ROMANJE V MARIJO BISTRICO

Župnija Ljubljana Fužine organizira enodnevno romanje v najpomembnejše Hrvaško Marijansko svetišče Marijo Bistrico. Na pot se bomo podali v soboto 18. aprila (sobota po Veliki noči). Program romanja vsebuje obisk omenjenega svetišča in mašo v tamkajšnji kapeli. V Mariji Bistrici bo čas tudi za osebno molitev in skupno pobožnost križevega pota. Ker bo takrat tam slovesnost svete birme, so vsa gostišča zasedena. Zato bomo imeli »kosilo« v lastni režiji. Vsak naj s seboj vzame dovolj hrane in pijače za cel dan.

Popoldne bomo obiskali še dve zanimivi cerkvi v bližini. Najprej cerkev Matere Božje Snežne v Belcu, potem pa še cerkev Matere Božje Gorske v Loboru. Obe cerkvi imata bogato zgodovinsko in umetniško vrednost.

Romanje bomo zaključili z obiskom Lepoglave in tamkajšnje mogočne pavlinske cerkve (red pavlincev je bil včasih prisoten tudi v Sloveniji, npr. v Olimju).

Cena romanja je samo 15 EUR, ker gre samo za avtobusni prevoz. Prijavite se čim prej. Seveda so na to romanje povabljeni tudi vsi iz Moščanske župnije.

Odhod avtobusa iz Fužin bo ob 7h, vrnili pa se bomo okoli 20.30 (če bodo prijavljeni tudi iz Most, bomo organizirali prevoz tudi do cerkve v Mostah).

 

ROMANJE IN IZLET V VIPAVO

Skupnost svetega Jožefa iz Most vabi na spomladansko romanje in izlet na Vipavsko. Obiskali bomo čudovite kraje naše domovine in preživeli en dan v prijetnem druženju. V dopoldanskih urah si bomo ogledali mesto Vipava (glavni trg, Lantierijev dvorec, izvire reke Vipave, trško jedro in župnijsko cerkev sv. Štefana). Pot bomo nadaljevali v vas Vrhpolje, kjer je čudovita župnijska cerkev sv. Primoža in Felicijana z mozaiki patra Ivana Marka Rupnika. Slišali bomo teološko razlago mozaika, potem pa v cerkvi tudi obhajali sveto mašo.

Kosilo bomo imeli skupno v gostišču Pri Kobalu v Vrhpolju. Popoldne bomo obiskali še vas Goče. Sprehodili se bomo po tipični primorski vasici in odkrivali posebnosti tamkajšnje arhitekture. Obiskali bomo vinsko klet, kjer bodo pripravili mali prigrizek. V Gočah imajo tudi vaški kulturni dom, kjer nam bodo prikazali film o tamkajšnjem naselju in ljudeh.

Romanje bo v soboto 16. maja. Iz Most bo avtobus odpeljal ob 8h (če bodo prijavljeni tudi iz Fužin, bomo pobirali romarje tudi tam). Vrnemo se med 19.00 in 20.00 uro. Cena za vse skupaj je 32 EUR (prevoz, kosilo, vodič, degustacija v vinski kleti). Tudi za to romanje že sprejemamo prijave, čeprav je še kar nekaj časa.

 

GARDALAND ZA OTROKE

Čeprav je konec šolskega in veroučnega leta še daleč, vam že sedaj posredujemo informacije o zaključnem izletu namenjenem vsem veroučencem. Ta izlet se bo zgodil v soboto 13. junija.

Jutranji odhod iz dogovorjenega mesta (cca 4.00). Vožnja mimo Benetk, Padove in Verone do Gardskega jezera, kjer se s svojo ponudbo bohoti zabaviščni park Gardaland. Čudoviti svet domišljije nas bo razveseljeval s številnimi vrtiljaki, panoramskimi vlakci in stojnicami z nešteto sladkarijami. Svet zabave je namenjen tako otrokom kot odraslim, ki jim je tovrstna zabava užitek. Popeljali se bomo s čolni po džungli, odkrivali skrivnosti egipčanskih templjev ter podzemnih rudnikov dragih kamnov, se sprehodili po divjem Zahodu, popeljali z vlakom smrti in se ustavili v dinamičnem kinu. Novost je vlak smrti, imenovan Črna luknja. Smeh, veselje, radost in številna prijetna presenečenja nas bodo zavedli v tolikšni meri, da bomo pozabili na čas. Kljub temu se bomo vseeno morali posloviti od zmajčka Peteršiljčka, maskote Gardalanda; predvidoma ob 20.00 uri. Prihod domov v poznih večernih urah.

Cena za ta izlet je 56 EUR, vključuje pa prevoz z avtobusom in celodnevno vstopnino v zabaviščni park. Možno je tudi doplačilo za zdravstveno zavarovanje CORIS z medicinsko asistenco v tujini (5,50 EUR na osebo). Za hrano poskrbi vsak sam.

Informacijo smo objavili tako zgodaj zato, ker je strošek kar precejšen in bo lažje prišparati skozi dalji čas. Poleg tega moramo agenciji posredovati potrjen spisek udeležencev, da nam priskrbijo vstopnice. Zato je zaželjeno, da se čim prej prijavite in ob prijavi plačate tudi kakšno akontacijo (po lastni presoji).

Ker je tako veliko skupino otrok težko nadzorovati, prosimo tudi kakšnega starša, da se nam pridruži na omenjenem izletu (sploh ne dvomimo, da se tudi starejši še vedno radi podajo v avanture in zabavo).

 

SPOŠTOVANJE TELES UMRLIH, KRŠČANSKI POGREB… 5. del

Upepelitev telesa pokojnika in žarni pokop

11. Duhovnik, diakon ali drug pastoralni sodelavec, ki spremlja umirajočega in njegove svojce, naj na primeren način predstavi krščanski pomen pokopavanja telesa v grob in pobožno navado, po kateri Cerkev pokopava telesa rajnih.

12. Kdor spremlja umirajočega in njegove svojce, naj se prepriča, da morebitna odločitev o posmrtni upepelitvi telesa ni bila sprejeta iz veri ali krščanskemu nauku nasprotnih razlogov.

13. Kakor določa obrednik Krščanski pogreb, obred pred upepelitvijo opravi duhovnik, diakon ali za to ustrezno usposobljen laik.

14. Če je duhovnik, diakon ali za to ustrezno usposobljen laik zadržan, naj opravijo kratek obred pred upepelitvijo ob pokojniku (npr. na domu, v bolnišnici ali pred krematorijem) njegovi svojci.

15. Če ni razlogov, ki bi nasprotovali krščanskemu nauku, Cerkev po bogoslužnem opravilu za rajne spremlja izbiro kremacije s primernimi liturgičnimi in pastoralnimi navodili ter pri tem posebej skrbi, da bi se izognili vsakemu pohujšanju ali verski brezbrižnosti.

16. Pogrebni obred in sveta maša za pokojnika se v primeru žarnega pogreba opravita, kakor je opisano v določilih obrednika Krščanski pogreb.

17. Upepelitev ni primerna praksa za redovnico, redovnika, diakona, duhovnika ali škofa. Redovniki in redovnice, ki niso prejeli zakramenta svetega reda, ter diakoni so prvi poklicani, da s svojim življenjem in delom pričujejo za vstalega Kristusa. Zaradi zgoraj izpostavljenih vidikov Kristusove velikonočne daritve in vere v vstajenje mrtvih bi bilo lahko njihovo evangeljsko pričevanje v primeru odločitve za upepelitev telesa sporno, za krščansko občestvo pa morda tudi vir pohujšanja. Duhovniki in škofje so z mašniškim posvečenjem prejeli polnost Svetega Duha in ontološko spremembo, v luči katere je njihovo telo predrugačeno in z zakramentom posvečenja izvzeto iz svetne rabe ter postavljeno v službo Cerkve, da deli Božje skrivnosti. Zato je tudi primerno, da so pokopani kot Kristus.

18. Zunaj pokopališča se lahko s soglasjem občinskega organa opravi tudi pokop stanovskih predstavnikov v grobnice verskih skupnosti.

(prihodnjič se nadaljuje)

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

6. marec: Župnik bo obiskal bolnike po domovih.

7. marec: Oratorijski dan na Fužinah.

8. marec: Družinska maša ob 9.30.

9. marec: Po maši je srečanje skupnosti sv. Jožefa. Gost bo Andrej Doblehar. Predstavil bo delo RTV Slovenije v odnosu na kulturno dediščino naše dežele. Povabljeni tudi drugi župljani, če se vam zdi tema dovolj zanimiva.

10. marec: Po maši je srečanje svetopisemske skupine.

13. marec: Po maši je srečanje 1. zakonske skupine.

14. marec: Ob 17h bo v cerkvi koncert mešanega pevskega zbora župnije Ljubljana Moste in otroškega pevskega zbora. Predstavili nam bodo postne pesmi.

15. marec: Ob 15h je pri cerkvi sv. Urha molitev križevega pota za vernike naše dekanije.

18. marec: Po maši je srečanje bralske skupine. 

20. marec: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

3. april: Obletnica ustanovitve župnije Ljubljana Fužine. Ob 9h bo v cerkvi  Vstalega Jezusa izpostavitev Najsvetejšega in molitev litanij. Sledi celodnevno češčenje do 18h, ko bo pobožnost križevega pota. Ob 19h bo zaključek praznovanja s slovesno sveto mašo, ki jo bo vodil arhidiakon g. Franci Petrič. Pri maši bosta sodelovala pevska zbora iz obeh župnij, ter skavti. Ker je to tudi prvi petek v mesecu, bo župnik obiskal bolnike po domovih.

5. april: Cvetna nedelja. Pri maši, ki bo samo ena ob 9h, je blagoslov oljčnih vejic in butaric. Ta dan bo tudi srečanje za bolnike in ostarele. Na koncu maše bomo za njih pripravili pogostitev. Prosimo za pomoč in sodelovanje pri organizaciji.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

2. marec: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

5. marec: Po maši bo cerkev odprta za molitev in češčenje do 22h. Ob 20h je sestanek Karitas (v dvorani). Ob 20h je tudi srečanje 1. zakonske skupine (v knjižnici).

6. marec: Župnik bo obiskal bolnike po domovih. Ob 20h je srečanje 3. zakonske skupine.

7. marec: Oratorijski dan za otroke.

15. marec: Ob 15h je pri cerkvi sv. Urha molitev križevega pota za vernike naše dekanije.

20. marec: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

21. marec: Srečanje skupina Rokodelnica ob 16h.

27. marec: Po maši je srečanje Bratovščine odraslih skavtov.

29. marec: Pri mašah bo nabirka za obnovo naše cerkve. V popoldanskem času skavti pripravljajo posebno prireditev Kulturnik za svoje starše in prijatelje. Dogodek bo v Siti Teatru v BTC-ju ob 16.00 uri.

2. april: Po maši bo cerkev odprta za molitev in češčenje do 22h. Ob 20h je sestanek Karitas.

3. april: Obletnica ustanovitve župnije. Ob 9h bo izpostavitev Najsvetejšega in litanije. Sledi celodnevno češčenje do 18h, ko bo pobožnost križevega pota. Ob 19h bo zaključek praznovanja s slovesno sveto mašo, ki jo bo vodil arhidiakon g. Franci Petrič. Pri maši bosta sodelovala zbora naše in Moščanske župnije, ter skavti. Ker je to tudi prvi petek v mesecu, bo župnik obiskal bolnike po domovih.

4. april: Oratorijski dan v Mostah.

5. april: Cvetna nedelja. Pri mašah je blagoslov oljčnih vejic in butaric. Po jutranji maši je srečanje za starejše. Ob 16h je maša tudi v DSO Fužine.