vseh stroškov pa bo ista kot lani: 100 – 110 € po osebi.

KATEHEZE

V četrtek 30. januarja so se na Fužinah pričele Kateheze za mladino in odrasle. Vsi ljudje in tudi verniki se v življenju srečujemo z mnogimi resnimi življenjskimi vprašanji. Jezus Kristus je tudi danes odgovor in rešitelj, da se ljudje ne bi počutili obupane in izgubljene. Preko katehez imamo priložnost doživeti odrešilno moč delovanja Jezusa Kristusa v našem življenju. Vsak, kdor bo klical GOSPODOVO ime, bo rešen, kajti na gori Sion in v Jeruzalemu bo rešitev, kakor je rekel GOSPOD, in med preživelimi bodo tisti, ki jih GOSPOD kliče (Jl 3,5).

Cerkev nas vabi, da rastemo v veri, ker tudi življenje pred nas postavlja vedno nove izzive. Kdor ima močno vero jih lahko tudi obvladuje. Neokatehumenat nam omogoča ravno to: da kot verniki rastemo, živimo bogastvo Božje besede in izkušamo blagodejnost krščanske skupnosti. Iz teh razlogov je priporočeno, da bi vsaka župnija omogočila vsem že krščenim permanentno versko vzgojo s pomočjo skupnosti, ki deluje po ključu katehumenata. V tem je bistvo: v katehumenatskem procesu, ki ga Cerkev pozna že od svojih začetkov.

Kateheze bodo potekale v župnijski dvorani na Fužinah vsak torek in četrtek ob 20h.

MOLITVENI DAN NA FUŽINAH

Na prvo postno soboto se tradicionalno zbiramo na Fužinah v župnijski cerkvi k skupni molitvi za nove duhovne poklice. Letos je to sobota 29. februarja. Pri tej molitvi sodelujejo vse župnije naše dekanije. Razpored sodelovanja je naslednji:

9h maša – Dol in Zadobrova

10h Črnuče in Kodeljevo

11h Ljubljana Polje in Moste

12h Zalog

13h Dolsko

14h Sostro in Javor

15h Ljubljana Štepanja vas

16h Ljubljana sv. Križ

17h Šentjakob in Šmartno ob Savi

18h Fužine

19h maša

Vsi ste vabljeni, da se udeležite molitvene ure, ko je na vrsti naša župnija, lahko pa tudi s kakšno drugo skupino. Po končani molitveni uri bo župnijska Karitas v kletni dvorani pripravila pogostitev za udeležence.

SPOŠTOVANJE TELES UMRLIH, KRŠČANSKI POGREB… 4. del

Pastoralne smernice za krščanski pogreb in žarni pokop

Pogrebni obred in sveta maša za rajne

8. Pogrebni obred in sveta maša za pokojnika se obhajata, kakor je opisano v določilih in navodilih obrednika Krščanski pogreb, ki ga je sprejela Slovenska škofovska konferenca.

9. Če pastoralne okoliščine tako narekujejo, se lahko opusti sveta maša za rajnega na dan pogreba, vendar jo je treba obhajati čim prej. Takšne okoliščine so lahko:

a. ko je pri obredu navzočih le nekaj vernikov;

b. ko je udeležba prisotnih na pogrebnem obredu le zunanje in ne versko dejanje;

c. ko je pogrebni obred v dneh, ko ni predvidena sveta maša (veliki četrtek, veliki petek in velika sobota);

č. ko duhovnik tisti dan ne more več maševati zaradi trinacije.

10. Ob sklepu pogrebnega obreda naj se pri pokopališču ob grobu spoštuje svetost trenutka in obred sklene v predpisani obliki. Svojo vero v vstajenje lahko izpovemo z molitvijo veroizpovedi ali drugo primerno pesmijo. (prihodnjič se nadaljuje)

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

2. februar: Praznik Jezusovega darovanja v templju – Svečnica. Pri mašah bo blagoslov sveč, ki jih lahko prinesete od doma ali jih kupite v cerkvi.

3. februar: Na god sv. Blaža bo pri maši podelitev blaževega žegna - blagoslov grla.

7. februar: Župnik bo obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je v Mostah dekanijsko srečanje mladine. Najprej bo v cerkvi slavilni večer s pesmimi in molitvijo, nato sledi družabno srečanje.

9. februar: Pri maši ob 9.30 bo večji poudarek na družinah in sodelovanju otrok pri bogoslužju. Zato vabimo družine z otroki, da se na začetku maše skupaj usedete čimbolj spredaj. Tako je duhovniku lažje nagovoriti otroke in tudi doživetje je bolj prijetno in praznično.

10. februar: Po maši je srečanje skupnosti sv. Jožefa. Srečanje bo zopet družabnega značaja, saj bomo skupaj prepevali pesmi in si kaj lepega povedali. V goste bo prišel Janez Korošec iz Fužinske župnije, ki bo s seboj prinesel svojo harmoniko, da bomo lažje zapeli.

11. februar: Po maši je srečanje svetopisemske skupine.

14. februar: Po maši je srečanje 1. zakonske skupine.

19. februar: Po maši je srečanje bralske skupine. 

21. februar: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

22. februar: Na pustno soboto zvečer bo v kleti pod cerkvijo pustna zabava in ples. Vsi ki se radi zabavate v prijetni družbi, ste lepo povabljeni, da pridete v svojih izvirnih maskah.

26. februar: Danes je Pepelnica – prvi dan postnega časa. Dan preživimo v postu in zdržku od mesa, dobrih delih ter molitvi. Zvečer pri maši bo tudi obred pepelenja.

28. februar: V postnem času bo ob petkih, namesto adoracije pred mašo, pobožnost križevega pota. Molitev se bo začela ob 17.30.

29. februar: Na Fužinah bo potekal molitveni dan za duhovne poklice. Naša župnija moli skupaj z župnijo Polje ob 11h. Lahko se pridružite tudi ob kakšni drugi uri, posebej zvečer ob 18h z župnijo Fužine. Ob 19h bo sv. maša.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

2. februar: Praznik Jezusovega darovanja v templju – Svečnica. Pri mašah bo blagoslov sveč, ki jih lahko prinesete od doma ali jih kupite v cerkvi. Po jutranji maši je srečanje za starejše. Ob 16h je maša tudi v DSO Fužine.

3. februar: Na god sv. Blaža bo pri maši podelitev blaževega žegna - blagoslov grla. Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

4. februar: Ob 20h je v dvorani 2. kateheza za mladino in odrasle.

6. februar: Ob 20h je v dvorani 3. kateheza za mladino in odrasle. Po maši bo cerkev odprta za molitev in češčenje do 22h. Ob 20h je tudi sestanek Karitas (v knjižnici).

7. februar: Župnik bo obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine. Ob 20h je v Mostah dekanijsko srečanje mladine. Najprej bo v cerkvi slavilni večer s pesmimi in molitvijo, nato sledi družabno srečanje.

11. februar: Ob 20h je v dvorani 4. kateheza za mladino in odrasle.

13. februar: Ob 20h je srečanje 1. zakonske skupine (v knjižnici). Ob 20h je v dvorani 5. kateheza za mladino in odrasle.

14. februar: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

15. februar: Ponovno se bo srečala skupina Rokodelnica. Po zelo odmevni letošnji pripravi jaslic se bodo podali novim izzivom naproti. Lahko se še kdo pridruži na novo. Ob 16h v župnijski dvorani.

18. februar: Ob 20h je v dvorani 6. kateheza za mladino in odrasle.

20. februar: Ob 20h je v dvorani 7. kateheza za mladino in odrasle.

21. – 23. februar: Skavti imajo zimovanje.  

22. februar: Povabljeni na pustno zabavo v Moste.

25. februar: Ob 20h je v dvorani 8. kateheza za mladino in odrasle.

26. februar: Danes je Pepelnica – prvi dan postnega časa. Dan preživimo v postu in zdržku od mesa, dobrih delih ter molitvi. Zvečer pri maši bo tudi obred pepelenja.

27. februar: Ob 20h je v dvorani 9. kateheza za mladino in odrasle.

28. februar: V postnem času bo ob petkih pol ure pred mašo pobožnost križevega pota. Molitev se bo začela ob 18.30. Po maši je srečanje Bratovščine odraslih skavtov.

29. februar: Na Fužinah bo potekal molitveni dan za duhovne poklice. Glej posebno obvestilo.

1. marec: Pri mašah bo nabirka za obnovo naše cerkve. Po jutranji maši je srečanje za starejše. Ob 16h je maša tudi v DSO Fužine.