OKTOBER 2020

MOLITEV ROŽNEGA VENCA

Začenjamo mesec oktober, ki je v tradiciji katoliške Cerkve marijanski mesec in zaznamovan z molitvijo rožnega venca. Za uvod v ta mesec podajam nekaj besed sv. Janeza Pavla II., ki jih je zapisal kot uvod v svoje apostolsko pismo Rožni venec Device Marije leta 2002.

Rožni venec Device Marije (Rosarium Virginis Mariae), ki se je postopoma razvil v drugem tisočletju ob navdihovanju Božjega Duha, je priljubljena molitev mnogih svetnikov in jo je priporočalo cerkveno učiteljstvo. V svoji preprostosti in globini ostaja rožni venec tudi v pravkar začetem tretjem tisočletju zelo pomembna molitev, določena, da obrodi sadove svetosti. Ta molitev se dobro uvršča v duhovno pot krščanstva, ki po dva tisoč letih ni izgubilo ničesar od svoje prvotne svežine in ki ga Božji Duh spodbuja, »naj odrine na globoko« (»duc in altum!«), da bi svetu znova in znova oznanjalo Kristusa, še več, da bi vpijoč »razglašalo« Kristusa kot Gospoda in Odrešenika, kot »pot, resnico in življenje« (Jn 14,6), kot »cilj človeške zgodovine, točko, v katero se stekajo vsa hrepenenja zgodovine in civilizacije«.

Dejansko je rožni venec, čeprav ga zaznamuje marijanskost, kar najgloblje kristološka molitev. V treznosti svojih prvin zedinja v sebi globino celotnega evangeljskega oznanila in je hkrati njegov povzetek. V njem odmeva Marijina molitev, njen nenehni magnifikat za odrešenjsko učlovečenje, ki se je začelo v njenem deviškem naročju. Krščansko ljudstvo se z rožnim vencem podaja v Marijino šolo, da bi se dalo uvesti v premišljevanje lepote Kristusovega obličja in v izkustvo globine njegove ljubezni. V premišljevanju skrivnosti rožnega venca verujoči zajema polnost milosti, ki jih prejema tako rekoč iz rok Odrešenikove Matere.

BESEDE SV. GREGORJA VELIKEGA O OZNANJEVANJU

Sin človekov, naredil sem te za čuvaja v Izraelovi hiši. Moramo premisliti, da Gospod tega, ki ga pošilja oznanjat, imenuje čuvaja. Čuvaj stoji namreč vedno na višini, da bi že od daleč videl, kaj se bo zgodilo. In kdorkoli je postavljen za čuvaja naroda, mora v življenju stati visoko, da bo mogel koristiti s svojo previdnostjo.

O kako težko mi je to, kar govorim, kajti s temi besedami ranim sebe. Moj jezik namreč ne oznanja, kar bi bilo primerno, in tudi življenje ne sledi besedam, kakor bi bilo potrebno.

Ne tajim, da sem kriv, vidim svojo mlačnost in malomarnost. Mogoče bo že samo priznanje krivde veljalo pri dobrem sodniku kot prošnja za odpuščanje. Ko sem namreč bil v samostanu, sem se mogel varovati praznih pogovorov in ohranjati skoraj trajno zbranost za molitev. Ko pa sem prevzel pastoralno breme, se duh ne more trajno zbrati v sebi, ker je na mnoge načine razdeljen.

Prisiljen sem namreč razpravljati enkrat o zadevah Cerkva, drugič o zadevah samostanov, pogosto presojati življenje in dejanja posameznikov, potem zopet ščititi kakšne zadeve občanov, ali zdihovati zaradi barbarskih oboroženih napadov in trepetati v strahu pred volkovi, ki zalezujejo zaupano mi čredo. Poleg tega moram prevzemati tudi skrb za imetje, da bi ne bili brez pomoči tisti, ki morajo živeti po redovnih pravilih. Večkrat moram mirno prenašati nadlogo roparjev ali se jim postaviti v bran s potrpežljivo ljubeznijo, za katero si moramo prizadevati.

Ker je tako duh razdeljen na toliko pomembnih stvari, ki jih mora razmisliti, kdaj naj se potem povrne v sebe, da se ves zbere  za oznanjevanje in ne zanemari dolžnosti, da oznanja besedo? Ker sem pa zaradi službene dolžnosti pogosto v družbi s svetnimi ljudmi, tu in tam popuščam v brzdanju jezika. Kajti če se zvesto držim svojega strogega sklepa, vem, da bodo slabotnejši bežali od mene, in jih ne bom nikakor pripeljal do tistega, kar želim. Zato se pogosto zgodi, da poslušam njihove nekoristne pogovore. Toda, ker sem tudi sam slaboten in me nekoliko privlačijo nekoristni pogovori, prav rad začenjam govoriti o tem, česar v začetku nisem rad poslušal; in vleče me ležati tam, kamor se mi je gnusilo pasti.

Kdo sem torej jaz ali kakšen čuvaj sem, ki ne ustrezam vzvišenosti svojega dela, temveč ležim v nižini svoje slabosti?

Toda Stvarnik in Odrešenik človeškega rodu mi more kljub moji nevrednosti podeliti, da bom znal prav živeti in znal tudi prav govoriti, saj se iz ljubezni do njega ves posvečam oznanjevanju njegove besede.

(Iz homilij sv. Gregorja Velikega, papeža, o knjigi preroka Ezekijela.)

Verjetno se marsikdo med nami lahko najde v teh beseda papeža Gregorja. Iskreno priznanje nedoslednosti. Vendar kljub vsemu, na začetku novega pastoralnega leta pogumno stopimo na pot oznanjevanja, v župniji, v naši družini, v družbi, kjer živimo. Ker nas je Gospod postavil za čuvaje današnje generacije.

 

SREČANJA ŽUPNIJSKIH SKUPIN

V času korona virusa, ko v družbi in tudi v Cerkvi veljajo posebna preventivna navodila obnašanja, se bomo tudi v vseh manjših skupinah, ki delujejo v naših župnijah, prilagodili trenutnim razmeram. Vsaka skupina, glede na svoje člane, si organizira primeren način srečevanja. Mogoče je fizično srečevanje v primernih večjih prostorih ali srečevanje preko različnih spletnih povezav, ki jih sodobna medijska tehnika omogoča. Pri fizičnih srečanjih se držimo osnovnih pravil razkuževanja rok, nošenja maske in spoštovanja ustreznega razmaka med udeleženci. Priporočeno je, da se v tem času ne organizira pogostitev.

Ker je težko kar koli v naprej organizirati, bo potrebno več sprotnega dogovarjanja in obveščanja. Bodimo tudi pozorni do članov, ki se iz kakršnih koli vzrokov, srečanj ne bodo mogli udeleževati. Predvsem pa vabim k večji potrpežljivosti in razumevanju, saj smo verjetno vsi v teh okoliščinah nekoliko zmedeni in negotovi.

(župnik Simon)

DAN ZAKONCEV – LETOŠNJI JUBILANTI

V novembru bomo pripravili nedeljo, ko boste lahko zakonci obnovili svoje zakonske obljube in se Bogu zahvalili za skupno življenje. Posebej vabimo tiste, ki ste v letošnjem letu obhajali kakšen »okrogli« jubilej, 5., 10., 15., 20…. letnico poroke. Taki pari naj se v oktobru javijo župniku, da bomo lažje organizirali zahvalni dan.

Na Fužinah bo tako, že tradicionalno praznovanje na Zahvalno nedeljo 8. novembra ob 8h.

V Mostah letos to organiziramo prvič (vsaj glede na zadnja leta). Posebna maša za zakonce bo v nedeljo 15. novembra ob 9.30.

Hkrati vse zakonce obveščamo, da smo se uspeli dogovoriti za prihodnje duhovne vaje z g. Stankom Gerijolom, ki bodo od 10. do 12. septembra 2021. Kraj še ni določen. Glede na dosedanje zelo pozitivne odmeve si ta termin rezervirajte.

MOLITEV ZA POKOJNE

Proti koncu meseca oktobra bomo spet začeli zbirati vaše prošnje za molitev za pokojne. Te molitve bomo imeli razdeljene po posameznih dneh skozi ves mesec november. V cerkvi bodo na voljo posebni lističi, na katere boste zapisali imena vaših rajnih. Kasneje bomo izdelali spiske po dnevih, ki bodo objavljeni na župnijski oglasni deski. Tako boste lahko prišli k maši takrat, ko bo molitev za vaše rajne.

Tudi s takim spominom na pokojne izražamo svojo vero v »občestvo svetih«, ki je občestvo nas živih in vseh, ki so že prestopili prag večnega življenja. Vera v vstalega Jezusa nam omogoča doživljanje te povezave, ki gre preko smrti.

Iz denarnih darov, ki jih ob tem darujete, kasneje opravimo še kar nekaj svetih maš za vse naše pokojne.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

2. oktober: Župnik bo čez dan obiskal bolnike po domovih.

3. oktober: Izlet animatorjev in mladincev.

4. oktober: Rožnovenska nedelja. Pri mašah bo nabirka za Petrov novčič, papežev sklad, iz katerega financira razne dobrodelne projekte po svetu. Skavti bodo imeli posebno srečanje, na katerem bodo tudi obljube novih članov po posameznih vejah. Informacije o srečanju pošljejo voditelji.

12. oktober: Po maši bo srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Tudi tokrat bo srečanje v cerkvi, brez pogostitve na koncu. Pogledali bomo dokumentarni film o blaženem Alojziju Grozdetu Srce se ne boji  in predstavili njegove pesmi in biografijo o njem.

12. – 18. oktober: Intenzivna priprava na sveto birmo in prvo sveto obhajilo. Poleg vsakodnevnega sodelovanja pri maši bo v četrtek 15. 10. ob 16.00 sveta spoved za otroke in za ostale družinske člane. En dan si bomo vzeli čas tudi za kratko praktično vajo za slovesnost.

14. oktober: Ob 17h bo srečanje birmancev in staršev z birmovalcem, g. škofom Antonom Jamnikom. Med mašo ob 18h bo tudi priložnost za sveto spoved. Po maši se bo nadškof srečal še s člani ŽPS in ostalimi župnijskimi sodelavci (gospodarski svet in ključarji, bralci, delivci obhajila, predstavniki mladih in ostalih skupin).

16. oktober: Srečanje 2. zakonske skupine ob 20h v cerkvi.

18. oktobra: Ob 9.30 (verjetno!!!, lahko pa tudi ob 11h, odvisno od razmer) bo slovesnost prvega sv. obhajila in birme. Ker je to tudi misijonska nedelja, bo pri mašah nabirka za naše misijonarje.

22. oktober: Ob 20h bo v cerkvi srečanje Župnijskega pastoralnega sveta v stari sestavi, saj je bil zaradi epidemije izbor novih članov začasno preložen za eno leto.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

1. oktober: Sestanek Karitas ob 20h v dvorani. V cerkvi bo izpostavljeno Najsvetejše do 22h.  

2. oktober: Župnik bo čez dan obiskal bolnike po domovih. Ob 20h bo sestanek odbora za prenovo cerkve.

4. oktober: Rožnovenska nedelja. Pri mašah bo nabirka za Petrov novčič, papežev sklad, iz katerega financira razne dobrodelne projekte po svetu. Skavti bodo imeli posebno srečanje, na katerem bodo tudi obljube novih članov po posameznih vejah. Informacije o srečanju pošljejo voditelji.

5. oktober: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

6. – 11. oktober: Intenzivna priprava na sveto birmo. Poleg vsakodnevnega sodelovanja pri maši bo v četrtek 8. 10. ob 17.00 sveta spoved za birmance in za ostale družinske člane. En dan si bomo vzeli čas tudi za kratko praktično vajo za slovesnost.

7. oktober: Ob 18h bo srečanje birmancev in staršev z birmovalcem, g. nadškofom Stanislavom Zoretom. Med mašo ob 19h bo tudi priložnost za sveto spoved. Po maši se bo nadškof srečal še s člani ŽPS in ostalimi župnijskimi sodelavci (gospodarski svet, bralci, delivci obhajila, predstavniki skavtov in ostalih skupin).

11. oktober: Ob 10h (verjetno!!!) bo slovesnost birme.

15. oktober: Ob 20h bo v cerkvi srečanje Župnijskega pastoralnega sveta v stari sestavi, saj je bil zaradi epidemije izbor novih članov začasno preložen za eno leto.

18. oktobra: Danes je misijonska nedelja, zato bo pri mašah nabirka za naše misijonarje.