APRIL 2021

ŽIVLJENJE NAŠIH ŽUPNIJ V ČASU EPIDEMIJE

V zadnjem letu je naše osebno in družbeno življenje močno zaznamovala epidemija korona virusa. Zaradi različnih zaščitnih ukrepov je bilo oteženo ali celo popolnoma onemogočeno tudi versko življenje v župnijah. Kar nekaj mesecev ni izšel župnijski list, ker je bilo težko kar koli napovedovati in organizirati. Podobno kot pouk v šolah, je bila tudi župnijska kateheza močno okrnjena. Razne skupine so bile brez srečanj ali pa so jih organizirale po spletnih povezavah. Nekaj časa je bilo celo onemogočeno sodelovanje vernikov pri zakramentih.

Upajmo, da se počasi končuje to nenavadno obdobje in bomo lahko ponovno zaživeli tudi cerkveno življenje v polnosti. K takšnemu upanju nas spodbuja tudi temeljni krščanski praznik Velike noči, ki ga te dni praznujemo.

Hvala vsem župljanom, ki ste bili v tem času na različne načine povezani z občestvom, ste skrbeli za potrebe župnij in bodrili drug drugega.

 

VELIKONOČNA POSLANICA SLOVENSKIH ŠKOFOV 2021

Enkrat v blagodejnosti, sedaj v preizkušnjah – še zmeraj pa je tu velika noč

V prečudoviti moči velike noči hodimo tudi Slovenci od postaje do postaje mejnikov – enkrat v blagodejnosti, drugič v preizkušnjah –, da bi ohranili življenje in mladim omogočili dostojno prihodnost.

Zaradi neuničljivega upanja smo se pred tridesetimi leti odločili za samostojno Slovenijo. To smo hoteli, ker smo tega vredni.

Že dobro leto pa premagujemo velike težave zaradi epidemije novega virusa. Kaj nas še čaka, ne moremo vedeti. Eno je gotovo: dobrotnost, solidarnost in služenje, ki jih hvaležno občudujemo pri varuhih zdravja in blagostanja, molitve in bogoslužij, še zmeraj hodijo med nami kot angelski znanilci vstajenja. Ti dobrotniki nam ohranjajo upanje.

Mnogi naši bližnji so že morali napraviti zadnjo stopinjo – do groba. Čeprav smo žalostni, svoja hrepenenja po nesmrtnosti utemeljujemo na veliki noči, ker verujemo, da se vse preizkušnje stekajo v Kristusovo zmago nad smrtjo.

Škof dr. Jožef Smej je zmeraj opogumljal: »Skrivnosti trpečih src ne poznajo zatona. Odrešilne so in zato tudi večne.«

V tej zaupljivi veri škofje voščimo blagoslovljeno veliko noč vsem prebivalcem Slovenije, zamejcem in tistim, ki živite v tujini; posebej pa bolnim in trpečim.

msgr. dr. Peter Štumpf SDB, murskosoboški škof

Temu voščilu se pridružujemo tudi vaši duhovniki: Simon, Toni in Zygmunt

 

LETO SV. JOŽEFA IN LETO DRUŽINE

V spomin na 150 letnico razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve je papež Frančišek razglasil leto Sv. Jožefa. To leto, razglašeno z apostolskim pismom Patris corde (Z očetovskim srcem), traja od 8. decembra 2020 do 8. decembra 2021. Pismo je objavljeno tudi v slovenščini.

Pismo spremlja dekret Apostolske penitenciarije, ki razglaša s tem povezano podelitev »daru posebnih odpustkov«. Posebna pojasnila so dana za dneve, ki so tradicionalno posvečeni spominu Marijinega ženina, kot sta 19. marec in 1. maj, ter za bolne in ostarele »v sedanjih izrednih zdravstvenih razmerah«.

Na letošnji praznik sv. Jožefa pa se je začelo leto družine Amoris laetitia, ki sovpada s peto obletnico izdaje apostolske spodbude Amoris Laetitia. Sklenilo se bo 26. junija 2022, ko bo v Rimu potekalo deseto svetovno srečanje družin.

Pet let od izdaje omenjenega dokumenta predstavlja spodbudo za vso Cerkev, da vzame v roke to besedilo. Cerkvena navodila je namreč treba poznati, jih sprejeti in spremeniti v prakso. V tem letu imamo torej priložnost, da vsem bolje predstavimo bogastvo apostolske spodbude, ki vsebuje besede poguma, spodbude, razmišljanja, v širšem smislu pa vsebuje predloge za pastoralne poti, tudi praktične.

Pandemija je pustila težke posledice na milijone osebam. A ravno družina, čeprav je bila močno prizadeta pod različnimi vidiki, je ponovno pokazala svoj obraz »varovalke življenja«, kot je to bil tudi sv. Jožef. Družina ostaja za vedno 'varovalka' naših najbolj pristnih in izvornih odnosov, ki se rojevajo iz ljubezni in nam pomagajo zoreti kot osebe.

 

Molitev k sv. Jožefu

Pozdravljen, Odrešenikov varuh

in ženin Device Marije.

Tebi je Bog zaupal svojega Sina;

vate je zaupala Marija;

s teboj je Kristus postal človek.

Blaženi Jožef, tudi za nas se pokaži očetovski,

vodi nas na poti življenja.

Izprosi nam milost, usmiljenje in pogum

ter nas brani vsakega zla. Amen.

(papež Frančišek)

 

PREDVIDENI DOGODKI ZA OTROKE

Kljub temu, da je še vedno težko načrtovati dogodke v naslednjih mesecih, moramo vsaj okvirno postaviti neke datume. Potrudili se bomo, da z naše strani vse pripravimo, potem pa se bomo prilagajali takratnim razmeram.

BIRMA IN PRVO OBHAJILO V MOSTAH:

Ker nam žal že celo leto ni uspelo izpeljati teh slovesnosti, smo nove termine postavili v letošnji maj. Najprej bo škof Anton Jamnik vodil obred birme v nedeljo 9. maja ob 11h. V tednu pred tem, bo za birmance kratka duhovna priprava in priložnost za spoved.

En teden kasneje, 16. maja bomo pripravili prvo sveto obhajilo za lanske in letošnje prvoobhajance (3. in 4. razred). Tudi ta slovesnost bo ob 11h. Pred tem bo prva sveta spoved v petek 14. maja ob 17h.

Oboje bo torej rezervirano samo za slavljence in njihove družine, zato tudi posebna ura slovesnosti.

ORATORIJI:

Mladi animatorji v obeh župnijah pripravljajo program za letošnji poletni oratorij. Prijavnice boste pravočasno našli v župnijski cerkvi ali na spletni strani župnije.

Na Fužinah bo oratorij od ponedeljka do petka, 28. junij do 2. julij 2021.

V Mostah oratorij predvidevamo na koncu avgusta, od ponedeljka 23. 8. do nedelje 29. 8.

POČITNIŠKI TEDEN:

Rezervirali smo prostor in termin v župniji Podzemelj (ob reki Kolpi). Začetek bo v nedeljo 11. julija popoldne, končali pa bomo v soboto 17. julija s kosilom. Prostora je samo za 35 udeležencev. Tudi za ta teden bomo v juniju pripravili prijavnice.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

Program velikonočnih praznikov (ZA VSE MAŠE OD CVETNE NEDELJE DO VKLJUČNO VELIKE NOČI JE POTREBNA PRIJAVA – V CERKVI JE LAHKO NAENKRAT NAVZOČIH SAMO 30 OSEB/DRUŽIN)

28. marec: Cvetna nedelja – maše ob 8.00, 9.30 in 11.00. Pri vseh mašah bo blagoslov zelenja in butaric.

29. marec: Redni verouk, razen za 1. in 2. razred.

30. marec: V dopoldanskem času bo župnik obiskal bolnike po domovih.

1. april: Veliki četrtek – sveta maša ob 18.00.

2. april: Veliki petek – križev pot ob 15.00; obredi velikega petka ob 18.00.

3. april: Velika sobota – blagoslov ognja ob 7.00; od 9.00 do 12.00 bo cerkev odprta za osebno molitev pri božjem grobu; velikonočna vigilija ob 18h (tudi blagoslov jedi).

POSEBNEGA BLAGOSLOVA VELIKONOČNIH JEDI NE BO!

4. april: Velika noč – maše ob 8.00, 9.30 in 11.00 (pri vseh mašah tudi blagoslov jedi).

5. april: Velikonočni ponedeljek – maše ob 8.00 in 9.30. Verouka ni.

KDOR SE NE BO MOGEL UDELEŽITI OBREDOV V CERKVI, BO LAHKO V ŽIVO SPREMLJAL PRENOS PO APLIKACIJI FACEBOOK (kanal: Simon Kvaternik ali Župnija Ljubljana Moste):

Veliki četrtek ob 18h (iz Most).

Veliki petek ob 15h (križev pot) in ob 18h (iz Most).

Velika sobota ob 19h (iz Fužin).

Velika noč ob 8h (iz Fužin).

Velikonočni ponedeljek ob 9.30 (iz Most).

Za ostala srečanja se skupine dogovorijo same glede na epidemiološke razmere.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

Program velikonočnih praznikov (ZA VSE MAŠE OD CVETNE NEDELJE DO VKLJUČNO VELIKE NOČI JE POTREBNA PRIJAVA – V CERKVI JE LAHKO NAENKRAT NAVZOČIH SAMO 14 OSEB/DRUŽIN)

28. marec: Cvetna nedelja – maše ob 8.00, 9.00, 10.00, 11.00 in 19.00. Pri vseh mašah bo blagoslov zelenja in butaric.

29. marec: V dopoldanskem času bo župnik obiskal bolnike po domovih. Po maši bomo pripravili »božji grob«.

30. in 31. marec: Ni verouka.

1. april: Veliki četrtek – sveta maša ob 19.00.

2. april: Veliki petek – obredi velikega petka ob 19.00.

3. april: Velika sobota – blagoslov ognja ob 7.00; od 9.00 do 12.00 bo cerkev odprta za osebno molitev pri božjem grobu; velikonočna vigilija ob 19h (tudi blagoslov jedi).

POSEBNEGA BLAGOSLOVA VELIKONOČNIH JEDI NE BO!

4. april: Velika noč – maše ob 8.00, 9.00, 10.00, 11.00 in 19.00 (pri vseh mašah tudi blagoslov jedi).

5. april: Velikonočni ponedeljek – maše ob 8.00 in 11.00.

KDOR SE NE BO MOGEL UDELEŽITI OBREDOV V CERKVI, BO LAHKO V ŽIVO SPREMLJAL PRENOS PO APLIKACIJI FACEBOOK (kanal: Simon Kvaternik ali Župnija Ljubljana Moste):

Veliki četrtek ob 18h (iz Most).

Veliki petek ob 15h (križev pot) in ob 18h (iz Most).

Velika sobota ob 19h (iz Fužin).

Velika noč ob 8h (iz Fužin).

Velikonočni ponedeljek ob 9.30 (iz Most).

6. in 7. april: Nadaljuje se redni verouk.

8. april: Po maši bo češčenje do 20.30. Ob 19.30 je sestanek Karitas.

9. april: Zoom srečanje 4. zakonske skupine.

12. april: Zoom srečanje 2. zakonske skupine.

Za ostala srečanja se skupine dogovorijo same glede na epidemiološke razmere.

POJASNILO: V času epidemije župnijski listič ni izšel v aprilu, maju, novembru in decembru leta 2020, ter januarja, februarja in marca 2021.