SEPTEMBER 2020

VEROUK

Tako kot šolsko leto, se bo tudi veroučno leto začelo v prvih dneh septembra. V nedeljo 6. 9. bo v obeh župnijah maša ob pričetku veroučnega leta (glej obvestila), v ponedeljek in torek pa sestanek za starše in vpis otrok z podelitvijo katekizmov. Z rednim veroukom začnemo v tednu od 14. septembra naprej.

Prispevek za katekizem in liturgični zvezek znaša 15 EUR. Ob tem starše prosimo, da nekaj prispevajo tudi za druge stroške, ki so povezani z veroukom. Pri tem je gotovo največji vezan na ogrevanje v zimskem času. Prispevki so prostovoljni.

Za začetek je gotovo, da bodo imele vse skupine, ki jih vodi župnik, verouk v cerkvi. Ostale skupine, ki se terminsko pokrivajo, pa v večji župnijski dvorani. Upoštevali bomo navodila NIJZ-ja in sproti spremljali spremembe in priporočila.

Še bolj kot sam verouk pa je pomembno, da se ponovno vključite v življenje naše župnije, predvsem z rednimi srečanji pri nedeljskem bogoslužju.

 

BIRMA IN OBHAJILO

V septembru in oktobru bodo potekala intenzivna srečanja s skupinami otrok, ki bi morala že spomladi prejeti zakramente svetega obhajila in birme. V mesecu septembru je najprej na vrsti župnija Fužine, oktobra pa tudi župnija Moste. V obvestilih si poglejte podrobnejši razpored srečanj. Tudi v primeru, da ne bo mogoče organizirati velikih slovesnosti, bomo pripravili podelitev teh zakramentov na določene datume. Morda v manjših skupinah in bolj preprosto. Zagotovo v Mostah ne bo mogoče izvesti skupnega praznovanja na dan birme in svetega obhajila, zato naj vsaka družina pripravi praznovanje za svoje goste.

 

ROMANJE V LURD ODPADE – ROMANJE PO KOROŠKI IN ŠTAJERSKI

Zaradi trenutnih razmer in nejasne situacije glede epidemije in pogojev potovanja, smo se odločili, da romanje v Lurd dokončno odpovemo. Namesto tega pripravljamo tridnevno romanje po Sloveniji – po Štajerski in Koroški. Do 10. septembra se vsi prijavljeni za romanje v Lurd izjasnite, ali sprejemate to »nadomestno« romanje.

PROGRAM ROMANJA:

1. dan, petek, 23. oktober: Ljubljana - Maribor

Odhod iz dogovorjenih krajev ter vožnja v štajersko prestolnico MARIBOR, mesto najstarejše trte na svetu ob reki Dravi, kjer si ogledamo najpomembnejše znamenitosti: Slomškov trg z univerzo in gledališčem, Grajski trg z gradom in kipom sv. Florjana, Trg Svobode, frančiškansko cerkev, moderni Trg Leona Štuklja, obnovljen Glavni trg z rotovžem in kužnim znamenjem, židovski predel s sinagogo,… ob spomeniku se poklonimo generalu Rudolfu Maistru. Na Lentu obiščemo Hišo Stare Trte pred katero raste najstarejša trta na svetu, žametna črnina. V muzeju se seznanimo z vinorodnimi legami ter razvojem vinogradništva na tukajšnjem območju. Sledi obisk ČEBELARJA in predsednika društva za medene pijače. Štajerska slovi tudi po vrhunskih belih vinih, ki jih spoznamo na MERANOVEM, zibelki modernega vinogradništva na Štajerskem. Ob poznem kosilu poskusimo tudi njihova odlična vina. Dobro okrepčani se vrnemo v mesto. Nočitev v hotelu.

2. dan, sobota, 24. oktober: Rogla - Slovenj Gradec – Libeliče – Vuzenica

Vožnja mimo Slovenskih Konjic na zreško Pohorje, kjer so nedavno v osrčju mogočnih pohorskih gozdov na vrhu ROGLE odprli Pot med krošnjami. 1000 metrov dolga pot nas popelje skozi raznoliki gozd do 37 m visokega stolpa s katerega se nam ob lepem vremenu ponudi čudovit razgled na okoliške kraje. Pot nadaljujemo v Mislinjsko dolino do SLOVENJ GRADCA, kjer se bogato izročilo preteklosti odseva v sedanjosti. Staro mestno jedro je ohranilo svojo prvotno zasnovo in je danes pomemben urbanistični spomenik. Ogled mesta in njegovih znamenitosti: farna cerkev sv. Elizabete, kjer imamo mašo, je najstarejša mestna stavba, kjer je vidnih več arhitekturnih slogov od romanike preko gotike, renesanse in baroka, špitalska cerkev sv. Duha, grad Rotenturn ter Glavni trg z rojstno hišo svetovno znanega skladatelja Huga Wolfa. Obiščemo tudi Sokličev muzej. Jakob Soklič, duhovnik, kulturni delavec in zbiratelj je v več kot štiridesetih letih zbral preko 1800 arheoloških, etnoloških in kulturno zgodovinskih predmetov. V muzeju se nahaja tudi knjižnica, ki jo je Soklič podedoval od pisatelja Franca Ksaverja Meška in vsebuje preko 6000 knjižnih enot. V bližini mesta še obiščemo cerkvico sv. Jurija na LEGNU, kjer se nahajajo pomembne arheološke najdbe: staroslovanski grobovi in temelji verjetno najstarejše romanske cerkvice pri nas iz 9./10. stol.

V LIBELIČAH, vasi tik ob slovensko-avstrijski meji si v nekdanjem župnišču preurejenem v muzej,  ogledamo staro učilnico in črno kuhinjo, najpomembnejši del muzejske zbirke pa predstavlja dogajanje ob koroškem plebiscitu pred natančno sto leti, po katerem je bila vas priključena kraljevini SHS. Pri cerkvi sv. Martina je na ogled stara kostnica, v obnovljenem skednju pa bogata zbirka kmečkega orodja. Nadaljevanje poti  mimo Dravograda po Dravski dolini do VUZENICE. Postanek za ogled župnijske cerkve sv. Nikolaja z gotsko zasnovo iz 12. stol. Notranjost krasijo bogate poslikave, vidimo pa tudi nagrobnike in tablo z imeni župnikov od leta 1045 naprej. V starem župnišču si ogledamo stalno razstavo posvečeno A. M. Slomšku, ki je tukaj služboval devet let kot nadžupnik, dekan in šolski upravitelj. Vrnitev v Maribor, večerja v restavraciji. Nočitev.

3. dan, nedelja, 25. oktober: Starše – Ptuj – Ptujska gora

Zjutraj se odpravimo na Dravsko polje v STARŠE, središče prostranega, rodovitnega kmetijskega področja, kjer nam žene iz aktiva kmečkih žena pripravijo sprejem in nas popeljejo na kmetijo na kateri se ukvarjajo s pridelavo mlečnih izdelkov. Pokušina izvrstnih jogurtov, sirov… Nadaljevanje poti do PTUJA, enega najstarejših stalno naseljenih slovenskih mest, z več kot dvatisočletno zgodovino. Med sprehodom po starem mestnem središču si ogledamo minoritski samostan z obnovljeno cerkvijo sv. Petra in Pavla, izjemno lepo mestno hišo, Orfejev spomenik, mestni stolp, proštijsko cerkev sv. Jurija iz 12. stol. z bogato notranjo opremo, ki stoji na mestu prvotne starokrščanske bazilike, dominikanski samostan, sramotilni steber – pranger… V enem največjih slovenskih gradov si ogledamo stalno zbirko, ki med drugim vsebuje srednjeveško orožje in glasbila ter znamenite turkerije,  v nekdanji konjušnici pa tudi tradicionalne pustne maske. Še pogled z grajske ploščadi na slikovito mesto ob Dravi. Sledi obisk ptujske vinske kleti. Štajerska vinorodna pokrajina slovi po vrhunskih belih vinih. Le-te bomo med vodenim ogledom bolje spoznali in skupaj s prigrizkom tudi pokušali. Vožnja na PTUJSKO GORO. Že od daleč nas na vrhu 352 m visokega griča pozdravi veličastna gotska cerkev, Marijino božjepotno svetišče, biser slovenske gotike in najlepši slovenski kulturni spomenik. Z zaključno romarsko mašo ter ogledom filma o Ptujski gori in baziliki sklenemo naše romarsko popotovanje. Vrnitev v kraje odhoda.

CENA:  169 EUR (40 oseb),  189 EUR (30 oseb) ter koriščenje turističnega bona v vrednosti 90 EUR (na osebo v dvoposteljni sobi); REDNA CENA: 259 EUR (40 oseb),  279 EUR (30 oseb)                                      

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 2 nočitvi z zajtrkom v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, vstopnina v Hišo stare trte, obisk in degustacija pri čebelarju, pozno kosilo in degustacija vina, pot med krošnjami, vstopnina v Sokličev muzej in muzej v Libeličah, večerja, degustacija jogurtov in sira, vstopnina na Ptujski grad in degustacija v vinski kleti, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

 

KOLPA 2020

Izjave nekaterih udeležencev po končanem počitniškem tednu.

Ta teden na Kolpi mi je bil zelo všeč. Velika hvala župniku, ker se spravi vse to organizirat. Potem velika hvala kuharici, ki odlično skuha in ji uspe, da so tudi tiste jedi, ki jih nihče ne mara, dobre. ☺ Ugotovila sem, da nas ta teden zelo poveže in se na njem veliko bolje spoznamo. To je bil eden najlepših in najboljših tednov v mojem življenju. Že od lani sem komaj čakala na Kolpo, ker je bilo v Sečovljah tako super.  (Lucija)

Na Kolpi smo se imeli zelo zabavno, ker smo se veliko igrali in plavali. Imeli smo tudi zadolžitve, ki so bile življenjske, a zabavne. Všeč mi je bilo tudi to, da smo se približali veri. (Gašper)

Zelo mi je bilo všeč, ker sem lahko pomagal pri kuhanju. (Karel)

Kot veste, smo bili na Kolpi. Imeli smo se zelo dobro. Najboljši del mi je bil, ko smo pobijali komarje. (Luka)

Dobro sem se imel pri plavanju, nogometu. Kuharica Mija je zelo dobro kuhala. Šli smo se veliko dobrih iger. Dobro je bilo, ker smo se ponoči smejali, čeprav se ne bi smeli. (Leo)

Odlično, ker smo imeli zelo dobre obroke in smo se veliko kopali. (Aljaž)

Meni je bil ta teden na Kolpi eden izmed najboljših tednov, ki sem jih preživela. Všeč mi je bilo to, da… (šala), vse mi je bilo dobro, ne dobro, odlično. Seveda pa ne morem izpustiti kuharice, ki je cel teden kuhala za nas. In še zahvalila bi se vsem animatorjem, ker so bili potrpežljivi in polepšali ste mi teden. (Iva)

Ta teden sem preživela zelo lepo. Vsak dan je zelo hitro mineval, ker sem ga na polno uživala. Hrana je bila odlična in seveda družba tudi. Dolgčas mi ni bilo niti en trenutek, ker se je vedno našlo nekaj za početi. Zelo sem uživala v kopanju, igranju družabnih iger (Halli Gallia), spanju in seveda tudi sprehodih in lizanju sladoleda. Posebna zahvala pa gre župniku, kuharici (in pomočnikom), seveda pa tudi animatorjem. Naslednje leto bi z veseljem ponovila. (Gaja)

Na Kolpi mi je bilo všeč, ker sem imel veliko, oziroma skoz prosti čas. (Luka)