LISTIČ SEPTEMBER 2021

URNIK VEROUKA 2021/2022

FUŽINE (vse skupine vodi župnik)

TOREK:

15.00 – 8. in 9. razred

16.00 – 4. in 5. razred

17.00 – 3. razred

 

SREDA:

15.00 – 7. razred

16.00 – 6. razred

17.00 – 2. razred

18.00 – 1. razred

 

MOSTE

1. razred: ponedeljek ob 17h (katehetinja Alenka Lučka Črtanec)

2. in 3. razred: ponedeljek ob 17h (župnik)

4. in 5. razred: torek ob 17h (katehetinja Ema Kregar)

6. in 7. razred: torek ob 18h (katehetinja Ema Kregar)

8. in 9. razred: ponedeljek ob 16h (župnik)

 

Začetek verouka bo v nedeljo 5. septembra s sveto mašo: v Mostah ob 9.30 in na Fužinah ob 11.00. Povabljene družine s svojimi otroki.

Sestanki za starše, vpis, prevzem katekizmov in ostali dogovori za verouk pa bodo:

  • v Mostah, v ponedeljek 6. septembra ob 18h (maša + sestanek),
  • na Fužinah, v torek 7. septembra ob 19h (maša + sestanek).

Prvo veroučno srečanje za otroke bo v tednu od 13. septembra naprej. Vse skupine, ki jih vodi župnik, bodo tudi letos imele srečanja v cerkvi. Še vedno je pri srečanjih v zaprtih prostorih obvezna uporaba maske.

 

PAPEŽ O MOLITVI

Cerkev je velika šola molitve. Mnogi med nami so se naučili zlogovati prve molitve na kolenih staršev in starih staršev. Morda imamo spomin na mamo ali očeta, kako nas učita recitirati molitve pred spanjem. Ti trenutki zbranosti so pogosto tisti, ko starši slišijo od otrok kakšno osebno zaupanje in jim lahko dajo nasvet, navdihnjen po evangeliju. Pozneje na poti odraščanja pride do drugih srečanj, z drugimi pričevalci in učitelji molitve (prim. Katekizem katoliške Cerkve, 2686-2687). Prav je, da se jih spomnimo.

Življenje župnije in vsake krščanske skupnosti narekujejo bogoslužni časi in skupne molitve. Zavemo se, da je tisti dar, ki smo ga v otroštvu s preprostostjo prejeli, velika in zelo bogata dediščina ter da je izkušnjo molitve treba vedno poglobiti (prim. KKC, 2688). Oblačilo vere ni poškrobljeno, razvija se z nami; ni togo, raste; tudi preko trenutkov kriz in vstajenj. Še več: ni mogoče rasti brez trenutkov krize, kajti kriza omogoča rast. Za rast je nujno vstopiti v krizo. Dih vere je molitev: rastemo v veri toliko, kolikor se naučimo moliti. Po določenih življenjskih obdobjih se zavemo, da brez vere ne bi mogli ničesar in da je molitev bila naša moč. Ne samo osebna molitev, ampak tudi molitev bratov in sester ter skupnosti, ki nas spremljajo in podpirajo, ljudi, ki nas poznajo in ki jih prosimo, naj molijo za nas.

(papež Frančišek)

URADNE URE

Od začetka septembra bo nekoliko spremenjen urnik uradnih ur v obeh župnijah. Ker je malo pisarniških opravil in ker smo duhovniki neprekinjeno dostopni po telefonu, je dovolj, če imamo vsak teden samo eno uro dežurstva v pisarni.

V Mostah: vsak ponedeljek po večerni sveti maši (18.30 – 19.30).

Na Fužinah: vsak torek od 18.00 do 19.00.

Sicer pa se lahko marsikaj dogovorimo in rešimo vsak dan pred ali po maši.

 

SKUPNOST SVETEGA JOŽEFA – 20 LET

V mesecu oktobru bomo obeležili 20-letnico srečevanj v skupnosti sv. Jožefa. V gosteh bomo imeli gospoda Milana Knepa, ki je bil med pobudniki ustanovitve skupnosti, ker je kot župnik ugotovil, da starejši v župniji nimajo primernega mesta srečanj in poglabljanja v veri. Družimo se ob mesečnih srečanjih (drugi ponedeljek v mesecu). Začnemo z večerno sveto mašo, nadaljujemo pa z druženjem ob filmih, popotovanjih ob slikah, pesmih in glasbi,  z gosti, ki nam s svojo besedo širijo obzorja in poglabljajo vero. Zaključimo z agape (v času Covida-19 smo se temu odpovedali in imamo srečanje v cerkvi).  V mesecu septembru bo naša gostja sestra Tina Čerin. Predstavila nam bo svoje življenjsko izkušnjo, delo v Zavodu Živim in v Družini Kristusa Odrešenika. V mesecu decembru nas vedno obišče sv. Miklavž. Organizirali smo tudi številna lepa in zanimiva romanja.

Vabimo, da se nam pridružite na obeh srečanjih, pa tudi v naprej. Veseli bomo vsakega novega člana iz obeh župnij ali pa tudi od drugod. Na osrednji del srečanja vedno povabljeni tudi župljani obeh župnij, ki niste člani skupnosti.

6. 9. (18.30) - po večerni sv. maši sestanek Glavnega odbora Skupnosti sv. Jožefa v molilnici

13. 9. (18.30) - srečanje Skupnosti sv. Jožefa s sestro Tino Čerin v cerkvi

11. 10. (18.30) - srečanje Skupnosti sv. Jožefa ob 20-letnici z g. Milanom Knepom, ki bo tudi vodil zahvalno bogoslužje ob 18. uri

16. 10. Enodnevno romanje. Rezervirajte si termin. Katere kraje bomo obiskali, še ni znano, ker smo še v dogovorih. Če se epidemiološko stanje ne bo hudo poslabšalo, bodo verjetno veljali trenutni splošni pogoji glede skupinskih prireditev (PCT potrdilo, maske v zaprtih prostorih). O programu vas bomo obvestili sredi septembra.

 

PRIPOROČAMO V BRANJE

Ann Voskamp, Tisoč darov, Družina 2018: Živeti bolj polno prav tam, kjer ste. Otopelost, žalost, bolezni, naglica, obveznosti … Vse to je zarezalo v srce Ann Voscamp, Kanadčanke, kmetove žene in matere šestih otrok. Tudi Ann je zahrepenela po sreči, svobodi in lepoti. Ugotovila je, da je polno življenje mogoče prav tam, kjer je. Kjerkoli že je vsak od nas. Ni treba po nakupih, ni treba na potovanje. Ključ do polnega življenja je našla v zahvaljevanju. Zahvaljevanje rodi radost in nam dá moč, da se spoprimemo s težavami in se veselimo v dobrem. Eucharisteo, zahvaljujem se.

Silva Matos, Izviri vedrine, Družina 2020: Silva Matos je univ. diplomirana psihologinja in terapevtka. Je tudi avtorica številnih knjig: Spodbujanje ustvarjalnosti (1994), Utrinki življenja (2012), Ustvarjalni ogenj je v vsakem človeku (2014) in Nevidne vezi (2018).
Silva Matos je človekoljub, ki je svojo življenjsko pot posvetila odnosom. Za seboj ima bogato poklicno pot. Bila je voditeljica številnih seminarjev, predavanj, delavnic, danes pa se posveča predvsem ljudem v stiski, jim pomaga in jih spodbuja k ustvarjanju dobrih medčloveških odnosov ter svetuje o možnostih za razvoj lepšega, smiselnega, bolj odprtega in polnega načina življenja.
V pričujoči knjigi Izviri vedrine piše o sebi, o ljudeh, ki jih ima rada, o ustvarjalnosti človeka, ki išče, njegovi tenkočutnosti in spoštovanju, o njegovem hrepenenju po tem, kar je, o odnosih, lepoti in grenkobi življenja, razvoju duha, in nenazadnje o ljubezni, ki premaga vse in pomirja dušo.

Gary Chapman in Jennifer Thomas, 5 jezikov odpuščanja, Družina 2018: Dr. Gary Champan, avtor znamenite knjige Pet jezikov ljubezni, in zakonska svetovalka dr. Jennifer Thomas sta odkrila, da se razlikujemo po tem, kakšnemu opravičilu zares verjamemo. Ugotovila sta, da govorimo pet jezikov odpuščanja:

• IZRAŽANJE OBŽALOVANJA – »Žal mi je.«

• SPREJEMANJE ODGOVORNOSTI – »Napak sem ravnal.«

• POVRAČILO – »Kako lahko to popravim?«

• ISKRENO KESANJE – »Potrudil se bom, da tega ne bom več storil.«

• PROŠNJA ZA ODPUŠČANJE – »Mi boš odpustil, prosim?«

Ob tej knjigi se boste naučili izraziti opravičilo v jeziku, ki ga najbolje razume vaša ljubljena oseba. Prepoznali pa boste tudi, kateri način opravičevanja je najbližji vam. Razumevanje in uporaba petih jezikov odpuščanja vam bosta pomagala izboljšati vse vaše odnose.

 

OBVESTILA – Ljubljana Moste

3. september: Na prvi petek v mesecu bo župnik obiskal bolnike.

5. september: Ob 9.30 bomo s sveto mašo začeli letošnje veroučno leto.

6. september: Srečanje za starše vseh veroučencev in vpis k verouku. Začeli bomo s sveto mašo ob 18h, po maši pa bo še krajši sestanek. Prevzeli boste katekizme za otroke in oddali svoj prispevek za katekizme in ostale stroške verouka. (glej prispevek o urniku verouka). Po maši bo tudi sestanek glavnega odbora skupnosti sv. Jožefa – v molilnici.

8. september: Praznik Rojstva Device Marije – Mali Šmaren. Maša bo ob 18.00. Po maši je še srečanje bralske skupine.

11. september: Na Brezjah bo škofijski molitveni dan za duhovne poklice. Zaradi negotovih razmer tudi letos ne bo organiziranega skupnega prevoza.

13. september: Srečanje Skupnosti sv. Jožefa. (podrobneje glej v posebnem prispevku)

15. september: Po maši bo srečanje biblične skupine.

16. september: Ob 20h bo v Marijini dvorani srečanje članov Župnijskega pastoralnega sveta (še vedno v stari sestavi).

18. september: V Stični bo potekalo tradicionalno srečanje mladih iz vse Slovenije. Informacije dobite na njihovi spletni strani.

24. – 26. september: V Ilirski Bistrici bodo potekale duhovne vaje za zakonske pare, ki jih bo vodil dr. Stanko Gerjol.

29. september: Na Fužinah bo zanimivo in koristno predavanje dr. Mihe Kramlija: Močni starši – stabilni otroci, ki ga organizira župnijska Karitas. Predavatelja smo že imeli v gosteh pred dvema letoma in takratni odziv je bil zelo dober. Izkoristimo tudi to priložnost. Predavanje bo v cerkvi ob 19.30.

1. oktober: Na prvi petek v mesecu bo župnik obiskal bolnike.

 

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

2. september: Po maši bo v cerkvi možnost osebne molitve do 22h. Sestanek Karitas bo takoj po maši v župnijski dvorani.

3. september: Na prvi petek v mesecu bo župnik obiskal bolnike.

4. september: Pri Aljaževem domu v Vratih bo ob 16h maša za + Roka Ružiča.

5. september: Ob 11h bomo s sveto mašo začeli letošnje veroučno leto. V DSO Fužine bo ob 16h sveta maša.

7. september: Srečanje za starše vseh veroučencev in vpis k verouku. Začeli bomo s sveto mašo ob 19h, po maši pa bo še krajši sestanek. Prevzeli boste katekizme za otroke in oddali svoj prispevek za katekizme in ostale stroške verouka. (glej prispevek o urniku verouka)

8. september: Praznik Rojstva Device Marije – Mali Šmaren. Maša bo ob 19.00.

10. september: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

11. september: Na Brezjah bo škofijski molitveni dan za duhovne poklice. Zaradi negotovih razmer tudi letos ne bo organiziranega skupnega prevoza.

18. september: V Stični bo potekalo tradicionalno srečanje mladih iz vse Slovenije. Informacije dobite na njihovi spletni strani.

23. september: Ob 20h bo v župnijski dvorani srečanje članov Župnijskega pastoralnega sveta (še vedno v stari sestavi).

24. – 26. september: V Ilirski Bistrici bodo potekale duhovne vaje za zakonske pare, ki jih bo vodil dr. Stanko Gerjol.

29. september: Na Fužinah bo takoj po maši, ob 19.30, zanimivo in koristno predavanje dr. Mihe Kramlija: Močni starši – stabilni otroci, ki ga organizira župnijska Karitas. Predavatelja smo že imeli v gosteh pred dvema letoma in takratni odziv je bil zelo dober. Izkoristimo tudi to priložnost.

30. september: Po maši bo v cerkvi možnost osebne molitve do 22h. Sestanek Karitas bo takoj po maši v župnijski dvorani.

1. oktober: Na prvi petek v mesecu bo župnik obiskal bolnike.